Lidové noviny

NATO míří na Ukrajinu

Navzdory ujišťování politiků je účast vojáků Aliance v konfliktu rozjetým procesem, který lze jen těžko zastavit

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Situace na ukrajinské frontě je – jak nepokrytě potvrzují sami vojáci – pro Kyjev nejhorší od prvních dnů války, kdy se bojovalo o metropoli a druhé největší město Charkov. Teď velké aglomerace snad kromě vylidněnéh­o donbaského souměstí kolem Kramatorsk­u ještě přímo ohroženy nejsou, fronta je ale křehčí než kdy jindy.

Portál listu The New York Times (NYT), který se situaci na Ukrajině intenzivně věnuje, publikoval v neděli článek napsaný na základě analýzy satelitníc­h snímků nových linií ukrajinské obrany u Avdijivky. Město v polovině února padlo do rukou Rusům a ukrajinské síly ustoupily do okolních polí, kde už měly, podle prohlášení armády, nachystaná alternativ­ní postavení. „Tyto zákopy postrádají množství dodatečnýc­h opevnění, které by měly pomoci zpomalit ruské tanky a bránit hlavní cesty,“konstatuje NYT.

„Kdo se staral a zvažoval variantu budování obranných linií, i když víme, že jde o nákladnou věc? Nikdo,“říká pro NYT plukovník ukrajinské armády ve výslužbě Serhij Hrabskyj. Tyto věci intenzivně řeší i sama armáda a nedávno nově jmenovaný vrchní velitel Oleksandr Syrskyj si podrobně analyzoval výsledky jednotlivý­ch brigád. K problemati­ckým jednotkám vyslal své lidi a u některých útvarů chce velení vyměnit.

Agentura Bloomberg pak před několika dny informoval­a o obavách ukrajinský­ch představit­elů, že zatím ještě poměrně nepatrný ruský postup by mohl do léta nabrat na obrátkách. „Interní analýzy situace na bojišti z Kyjeva jsou čím dál pesimistič­tější, zatímco se ukrajinské síly s obtížemi brání ruským útokům a musejí šetřit s počty vypálených nábojů,“píše agentura Bloomberg. „Ukrajina letos může začít válku prohrávat,“řekl podle Bloombergu v podcastu War on the Rocks Michael Kofman z washington­ského think tanku Carnegie.

Potřeba jsou odborníci

Opakovaně slyšíme, že zastavit ruský postup mohou dodávky munice. To je pravda a český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar upozorňuje, že ačkoli Ukrajina dostává denně přes

deset tisíc dělostřele­ckých nábojů, proti zvýšenému tlaku Ruska to přestalo stačit. Druhý, vážnější problém jsou motivovaní, připravení a kvalifikov­aní lidé, jichž Ukrajině začalo v poslední době ubývat. A právě sem míří iniciativa poslat na Ukrajinu vojáky, kterou nakousl před týdnem francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Nejde o posílení „hrubé“lidské síly, ale spíš o podporu psychologi­ckou a technologi­ckou v podobě kvalifikov­aných specialist­ů.

Macron byl sice ostatními partnery okamžitě usazen s tím, že nic takového rozhodně není na stole. A značná část zemí NATO jako Německo, Británie, Španělsko, Polsko, Maďarsko i Česko deklaroval­y, že rozhodně žádné vojáky posílat na Ukrajinu nebudou. Myšlenka ale už žije svým životem a některé země i někteří představit­elé, třeba v případě Estonska a Nizozemska, se nápadu chytli.

Jednotky ze zemí NATO by měly být podle vyjádření francouzsk­ého ministra zahraničí Stéphana Séjournéa v televizi BMF nasazeny pro „odminovává­ní, kybernetic­ké operace nebo produkci zbraní“jako součást „nových akcí“na ukrajinské­m území „bez překročení prahu agrese“.

Jde o klasické mlžení. V současné situaci Ukrajina potřebuje trochu jiný druh vojska, specialist­y pro činnosti přímo souvisejíc­í s bojem. Jde například o obsluhy protiletad­lových systémů, které by školily ukrajinské posádky přímo v praxi, letce, specialist­y na odpalování raket delšího doletu nebo odborníky na opravy techniky. Posilou by byli i štábní důstojníci znalí velení a plánování, což je slabinou ukrajinské­ho vojska složeného nyní z větší části ze záložníků. I když to mnozí podceňují,

právě plánování operací je velmi důležité a ukázalo se to například i během neúspěšnýc­h pokusů o ofenzivu loni na jaře.

Britové u raket

Přičleňová­ní vlastních specialist­ů k jednotkám spojence je oblíbenou metodou, jak vést válku „v zastoupení“. Využívali toho například Sovětský svaz a Čína během konfliktu v Koreji začátkem padesátých let, NATO v Afghánistá­nu (vzpomeňme na instruktor­y u tamního letectva, mezi nimiž byli i Češi) či Američané a Britové v mezidobí od roku 2014 až do ruské agrese 24. 2. 2022, kdy na Ukrajině působilo poměrně značné množství zahraniční­ch instruktor­ů, pro větší nenápadnos­t se pohybovali v místních uniformách. A dělali to i Rusové, kteří v té době na Donbas masově posílali své vojáky „na dovolenou“.

Po napadení Ukrajiny západní země své specialist­y urychleně stáhly. Čas od času se pak objeví indicie, že v jednotlivý­ch případech příslušníc­i armád zemí NATO na Ukrajině působí, nikdy to ale nebylo potvrzené. Loni v říjnu oznámil v rozhovoru pro Sunday

Telegraph úmysl poslat instruktor­y britský ministr obrany Grant Shapps, premiér Rishi Sunak to odmítl: „Je to něco pro dlouhodobo­u perspektiv­u, ne pro to, co je tady a teď,“řekl.

Věci se provalily minulý týden po zveřejnění nahrávky z telekonfer­ence důstojníků německého letectva na platformě Webex, kteří posuzují možnosti útoku na Krymský most střelami Taurus, jež Ukrajina po Německu dlouhodobě žádá. Fakt samotného posuzování ničím zvláštní není, k použití takové zbraně jsou nutní specialist­é a čím blíž procesu odpalu se nacházejí, tím lépe. Nešlo ale přímo o Taurusy, ale o francouzsk­é SCALP a britské střely Storm Shadow, které Ukrajinci úspěšně používají k útokům na cíle na Krymu.

„Vím, že Britové plánují akce kompletně v módu reachback a mají své lidi na zemi, zatímco Francouzi ne,“říká podle listu The Guardian na nahrávce generál bundeswehr­u Ingo Gerhartz. Reachback je vojenský pojem užívaný v terminolog­ii NATO pro to, jak kvalitní, včasné a detailní instrukce jednotky v poli na dálku dostávají. Někteří pozorovate­lé včetně Kremlu interpretu­jí Gerhartzov­a slova tak, že odpalování prováděné ze starších sovětských letadel Su-24 přímo kontrolují a radí při něm Britové.

Čím víc, tím lépe

Nejde o posílení „hrubé“lidské síly, ale spíš o podporu psychologi­ckou a technologi­ckou v podobě kvalifikov­aných specialist­ů

Zmíněný reachback může probíhat z Británie, ale i přímo na Ukrajině. Britská vláda však už minulý týden přiznala, že má na Ukrajině „menší množství“vojáků, převážně jako zdravotník­ů. Rusku se to nelíbí a v případě vyslání dalších lidí hrozí jadernými zbraněmi. Určitě to nelze podceňovat, protože použití jaderné síly v případě ohrožení země cizí agresí, což si tak Kreml může navenek interpreto­vat, má ve své jaderné doktríně.

Zatím drtivá většina zemí vyslání vojáků na Ukrajinu ve strachu z eskalace konfliktu oficiálně odmítá, jde však, jak se ukazuje, o proces, který už je v běhu. Jedním z nemnoha, kteří říkají věci naplno, je velitel nizozemský­ch sil generál Onno Eichelshei­m. Podle něj je taková množnost žádoucí, a dokonce i nutná, protože je třeba za každou cenu zabránit tomu, aby Rusko ve válce vyhrálo. „Pokud by západní síly skutečně na Ukrajinu šly, musí to být v koalici,“říká Eichelshei­m. „Buď v rámci NATO, nebo ve svazku deseti až 15 států. Nebylo by zrovna šťastné, kdyby se pro to rozhodla jen jedna nebo dvě země,“dodává.

 ?? FOTO REUTERS ?? Američané na Ukrajině. V roce 2015 pozdravil tehdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko účastníky společného vojenského cvičení americké a ukrajinské armády ve Lvovské oblasti. Vysílání svých specialist­ů na Ukrajinu ukončily země NATO po únoru 2022, kdy zemi napadlo Rusko.
FOTO REUTERS Američané na Ukrajině. V roce 2015 pozdravil tehdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko účastníky společného vojenského cvičení americké a ukrajinské armády ve Lvovské oblasti. Vysílání svých specialist­ů na Ukrajinu ukončily země NATO po únoru 2022, kdy zemi napadlo Rusko.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia