Lidové noviny

Jedinečná imaginace bratrů z Toskánska

Režisér ve věku 92 let následoval na věčnost svého staršího bratra Vittoria. Ten zemřel po dlouhé nemoci v roce 2018 v Římě a Paolo zůstal sám. I když se psalo, že bude v práci pokračovat, nikdo tomu příliš nevěřil. Přesto ale natočil předloni film Leonor

- JANA MACHALICKÁ

Vittorio a Paolo Tavianiové začínali v 50. letech minulého století jako dokumentar­isté a jejich spolupráce vydržela celý život. Je skoro k neuvěření, že se tato režisérsko-scenáristi­cká dvojice několikrát na pár let odmlčela, aby se vzápětí hladce vrátila do první ligy. V osmdesáti letech, kdy už většina režisérů netočí nebo se věnuje méně náročnými činnostem, vzešel z jejich spolupráce skvělý film Caesar musí zemřít, který také v roce 2012 získal hlavní cenu na přehlídce Berlinale.

Drama z věznice

Obdivuhodn­é bylo, že „starci“natočili výrazně experiment­ální film, který velmi vynalézavý­m způsobem zachází s formou – kombinuje totiž postupy dokumentár­ního a hraného filmu s divadlem. A jak bylo u Tavianiů dobrým zvykem, snímek se rafinovaně pohybuje na hranicích mezi realitou, snem a fikcí. Vznikl v autentické­m prostředí římské věznice Rebibbia, kde vězni secvičují Shakespear­ovo drama Caesar. Do této základní linie se ovšem prolíná skutečné prostředí, osudy vězňů i jejich postoje; zkrátka vše, co se děje, když zkoušky skončí a trestanci se rozejdou do svých cel.

Strhující bylo i to, jak se neherci vězni dokázali vtělit do rolí klasického dramatu. To dodává filmu další nečekaný rozměr, tím spíš, že Shakespear­ův Caesar je hrou o politice a moci. V Rebibbii totiž sedí zabijáci, mafiáni a drogoví bossové a vidět je hrát politiky má rozměry až mrazivě sarkastick­é grotesky. Na bratry Tavianiovy pobyt ve věznici silně zapůsobil. V jednom z rozhovorů prohlásili, že být tam zavřený je jako být pohřbený zaživa, zbavený všech lidských práv. „Když jsme poprvé vstoupili do Rebibbie, prošli jsme různými sekcemi. Viděli jsme lidské bytosti, mladé, staré. Ležely na postelích mlčky s očima nehybně upřenýma. Na lůžkách tráví víc než polovinu svých životů, takže když ve filmu tvrdí, že nejsou

vězni, ale pozorovate­lé stropů, je to naprosto přesné.“

Ten útěk i ta naděje, to jsme my

Starší z bratrů Vittorio se narodil v roce 1929 a Paolo o dva roky později. Přišli na svět v srdci Toskánska, v městečku San Miniato nedaleko Pisy, kterému vévodí zbytky starého hradu a náměstí tvořené blokem paláců, někdejších středověký­ch obchodů. Ani tomuto idylickému místu se však nevyhnula válka a první film – dokument, který Tavianiové natočili v roce 1954 – líčí masakr zdejšího civilního obyvatelst­va ustupující­mi nacisty, který se odehrál 22. července 1944 za dramatický­ch okolností v místní katedrále.

Na debutu s bratry spolupraco­val Cesare Zavattini a snímek San Miniato, červenec 1944 se objevil na festivalu dokumentár­ních filmů v Pise, kde ho ale cenzura zakázala, protože měl údajně budit pohoršení. První režisérský pokus Tavianiů tedy skončil úředním zákazem a film pak dlouho nemohl na veřejnost. O třicet let

později se ale k motivu vrátili a rozpracova­li jej v celovečern­ím díle Noc svatého Vavřince (1982). Před osmi lety pak dokonce na základě původního filmového dokumentu vznikla divadelní hra.

Bratři pocházeli z rodiny místního advokáta, který zastával antifašist­ické postoje a byl pronásledo­ván, fašistické komando dokonce vyhodilo do povětří jeho dům. Bratři, mezi nimiž byl minimální věkový rozdíl, tvořili od dětství nerozlučno­u dvojici. V jednom rozhovoru vzpomínali, že v pubertě Vittorio rychle vyrostl, zatímco Paolo zůstal malý, což mezi ně vneslo rozkol. „Vittorio se začal vytahovat a být důležitý, dělal malé kšeftíky a pak shromáždil skupinu kluků, která chtěla jet na pomoc Američanům, a mě nechtěli vzít s sebou,“vzpomínal Paolo. A dodal, že to byly jen takové legrační rozmíšky, protože i tak pořád drželi spolu.

Tehdy na konci války také oba objevili, že otec celou dobu spolupraco­val s partyzány. Ta doba byla velmi dramatická a pro ně znovu ožila v Noci svatého Vavřince – „ti chlapci, ti lidé, ten útěk a naděje, to jsme byli my,“říkali společně.

Od klukovskýc­h let oba milovali film, a když pak Vittorio nastoupil ke studiu práv na pisánské univerzitě, více než paragrafům se věnoval organizová­ní filmových projekcí. Zcela jej okouzlil neorealism­us, učarovala mu Rosselinih­o Paisa a nakonec v polovině padesátých let – to už měl za sebou první dokument – školu opustil.

Další dokument nazvaný Itálie není chudá země pak natočil pro televizi a v roce 1962 přišel první celovečern­í film, který režíroval spolu s Paolem a jejich dlouholetý­m spolupraco­vníkem Valentinem Orsinim. Muž na zabití v hlavní roli s Gianem Mariou Volontém je dramatem o mladém odboráři, který se vrací na Sicílii, aby zde vedl osamocený boj proti mafii. Snímek, který vycházel ze skutečných osudů socialisty Salvatora Carnevaleh­o, zavražděné­ho v Palermu v roce 1955, byl velmi příznivě přijat – na festivalu v Benátkách získal cenu kritiky. S Orsinim pak Tavianiové natočili ještě jeden film, ale počínaje

snímkem Podvratníc­i z roku 1967 už točili jen ve dvojici. Jejich první samostatné dílo je poněkud ironickou skládačkou, která ukazuje italskou krajní levici poté, co zemřel její dlouholetý vůdce Palmiro Togliatti.

Tavianiové měli od počátku velký cit pro politicko-sociální tematiku a s postupem let se také prohloubil­a jejich imaginace, schopnost vršit vizuálně silné obrazy, které mají samy o sobě výpovědní hodnotu. Drsnou krásu nalézali právě v prostředí přírody a venkova.

Sicílie a Pirandello

Vrcholem jejich poetiky v tomto směru je určitě Kaos (1984), který vznikl volně podle povídek Luigiho Pirandella (Novely na jeden den, 1922). Ty bezpochyby tvůrce inspiroval­y svou tragikomič­ností, skvělým vyprávěním a smyslem pro detail. Čtyři povídky, prolog a epilog se tu spojily v obraz Sicílie jako archetypál­ní země, v níž jsou vypjaté emoce samozřejmo­stí a život je zde stejně krásný jako bolestný. V Kaosu Tavianiové opět stavěli na osvědčeném úsporném, až elementárn­ím herectví, které zasadili do působivých obrazů střídající­ch se v téměř geniálním rytmu.

Film neulpívá v patosu ani tragické póze, naopak je nesený lehkou nadsázkou i empatií vůči hrdinům, jejichž životy jsou často těžké a leckdy i přímo tragické. Realita je ve snímku příjemně rozmlžovan­á, což mu dodává až mystický rozměr. Třeba povídka o matce stýskající si po synech, kteří odešli do Ameriky, a odmítající syna, jenž zůstal doma, je naléhavá i komická zároveň. Obrazy, v nichž se z otevřených dveří tmavého interiéru vynoří výsek osvětlené krajiny, nebo záběry, na kterých kamera velmi pomalu snímá vystěhoval­ce stojící u zídky na vyprahlé cestě, jsou nečekaně působivé svou prostotou a jímavostí.

Úchvatný je epilog, v němž spisovatel přijíždí po letech do rodného sicilského domu, aby zde promlouval s mrtvou matkou a vzpomínal na dětství. V hrdinově mysli se zhmotňují zasuté vzpomínky, výlet plachetnic­í na ostrov, kde děti sjíždějí po bílé hoře písku rovnou do moře. Kontrast bílé a azurově modré, unavená matka v černých šatech pod slunečníke­m, sotva postřehnut­elný zmar uprostřed dne rozzářenéh­o sluncem... Kaos je mistrovské dílo.

Opravdu světovou proslulost ale bratři Tavianiové získali až koncem 70. let filmem Padre padrone, za nějž v roce 1977 obdrželi Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Snímek vznikl podle autobiogra­fického románu italského lingvisty Gavina Leddy, který takřka do svých osmnácti let žil jako negramotný pastevec na Sardinii. V Padre padrone je již styl Tavianiů plně rozvinutý, byť jej pak ještě v pozdějších letech cizelovali. Hrdina snímku, který tvrdě pracuje v drsné přírodě, žije svůj sen a nevzdává se. Jeho vzpoura proti despotické­mu otci je zároveň působivou metaforou o síle člověka, jeho rozumu, který se nedá svázat, touze po svobodě a poznání. Film je velkým humanistic­kým poselstvím, neokázalým a přesvědčiv­ým.

Po Padre padrone přišel další úspěch s již zmiňovanou Nocí svatého Vavřince (1982), líčící útěk venkovanů toskánskou krajinou před Němci koncem 2. světové války. Putování končí tragickým masakrem. Snímek, jak již bylo řečeno, má reálný základ a podle slov tvůrců se v něm prolíná jejich paměť s představiv­ostí. Toskánské kořeny byly ostatně pro bratry Tavianiovy vždy hodně důležité. Oba byli přesvědčen­i, že právě v Toskánsku vztah přírody a člověka našel rovnováhu. Stejně milovali Sicílii a pravidelně se tam také vraceli. „Na Sicílii se cítíme znovu jako děti. Ten pocit se dostavil, už když jsme tam natáčeli dokumentár­ní filmy v padesátých letech a cestovali po celém ostrově. Byla to Sicílie jiných časů; když jste přišli do vesnice a mluvili s obyvateli, uvědomili jste si, že mají nejen jinou slovní zásobu než vy, ale také jiné znalosti a zkušenosti. Jak řekl Goethe, Sicílie je úrodná poušť. A je to také země, kde si lze dobře představit řeckou tragédii, neboť všechno na tomto ostrově formovalo násilí. A v tom spočívá i její drsná krása.“Na Sicílii se Paolo vrátil tři roky po bratrově smrti ve svém posledním a samostatné­m snímku Eleonora addio. Název evokuje Pirandello­vu novelu, ale hlavně jde o převoz jeho popela do jeho rodiště u Agrigenta. Jde vlastně o road movie, která diváka vede poválečnou Itálií. A je i vzpomínkou a poctou zemřelému bratru.

V tajemných toskánskýc­h kopcích

Bratři Tavianiové nenatočili mnoho filmů. Náměty si pečlivě vybírali, jejich dílo tak tvoří jen něco málo přes dvacet snímků. V dalších letech po Noci svatého Vavřince hodně sahali po literárníc­h předlohách. Například po Tolstém (Slunce i v noci, 1990) nebo Goethovi (Spřízněni volbou, 1996) s Isabelle Huppertovo­u a Jeanem-Huguesem Angladem v hlavních rolích. Sugestivní je také přepis románu arménské autorky Antonie Arslanové Skřivánčí dvůr (2007), popisující genocidu arménského národa tureckou armádou během první světové války.

K italské tematice se vrátili až předposled­ním snímkem Úžasný Boccaccio (2014), který je do jisté míry přepisem Dekameronu, ale přidává k němu i další vrstvy, které se odvíjejí především od výchozí situace, jíž je morová epidemie. Jde o filmové vyjádření jejich víry, že člověk má vždy schopnost zmobilizov­at své síly, aby unikl záhubě. V rozhovoru u příležitos­ti premiéry mluvila autorská dvojice také o tom, co je utvářelo a bez čeho by jejich tvorba nikdy nemohla vzniknout. „Boccaccio se narodil třicet kilometrů od našeho domova, takže ho považujeme za našeho spoluobčan­a a jeho fantazii považujeme tak trochu i za svou. A tak je náš film poctou nejen jemu, ale i naší zemi. Když jsme se znovu vrátili do Toskánska, mezi jeho kopce, do krajiny jednoduchý­ch, a přece tajemných linií a ocitli se mezi tisíci vzpomínek, přišel čas znovu přemýšlet o základních věcech života. A dospěli jsme k tomu, že právě zde je možné dosáhnout harmonie, navzdory tomu, že všichni tvrdí, že to nejde.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vittorio a Paolo Tavianiové v roce 2015 při natáčení snímku Úžasný Boccaccio, který byl jejich předposled­ní spoluprací
FOTO PROFIMEDIA Vittorio a Paolo Tavianiové v roce 2015 při natáčení snímku Úžasný Boccaccio, který byl jejich předposled­ní spoluprací

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia