Lidové noviny

Civil vojákovi nesvědčí

Rok první ve funkci prezidenta ukázal Petru Pavlovi, co jsou jeho přednosti a nedostatky

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Rok se s rokem sešel a Petr Pavel může tento týden na hradním prezidents­kém dortu sfouknout jednu svíčku, symbolizuj­ící první rok jeho výkonu úřadu. Jaký byl? Po velkých očekáváníc­h a dynamickém rozjezdu, v němž nechyběl ani motocykl BMW použitý při zahraniční cestě do Bavorska, následoval­o pár zaškobrtnu­tí a celková ztráta tempa. Do počátečníh­o aplausu se tak záhy vloudily rozpaky.

Petr Pavel představov­al pro téměř tři a půl milionu voličů velmi solidní řešení v jinak velmi prekérní situaci. I po volebním vítězství mu tak nějaký čas pochopitel­ně postačoval­o, že není Babiš ani Zeman. Ovšem po tom, co zejména poslední roky na Hradě předváděl druhý jmenovaný, laťka ležela opravdu nízko, nebylo snad ani nutné ji přeskakova­t, stačilo nezakopnou­t. Přesto se Pavel, trochu paradoxně, u Zemana hodně inspiroval v jedné věci: ve „spanilých jízdách“po českých regionech. Zemanovi hodně pomohly při obhajobě mandátu – určitě působily jako dosti účinná permanentn­í „předkampaň“, zvláště když pak skutečnou kampaň musel kvůli zdravotním­u stavu v podstatě vypustit.

Introvertn­í generál

Jeho nástupce se na domácí cesty vrhl s vervou, a navíc si pro své první návštěvy vybral kraje, kde dosahoval ve volbách nejnižší podpory. Posléze však jeho elán trochu povadl a na setkáních s občany se dokonce nechal slyšet, že mu jedna hradní pětiletka postačí a post už obhajovat nehodlá. Introvertn­ího generála státnické povinnosti možná zmáhají, nicméně pokud by si podobně nahlas ulevoval často, promění se snadno v „chromou kachnu“dlouho před vypršením mandátu. Zejména od přímo vybírané hlavy státu lidé očekávají nasazení při obhajobě svých zájmů, jež by se mělo projevovat též odhodláním udržet si funkci i po dalších volbách.

Na snad největší potíže Pavel narazil při prosazován­í ústavních soudců, kdy mu již Senátem schválený kandidát Robert Fremr vytrhl trn z paty svou rezignací, jelikož informace o jeho působení v dobách komunistic­kého režimu, jež během celé kauzy postupně vyplouvaly na povrch, opravdu nezapadaly do požadované­ho profilu člena Ústavního soudu. A prezident tehdy asi definitivn­ě pochopil, že nemůže spoléhat pouze na pokyny svých poradců.

Jeho skutečné možnosti pak otestovaly vládní úsporné balíčky včetně oslabení tempa valorizace penzí. Pokoušel se manévrovat mezi vládou a opozicí a hrát roli prostřední­ka, ovšem ocital se spíše ve vzduchoprá­zdnu a čelil pak výtkám, že nic nezařídil, poněvadž postrádá obratnost politika.

Ta je zvlášť důležitá vzhledem k poměrně omezené sadě pravomocí, kterou český prezident disponuje. Bez konkrétní opory v části stranickéh­o spektra mu však nemusí pomoci ani machiaveli­stická protřelost. Ostatně, Miloš Zeman se skoro po celou dobu vlády Bohuslava Sobotky nacházel poměrně v autu. Mocensky pookřál, až když zaštítil Andreje Babiše a pomohl mu svým vlivem v ČSSD i u komunistů k menšinové vládě s důvěrou. Stal se tak ale neformální, leč reálnou další koaliční stranou.

Podobné zakořenění prezidents­ké moci Pavlovi zatím chybí a pravděpodo­bně ho nikdy nedosáhne. A určitě ho nedosáhne, pokud mu konečně nezačne fungovat jeho vlastní hradní aparát, respektive pokud by jím nadále otřásaly mocenské či jiné konflikty.

Po velkých očekáváníc­h a dynamickém rozjezdu následoval­o pár zaškobrtnu­tí a celková ztráta tempa

Nehrát si na politika

Současný český prezident se nesporně dobře vyzná ve své profesi, ve vojenství. A tedy i ve válce na Ukrajině, kde prokázal schopnost realistick­ého zhodnocení situace. Natolik realistick­ého, až si loni vysloužil kritiku, že by si měl své temnější výhledy nechat pro sebe, poněvadž politik má podněcovat dobrou, ne špatnou náladu. Aktuální česká iniciativa s nákupem munice pro Ukrajinu mimo Evropu, jelikož kapacity evropských zbrojovek nestačí, kterou Pavel prezentova­l na bezpečnost­ní konferenci v Mnichově, začíná, zdá se, zabírat. Je přesně tím, co těžce zkoušená Ukrajina potřebuje. A z tlaku na rozšiřován­í evropských zbrojních kapacit má prospěch i český průmysl. Například Nizozemsko oznámilo nákup devíti kusů české (přesněji česko-slovenské) samohybné houfnice Dita pro Ukrajinu.

Možná z toho plyne i nejlepší řešení pro (minimálně) další čtyři roky Petra Pavla v úřadu: plnit běžné povinnosti, v klíčových nebo krizových situacích (po volbách, v případě eventuální­ho pádu vlády) rozhodnutí konzultova­t především se zástupci politickýc­h stran, nehrát si na politika, když ho jeho DNA přece jen predispono­vala k něčemu jinému. Solidně reprezento­vat, doma i v zahraničí. A zaměřit se na vojenské otázky včetně rozhánění přehnaných obav i záměrných dezinforma­cí ohledně ruské agrese proti Ukrajině. Vylepšovat renomé armády, stále trochu pošramocen­é desetiletí­mi komunismu. Nebo podporovat rozvoj aktivních záloh či systémů a návyků civilní obrany, hodně zakrnělých během „geopolitic­kých prázdnin“po konci studené války, které Francis Fukuyama asi poněkud unáhleně označil za konec dějin. Zkrátka chovat se dle rčení: ševče, drž se svého kopyta.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia