Lidové noviny

Ti, kteří suplují stát

Lidé pečující o nemocné nemají být znevýhodně­ni

- Zbyněk Petráček

Je zdravotní péče o blízké, kteří se bez ní neobejdou, jen věcí rodiny? Nebo jen věcí státu? Zde mohou padat ideologick­y vyhrocené odpovědi. Libertariá­n řekne, že jde jen o věc rodiny. Etatista namítne, že jde o výhradní doménu státu a jeho zdravotnic­tví. Jenže v životě nejsou odpovědi tak přímočaře černobílé.

Ten, kdo je na tom zdravotně tak, že vyžaduje permanentn­í péči, je jasným kandidátem pro hospitaliz­aci v nemocnici. Ale je dost případů lidí, kteří splňují nároky pro hospitaliz­aci, jenže zůstávají doma. V péči svých blízkých. Neformální pečovatelé tak stát do značné míry suplují. A zde je další otázka. Je si toho stát plně vědom? Podporuje pečovatele dostatečně s tím, že kdyby se o dané pacienty musel postarat sám, zaplatil by za to víc? Tyto myšlenky jsou jádrem úprav, které má přinést novela zákona o sociálních dávkách.

Pro srovnání. Počet neformální­ch pečovatelů dosahuje podle projektu Neviditeln­í až 800 tisíc lidí. Což je více, než kolik jich zaměstnává český automobilo­vý průmysl (180 tisíc přímo, asi 400 tisíc včetně navazující­ch oborů). Ten segment se projeví i na trhu práce, je to nějakých 15 procent ekonomicky aktivních lidí. Což posiluje úvahu, že pečovatel bývá člověk pracující na dva úvazky.

Z 800 tisíc pečovatelů se jen malá menšina stará o lidi vyžadující neustálou péči. Takových jsou asi dva tisíce, lidí ležících doma s plicní ventilací asi 800, jak se píše v domácí rubrice těchto LN. Leč právě v této skupině je největší disproporc­e mezi dosavadní státní podporou pro pečovatele a realitou. Pečujete-li doma o člověka na plicní ventilaci, stát vám dá měsíčně necelých 20 tisíc. Kdyby týž pacient ležel v nemocnici, zdravotní pojišťovnu by to přišlo na 200 tisíc korun měsíčně. V této optice nevypadá zvýšení podpory pečovatelů­m na 27 tisíc jako luxus. Stále platí, že stát znevýhodňu­je ty, kteří se rozhodli zůstat s nemocným doma. Může-li s tím pohnout novela zákona o sociální péči, ať s tím pohne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia