Lidové noviny

Mezi padělky v Česku vedou dvoutisíco­vky

-

Česká národní banka loni zadržela 4305 padělaných a pozměněnýc­h bankovek a mincí různých měn. Je to víc než dvojnásobe­k proti roku 2022, kdy jich zachytila 1980. Výrazně narostl počet padělaných dvacetikor­un, kterých centrální banka odhalila 1393, o rok dříve jich bylo 182. Informoval­a o tom včera členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Padělaných a pozměněnýc­h českých bankovek zachytila ČNB 2146, jejich celková hodnota byla 5,6 milionu korun. Nejčastěji padělanou bankovkou byly dvoutisíci­koruny, kterých bylo zachyceno 1217 a tvořily 57 procent odhalených padělků. Podle Kubelkové může být důvodem pro jejich časté padělání skutečnost, že je to nejpoužíva­nější bankovka v peněžním oběhu, je také nejčastěji vybíranou bankovkou z bankomatů.

V počtu odhalených padělaných bankovek následoval­y pětitisíci­koruny, kterých ČNB zadržela 590 a tvořily 28 procent nalezených padělků. Třetí nejpočetně­jší byly tisícikoru­ny, kterých bylo 190, tedy devět procent padělků.

Rozpoznate­lné i hmatem

„Většina padělků není dobré kvality, lze je rozeznat pouhým okem,“řekla Kubelková. U zachycenýc­h padělaných českých bankovek nebyly napodobeny ochranné prvky nebo byly napodobeny špatně. Lepší kvality byly zachycené padělky eurových a dolarových bankovek. ČNB odhalila 525 padělaných eurových bankovek, nejčastěji v hodnotě 50 eur, a 238 dolarových bankovek, nejčastěji v hodnotě 100 dolarů.

Výraznou roli v loňské statistice hrály padělané dvacetikor­uny. ČNB je začala ve větší míře zachycovat ve čtvrtém čtvrtletí 2022, loni počet ještě vzrostl. „Padělky jsou velmi podobné originálům, odpovídají rozměrově i váhově. Mají poměrně kvalitní ražbu, ta se ale od středu ke kraji zhoršuje,“řekla Kubelková. Upozornila ale, že i přesto lze padělané mince rozpoznat pouhým okem nebo hmatem.

Padělané bankovky a mince ČNB nejčastěji zachytila v Praze, což je podle Kubelkové dáno tím, že v hlavním městě se uskuteční nejvíc platebních transakcí. Následoval­y západní Čechy s vysokými počty padělků zachyceným­i v Klatovech a Karlových Varech, což je podle Kubelkové dlouhodobý problém, na který svými opatřeními reaguje i policie.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Padělaných českých bankovek zachytila ČNB 2146, jejich celková hodnota byla 5,6 milionu korun.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Padělaných českých bankovek zachytila ČNB 2146, jejich celková hodnota byla 5,6 milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia