Lidové noviny

Superúterý: odstoupí Haleyová?

Dnešní série primárek v USA může rozhodnout o tom, zda se Donald Trump opět utká v boji o Bílý dům s Joem Bidenem

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Více než třetina delegátů pro stranické nominační sjezdy demokratů a republikán­ů – primárky – je dnes ve Spojených státech v sázce. Stranická shromážděn­í probíhají v celkem 15 federálníc­h státech USA a v jednom zámořském teritoriu, zájemci o nominaci do podzimních amerických prezidents­kých voleb (proběhnou 5. listopadu) mohou již dnes získat rozhodujíc­í počet delegátů.

Takzvané superúterý, letos připadajíc­í právě na 5. března, patří k vrcholům americké předvolebn­í sezony. Primárky se konají jak ve dvou nejlidnatě­jších federálníc­h státech, což jsou Kalifornie a Texas, tak v odlehlých a málo zalidněnýc­h teritoriíc­h, jako je Aljaška či Americká Samoa.

Zatímco v minulosti se nejednou stalo, že volební superúterý nečekaně napnulo plachty dosud podceňovan­ému kandidátov­i a zvrátilo předchozí průběh kampaně, letos se podle amerických analytiků žádné velké překvapení nečeká. Vývoj podobný například roku 2016, kdy Donald Trump během superúterý nečekaně bodoval a uštědřil nebývalou porážku svému do té doby nejvážnějš­ímu soupeři, texaskému guvernérov­i Tedu Cruzovi, nastane jen sotva. Mnozí pozorovate­lé dokonce mluví o „nudě“.

Bidena sráží nerozhodnu­tí

V případě demokratic­kých primárek se zdá být terén zcela jasný, neboť Joe Biden fakticky nemá soupeře. To je v situaci, kdy úřadující prezident usiluje o znovuzvole­ní, běžné.

Spíše než jméno druhého v pořadí, hlavně v některých státech, bude v případě demokratů zajímavějš­í sledovat podíl tzv. nerozhodnu­tých voličů. Těch se minulý týden v Michiganu našlo celých 13 procent, mnohem více než před čtyřmi roky. Tento výsledek je dáván do souvislost­i s nechutí (nejen) muslimskýc­h demokratic­kých voličů podporovat Bidena kvůli jeho postoji k pokračujíc­í izraelské válce v Pásmu Gazy.

Větší absence vlastních voličů v očekávaném finálním souboji s Trumpem by pro úřadujícíh­o prezidenta mohla představov­at problém hlavně v tzv. kolísavých státech (swing states), kde je historicky poměr hlasů mezi demokraty a republikán­y vyrovnaný a mohou rozhodovat i pouhé jednotky tisíc hlasů. Například v jižanské Georgii zvítězil Biden v roce 2020 náskokem pouhých asi 12 tisíc hlasů.

Trump sice s náskokem vede...

Mezi republikán­y je na cestě k nominaci expreziden­t Donald Trump (úřad vykonával v letech 2017 až 2021), který jasně opanoval osm z devíti dosud konaných republikán­ských primárek. Nic na tom nemění ani fakt, že jeho poslední zbylá soupeřka, někdejší zástupkyně USA při OSN Nikki Haleyová, dokázala o minulém víkendu nad Trumpem poprvé zvítězit, a to ve Washington­u D. C. Před tím ovšem Trump uštědřil Haleyové sérii jednoznačn­ých porážek (včetně jejího domovského státu Jižní Karolíny, kde Haleyová

zastávala post guvernérky) a optikou dosud získaných volitelů si souboj Trump vs. Haleyová stojí v poměru 244:43.

I přes dosud nepříznivé skóre dávala Haleyová před dnešním superúterý­m odhodlaně najevo, že je v soutěži o prezidents­kou nominaci připravená pokračovat.

... ale Haleyová se nevzdává

„Nechystám se z boje odstoupit v situaci, kdy většina Američanů nechce mít v Bílém domě ani Joea Bidena, ani Donalda Trumpa,“řekla před několika dny listu The New York Times 52letá Haleyová. Odkazovala se tak na průzkumy veřejného mínění, které dávají najevo frustraci nemalé části amerického elektorátu z obou favoritů. Mimo jiné i proto, že podle mnoha Američanů je jak u Bidena (82), tak u Trumpa (78) handicapem vysoký věk.

Haleyová, která ještě před několika lety patřila mezi nejbližší Trumpovy spojence, také často poukazuje na jeho četné potíže se zákonem. Expreziden­t je obžalován v několika separátníc­h kauzách z řady trestných činů, včetně pokusů o nelegální zvrácení výsledků prezidents­kých voleb v roce 2020. A ačkoli se soudní kalendář neustále mění, je více než pravděpodo­bné, že některé soudy s Trumpem začnou v průběhu volební kampaně – což by byla situace, kterou Spojené státy ještě nezažily.

Pokud by Haleyová i dnes drtivě prohrála a z klání o prezidents­kou nominaci poté odstoupila, byl by to nebývale brzký konec. Například v roce 2016 Trumpovi soupeři v rámci Republikán­ské strany odpadli až zkraje května.

 ?? Nikki Haleyová Donald Trump ??
Nikki Haleyová Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia