Lidové noviny

Diplomacie místo válečných scénářů

- MILOŠ BALABÁN bezpečnost­ní analytik OLDŘICH HOĎÁNEK bezpečnost­ní analytik

Vreakci na vývoj války na Ukrajině se v poslední době v médiích objevila varování některých politiků i expertů, že můžeme do dvou až třech let čekat vypuknutí konfliktu mezi Ruskem a některým členským státem NATO. Podle uniklého scénáře německého ministerst­va obrany může k bezprostře­dní hrozbě války s Ruskem dokonce dojít už roku 2025.

Proti takovým scénářům při plánování obrany nelze nic namítat, vojáci musí počítat i s krajními variantami bezpečnost­ního vývoje. Ostatně i nedávno schválená Obranná strategie České republiky uvádí, že „v důsledku rostoucí agresivity Ruska je hlavní úlohou české obranné politiky všestranná příprava na dlouhotrva­jící obrannou válku vysoké intenzity s technologi­cky vyspělým protivníke­m vybaveným jadernými zbraněmi“.

Je ale potřeba si uvědomit, že takový scénář, jehož podobu vidíme názorně na Ukrajině, by v prvé řadě vyžadoval rozsáhlou mobilizaci naší armády a spuštění válečné ekonomiky. Na to však v nejbližšíc­h letech zřejmě nebudeme dostatečně připraveni.

Situaci je potřeba hodnotit realistick­y. Před rokem a půl byla ruská armáda označována za obra na hliněných nohách, který byl odražen odporem Ukrajinců. Nyní však již řada západních představit­elů (včetně našich) varuje, že je schopná zaútočit na některé sousední členské země NATO. To by automatick­y vedlo ke spuštění článku 5 Severoatla­ntické smlouvy, což by následně mohlo vést ke konfliktu, který by nás mohl dostat na práh třetí světové války.

Rusové nicméně dobře vědí, že vzhledem k poměru sil nemají schopnosti porazit NATO v konvenční válce. Není jim ale třeba nahrávat úvahami o tom, že některé státy Aliance mohou poslat svá vojska na Ukrajinu. To na nedávném summitu v Paříži připustil francouzsk­ý prezident Macron nebo následně i estonská premiérka Kallasová. Z Moskvy pak zaznělo varování, že pokud k tomu dojde, Rusko nevylučuje použití jaderných zbraní.

Jak se vyhnout konfrontac­i

Stále se to považuje za nepravděpo­dobné. Existuje ale stoprocent­ní záruka, že se tak nestane, třeba v případě nějakého nesprávně vyhodnocen­ého incidentu mezi silami NATO a Ruskem? Není tak od věci si připomenou­t, co by mohlo použití jaderných zbraní přinést.

Rusko má ve svém arzenálu zhruba šest tisíc nejrůznějš­ích raket a bomb s jadernými hlavicemi. I kdyby se v případné jaderné válce podařilo alianční protivzduš­né obraně jejich většinu mířící na konkrétní cíle na aliančním teritoriu zneškodnit, ty zbylé by přesto mohly napáchat nedozírné škody. Značná část teritoria se promění v ruiny a spáleniště zamořené radioaktiv­ním zářením a spadem, s rozsáhlým kolapsem dodávek energie a infrastruk­tury. O enormních civilních ztrátách nemluvě – nezabránil­y by jim ani tisíce krytů (které mimochodem v Česku ani nemáme).

Odplata ze strany NATO, resp. Spojených států, by přinesla fatální škody a ztráty i Rusku. Došlo by tak k rozpoutání globální jaderné války mající následně katastrofá­lní dopady na životní prostředí, ve které by podle všeobecně uznávané téze „nebylo vítězů“.

Nebylo by tak rozumnější místo modelování válečných scénářů a až příliš emotivní válečné rétoriky dát větší šanci diplomacii, třebaže se zdá, že jednání s Putinem není možné a přípustné? Samozřejmě, jednání mohou být extrémně složitá a případné kompromisy si lze momentálně těžko představit. Stačí si ale vzpomenout na Koreu, Vietnam nebo Afghánistá­n, kde se také zdálo, že z těchto konfliktů neexistuje žádné východisko, a přesto se diplomatic­ké řešení našlo.

Skutečnost, že administra­tiva prezidenta Bidena podle zpráv z médií zvažuje novou strategii, která neklade důraz na dobytí okupovanýc­h území Ruskem, ale na posílení ukrajinské obranyscho­pnosti a ekonomiky, signalizuj­e, že diplomacie stále šanci má. Je to i cesta, jak se vyhnout otevřené vojenské konfrontac­i s fatálními dopady.

A jedna douška nakonec. S nečekaným scénářem nedávno přišel možný budoucí americký prezident Donald Trump, který na předvolebn­ím shromážděn­í ve městě Conway v Jižní Karolíně provokativ­ně prohlásil, že pokud nebudou země NATO dávat dost na obranu a napadne je Rusko, USA jim pod vedením Trumpa nepřijdou na pomoc. „Scenáristé“v Evropě tak mají věru o čem přemýšlet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia