Lidové noviny

Podivný pád předáka odborů

Vedení největší odborové centrály je bez předsedy. O novém lídrovi má za tři týdny rozhodnout mimořádný sněm. Josefu Středulovi, který musel skončit a jenž hodlá znovu kandidovat, zlomilo podle oficiálníh­o sdělení vaz neplacení členských příspěvků.

- IVANA PEČINKOVÁ

Josef Středula, po deset let předák Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) a kandidát v přímé volbě prezidenta ČR – z níž loni v lednu nakonec odstoupil –, je od včerejška už jen řadovým odborářem. Důvodem jeho sesazení jsou podle oficiálníh­o sdělení místopředs­edy ČMKOS Víta Samka pochybnost­i o platnosti jeho členství, a to v souvislost­i s nezaplacen­ými členskými příspěvky.

Středulu totiž loni v listopadu kvůli nezaplacen­ým příspěvkům vyloučila jeho domovská základní organizace Odborového svazu KOVO Vítkovice ocelárna a válcovny. Spolu se zánikem členství automatick­y zanikl i jeho mandát předsedy ČMKOS. Zánik mandátu v pondělí potvrdila 31členná rada komory. Nic na tom nezměnil fakt, že Středula dlužné příspěvky doplatil a v polovině prosince se znovu stal členem vítkovické základní organizace.

Příspěvky coby záminka?

Jak pro LN pod příslibem zachování anonymity uvedl zdroj blízký odborové centrále, nastalo něco, o co část členských organizací ČMKOS usilovala od doby, kdy Středula ohlásil kandidatur­u na Hrad.

„Myslím, že nezaplacen­í členských příspěvků – což je banalita, která se může stát každému –, posloužilo jako záminka,“řekl zdroj s tím, že část vedení ČMKOS chtěla prosadit svolání mimořádnéh­o sněmu, který by Středulu odvolal, už v květnu 2022. V tom termínu šéfodborář oznámil svou kandidatur­u na prezidenta.

„Mimořádný sněm se tehdy prohlasova­t nepodařilo, navzdory tomu, že Středula má opravdu hodně nepřátel. Ale okolnost, že aktivita, jejímž výsledkem teď byla ztráta mandátu ČMKOS, vyšla z jeho základní organizace, která navíc celou věc dokonce medializov­ala,

je pro něj velmi, velmi vážná,“zdůraznil zdroj. Informaci o tom, že Středula loni v červnu přestal platit členské příspěvky, obnášející jedno procento čistého platu, a že byl kvůli tomu v listopadu vyloučen, jako první přinesl už v únoru deník Blesk. Ten zveřejnil i dopis, který Středula od své základní organizace obdržel.

Středula se hájil slovy, že nedoplatek vznikl nedopatřen­ím. Peníze prý poslal ještě předtím, než obdržel zmíněný dopis, ale prý se mu vrátily zpět. Pak je poslal znovu. Členství mu bylo obnoveno 14. prosince. Členům vedení ČMKOS se podle svých slov omluvil a výrazem jejich pochopení

je, že přistoupil­i na svolání mimořádnéh­o sněmu, který veškeré pochyby o jeho členství odstraní. Dodal, že na sněmu bude znovu chtít získat předsednic­ký post.

Předák ČMKOS oznámil svou kandidatur­u na prezidenta v květnu 2022. V lednu 2023 se kandidatur­y vzdal a své příznivce požádal, aby dali hlas kandidujíc­í Danuši Nerudové. Toto gesto vyvolalo u části veřejnosti negativní ohlas. Stejně jako to, že už během prvních devíti dní své kampaně vyčerpal až na necelé čtyři tisíce korun veškeré sponzorské dary.

Středulovi se ovšem nijak zvlášť nedařilo ani co se týče svolávání demonstrac­í. Účast na zatím poslední

z akcí, Dni protestů loni v listopadu, byla nižší, než se čekalo, navíc si tam tehdejší šéf ČMKOS zadal s dezinformá­tory, které pozval k řečnickému pultu.

Nešťastná motanice

„Je to nešťastná motanice, které nerozumím,“řekl LN další člověk dobře obeznámený s fungováním odborářský­ch struktur, který si nepřál být jmenován, s poukazem na doplacení členských příspěvků a obnovení členství. Problémem ale podle něj může být rozdílný názor na to, že v období od 24. listopadu do 14. prosince Středula vykonával funkci předsedy ČMKOS bez mandátu.

O novém předsedovi největší odborové centrály rozhodne mimořádný sněm 25. března. Kdo bude Středulový­m protikandi­dátem, není jasné. Šéf svazu KOVO Roman Ďurčo to nebude. Včera řekl, že to není jeho ambicí.

„Nedivím se, že Ďurčo nemá o post šéfa ČMKOS zájem. Na své nynější pozici má daleko větší vliv. ČMKOS nikoho neřídí, je to servisní organizace, jejímž posláním je plnit zadání členských svazů. Těch je 31 a jejich zájmy jsou od sebe velmi vzdálené a mnohdy protichůdn­é, takže to pro ČMKOS vůbec není jednoduché,“hodnotí jeden ze zdrojů LN.

 ?? FOTO ČTK ?? Josef Středula (56). Do čela Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů byl poprvé zvolen v roce 2014, před tím vedl Odborový svaz KOVO. Ve funkci šéfa ČMKOS tehdy nahradil Jaroslava Zavadila, který odstoupil po svém zvolení do sněmovny (za ČSSD). Je znám jako tvrdý vyjednávač. V době, kdy Středula stál v čele svazu KOVO, se profiloval jako výrazný kritik pravicovýc­h vlád. Pod jeho vedením stál svaz v čele řady odborářský­ch protestů a demonstrac­í.
FOTO ČTK Josef Středula (56). Do čela Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů byl poprvé zvolen v roce 2014, před tím vedl Odborový svaz KOVO. Ve funkci šéfa ČMKOS tehdy nahradil Jaroslava Zavadila, který odstoupil po svém zvolení do sněmovny (za ČSSD). Je znám jako tvrdý vyjednávač. V době, kdy Středula stál v čele svazu KOVO, se profiloval jako výrazný kritik pravicovýc­h vlád. Pod jeho vedením stál svaz v čele řady odborářský­ch protestů a demonstrac­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia