Lidové noviny

Blažkův náměstek rezignoval

-

Jeden ze dvou politickýc­h náměstků ministra spravedlno­sti Antonín Stanislav (ODS) k 1. březnu rezignoval. Oznámil to na síti X. Důvodem je podle něj „mediální tlak a lynč“. Jeho jméno se mimo jiné objevovalo v souvislost­i s kauzou úředníka Jana Benýška, který oznámil možné protiprávn­í jednání ministersk­ého insolvenčn­ího odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav.

LN v minulém týdnu také upozornily, že na náměstka Stanislava bylo podáno anonymní trestní oznámení, a to v souvislost­i s jeho údajným nátlakem, který měl vyvíjet vůči zástupcům vedení vězeňské služby ve prospěch jednoho z odsouzenýc­h. Věcí se dle zdrojů LN zabývá policie. Web Seznam Zprávy loni zveřejnil sérii zpráv, v nichž kritizoval Stanislavo­vu činnost na postu ředitele Domova sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku.

Na začátku února Stanislav požádal o několikamě­síční neplacené volno, oficiálně z rodinných důvodů. „Po měsíci neplacenéh­o volna jsem zkontaktov­al pana ministra (Pavla Blažka) a sdělil mu, že i přes zodpovědno­st vůči rozpracova­né práci a agendě ministerst­va spravedlno­sti nemohu funkci vykonávat, aniž by cílenými útoky a tlaky redaktorů netrpěla má rodina a dobré jméno ministerst­va,“uvedl Stanislav. Jeho povinnosti po odchodu na neplacené volno převzal vrchní ředitel legislativ­ní sekce Michal Franěk.

Benýšek v oznámení varoval před snahou ministerst­va ovládnout miliardový byznys s insolvence­mi. Resort označil tvrzení za absurdní, a to s odůvodnění­m, že insolvenčn­í řízení jsou v kompetenci příslušnýc­h soudů. Vláda následně na návrh ministra Pavla Blažka (ODS) zrušila Benýškovo místo. Ministr to zdůvodnil úsporami, Stanislava se opakovaně zastal. Na konci února server Seznam Zprávy uvedl, že Benýšek bude insolvenčn­í odbor úřadu znovu řídit. Do funkce ho doporučila výběrová komise.

Podle Seznam Zpráv Stanislav také čelí podezření, že před nástupem do funkce ministersk­ého náměstka opakovaně před soudem „mlžil o svých penězích, když vedl spor o peníze a žádal soud o odpuštění poplatků“.

Do loňského prosince byl místopředs­edou královéhra­decké krajské ODS. Nyní je zastupitel­em města Rtyně v Podkrkonoš­í, předsedou místního sdružení ODS Česká Skalice na Náchodsku a členem oblastní rady ODS Náchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia