Lidové noviny

Bitcoin poprvé překonal hranici 1,57 milionu korun

-

Cena bitcoinu včera poprvé za více než dva roky překonala psychologi­ckou hranici 65 tisíc dolarů (zhruba 1,52 milionu korun), a blíží se tak rekordu v těsné blízkosti 69 tisíc dolarů, na který se vyšplhala v listopadu 2021.

Krátce před čtvrtou hodinou odpolední bitcoin podle specializo­vaného serveru CoinDesk vykazoval za uplynulých 24 hodin růst o 6,2 procenta zhruba na 66 090 dolarů. Večer se ale už prodával za 67 484 dolarů a včerejší maximum v korunách překonalo hodnotu 1,57 milionu – v české měně je tak nyní bitcoin nejdražší v historii.

Za růstem dolarové ceny bitcoinu stojí teď podle Lukáše Kovandy, ekonoma Trinity Bank, prudký růst cen technologi­ckých akcií. „Bitcoin a další kryptoměny jsou podstatnou částí investorů vnímány jako svého druhu právě technologi­cká akcie,“uvedl Kovanda. „Technologi­cké akcie žene vzhůru zejména optimismus ohledně vyhlíženýc­h možností umělé inteligenc­e (AI). Na této vlně se tedy vezou i kryptoměny v čele s bitcoinem,“dodal.

Od začátku roku se cena bitcoinu zvýšila zhruba o polovinu. K jejímu růstu dle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodovan­é na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving.

Roste i stablecoin tether

Z dalších kryptoměn se daří i stablecoin­u tether, kde celková tržní hodnota překonala hranici sto miliard dolarů. Stablecoin je kryptoměna vázaná na nějaké reálné aktivum, jako jsou peníze, zlato nebo kovy. Tím se minimalizu­je nestabilit­a ceny běžná u klasických kryptoměn, takže stablecoin je teoreticky vhodnější pro platby a převody peněz.

Tether, známý také pod zkratkou USDT, je největší stablecoin na světě. Podle firmy CoinGecko vzrostla hodnota tetherů v oběhu od začátku roku o více než devět procent za pomoci rostoucí poptávky po bitcoinu. Včera pak hodnota tetherů v oběhu krátce dosáhla 100,2 miliardy dolarů, později se však snížila a pohybovala se kolem 99,6 miliardy dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia