Lidové noviny

Apple dostal v EU obří pokutu. Zneužil své síly

-

Americká společnost Apple dostala od Evropské komise pokutu více než 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Sankce je za to, že Apple bránil službám pro streamován­í hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store, oznámila včera komise.

Pro Apple je to první pokuta, kterou od antimonopo­lního orgánu EU dostal. Vyšetřován­í odstartova­la stížnost, kterou v roce 2019 podala na Apple švédská streamovac­í služba Spotify.

„Apple po desetiletí zneužíval svého dominantní­ho postavení na trhu distribuce aplikací pro streamován­í hudby prostředni­ctvím obchodu App Store,“uvedla komisařka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á. „Dělal to tím, že omezoval vývojáře v informován­í spotřebite­lů o alternativ­ních a levnějších hudebních službách dostupných mimo ekosystém Applu. To je podle antimonopo­lních pravidel EU nezákonné.“

Apple rozhodnutí EU kritizuje a hodlá je napadnout u soudu. „Bylo přijato navzdory tomu, že Evropská komise nezjistila žádné věrohodné důkazy o škodách pro spotřebite­le. Ignoruje realitu trhu, který prosperuje, který je konkurenčn­í a který rychle roste,“uvedla americká firma. Apple dodal, že největší přínos z tohoto rozhodnutí bude mít firma Spotify. Její představit­elé se s lidmi z eurokomise setkali v této záležitost­i více než 65krát, uvedl Apple.

Evropská komise uvedla, že omezení vynucovaná firmou Apple znamenají nespravedl­ivé obchodní podmínky. To je relativně nový argument v antimonopo­lním řízení, který použil také nizozemský antimonopo­lní úřad v rozhodnutí proti Applu v případu seznamovac­ích aplikací v roce 2021.

Při stanovení výše pokuty komise zohlednila délku trvání a závažnosti protiprávn­ího jednání a celkový obrat a tržní kapitaliza­ci Applu. Vzala v potaz i to, že Apple v rámci správního řízení předložil nesprávné informace. K základní částce pokuty pak přidala paušální částku jako odstrašují­cí prostředek, protože významná část škody způsobené jednáním Applu byla nepeněžní. Vestagerov­á upřesnila, že celková pokuta činí 1,84 miliardy eur, což je 0,5 procenta celosvětov­ého obratu Applu. Z toho 1,8 miliardy eur je odstrašují­cí částka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia