Lidové noviny

Haiti se propadá do chaosu

-

Haitská vláda v neděli kvůli zhoršující se bezpečnost­ní situaci vyhlásila výjimečný stav v metropoli Port-au-Prince a jejím okolí. Platit má podle agentur DPA a AP nejméně tři dny. Zatím poslední velký bezpečnost­ní incident se v této latinskoam­erické zemi odehrál o víkendu, kdy při útěku několika tisíc vězňů z největší věznice v Port-au-Prince zemřelo dle AFP nejméně deset lidí.

Výjimečný stav platí v departemen­tu Ouest, jenž se rozkládá kolem hlavního města. Zákaz vycházení platí od šesti hodin večer do pěti ráno. Výjimka platí pro policisty, hasiče, zdravotník­y a „řádně identifiko­vané“novináře.

Do největší věznice v haitské metropoli o víkendu vnikly ozbrojené gangy a osvobodily většinu z přibližně 4000 trestanců. Podle místních ve věznici v neděli ráno zůstávala už jen asi stovka vězňů. Zpravodaj AFP uvedl, že v okolí věznice viděl zhruba deset těl. O „mnoha“úmrtích informoval­a také jedna ze zdejších organizací na ochranu lidských práv.

Poslední vlna násilí na nestabilit­ou a kriminalit­ou sužovaném

Haiti vypukla ve čtvrtek, kdy premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi, aby tam jednal o vyslání nadnárodní­ch bezpečnost­ních sil pod vedením Keni do své země. Gangy, které usilují o svržení premiéra, nyní ovládají zhruba 80 procent Port-au-Prince.

Násilí se zvyšuje od zabití prezidenta Jovenela Moseho v roce 2021. Podle lednové zprávy OSN se loni obětí násilí ze strany haitských gangů stalo přes 8400 osob, více než dvojnásobe­k oproti roku 2022. Toto číslo zahrnuje mrtvé, zraněné a unesené osoby.

 ?? FOTO REUTERS ?? Aktuální vlna násilí na Haiti vypukla koncem minulého týdne poté, co premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi se žádostí o vyslání nadnárodní­ch bezpečnost­ních sil do své země. Snímek byl pořízen v metropoli Port-au-Prince.
FOTO REUTERS Aktuální vlna násilí na Haiti vypukla koncem minulého týdne poté, co premiér Ariel Henry odcestoval do Nairobi se žádostí o vyslání nadnárodní­ch bezpečnost­ních sil do své země. Snímek byl pořízen v metropoli Port-au-Prince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia