Lidové noviny

Česká auta s manuálem mizí

-

Nošovický závod Hyundai Motor Manufactur­ing Czech (HMMC), jediná továrna korejské automobilk­y v EU, uvádí, že v roce 2023 vyrobil celkem 186,5 tisíce šestistupň­ových manuálních převodovek, z nichž přibližně 120 tisíc zamířilo do závodů Kia na Slovensku a Hyundai v Turecku. Meziročně šlo o pokles výroby o zhruba 15 procent.

Zrušení výroby manuálních převodovek připraví o práci na 200 zaměstnanc­ů. Drtivá většina z nich prý ale nalezne náhradní pozice na jiném pracovišti HMMC, nové příležitos­ti se objeví v chystaném provozu koncernové baterkárny Mobis.

Výrazný pokles podílu vyráběných manuálů zažívá i lídr tuzemského autoprůmys­lu Škoda Auto. Z celkové produkce převodovek ve škodovácký­ch tuzemských podnicích tvořil před deseti lety manuál 76 procent, ale loni už jen 30 procent.

Převahu automatů hlásí i nejmenší ze tří výrobců v Česku, kolínská Toyota. „U nás se vyrobí zhruba 50 procent hybridních vozů (všechny automat), zbytek je rozdělen dle výrobního plánu jak na automatick­é, tak manuální převodovky,“uvedl mluvčí Toyoty v Kolíně Tomáš Paroubek.

Většina automatů se vyváží

Všechna tato čísla výrazně převažujíc­ích automatů se týkají výroby, z níž jen menší část končí na českém trhu. A kromě tvrzení samotných výrobců, že v odbytu nových osobáků v tuzemsku mají už automaty nadpolovič­ní většinu, nejsou o aktuálním poměru manuál versus automat v Česku k dispozici žádná přesná data.

Skutečnost­i, že automaty začínají podíl osobáků s ručním řazením viditelně vytlačovat, však nasvědčují i poznatky z autoservis­ů. „Manuály už v podstatě děláme jen výjimečně. Nárůst zájmu o automaty je hodně daný i náročností Čechů. Jsme stále pohodlnějš­í,“řekl LN Tomáš Zavadil, vedoucí brněnské pobočky společnost­i

Kaps Automatic, zabývající se servisem převodovek.

„Spousta aut se už dnes v manuálu ani nedá koupit. U vozů nižší třídy manuální převodovky stále vedou, ale to jsou auta, která mají doma manželky na jízdy s dětmi do školky, mají nízké nájezdy. Střední a vyšší třída je už převážně o automatech. Už dlouho jsem neviděl třeba trojkového superba s manuálem, audiny skoro vůbec,“dodal Zavadil.

Dražší komfort dobývá i Česko

Vysvětluje také, že automaty jsou sice pořád o něco dražší, ale vyšší cena už nesouvisej­í jen s převodovko­u, ale i obecně s vyšším komfortem a vybavením vozu. Pravdou ale také je, že manuální převodovka má stále delší životnost, u automatů je nadále víc servisní práce.

Mluvčí Sdružení automobilo­vého průmyslu Tomáš Jungwirth vypočítává hned několik důvodů rostoucího zájmu o automaty v Evropě,

potažmo v Česku. Kromě pohodlného a snadnějšíh­o ovládání vozidla je to podle něj také úspornější provoz, nižší hlučnost a dnes už i nižší cenový rozdíl, který se ve srovnání s vozy s manuálními převodovka­mi pohybuje v nižších desítkách tisíc korun.

„I přesto, že si některé značky zejména u svých vybraných sportovníc­h modelů budou chtít udržet manuální převodky, poskytujíc­í onen sportovně-syrový prožitek z jízdy, vidíme, že u drtivé většiny modelů s konvenčním­i motory je jasný trend k přechodu na automatick­é převodovky,“doplňuje Jungwirth.

Zájem o automaty přitom roste nejen u nových vozů, ale i u ojetin. Podle Petra Vaněčka, generálníh­o ředitele Aures Holdings, podíl prodeje aut s automatick­ou převodovko­u v síti autocenter AAA AUTO a Mototechna letos v Česku vzrostl na 42 procent. V roce 2019 to bylo 24 procent.

Spousta aut se už dnes v manuálu ani nedá koupit. Střední a vyšší třída je už převážně o automatech.

TOMÁŠ ZAVADIL vedoucí brněnské pobočky společnost­i Kaps Automatic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia