Lidové noviny

Odkladů je příliš. Co s tím?

Podíl odkladů se v ČR vyšplhal na rekordních 25 procent MŠMT chystá opatření, která by to měla změnit

- MARTINA OPLATKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí LN

Jsme velmoc v odkladech školní docházky, máme jich nejvíc v celé Evropě, zní stále častěji. Poslední léta podíl dětí s odkladem neklesá pod 20 procent a Ministerst­vo školství by to chtělo změnit. Co vlastně k situaci vede a jak z ní ven?

Dceři jsem dala odklad a jsem za to ráda, vypráví maminka Edita z Prahy: „Byla narozená v srpnu a přišla mi dost roztěkaná, na školu nepřiprave­ná. V poradně mi řekli, že je chytrá a má dobrou paměť, ale že není úplně sociálně zralá.“Po nástupu do školy se navíc ukázalo, že dívenka ve třídě není zdaleka nejstarší: třetina dětí byla ještě starší, a to třeba i o půl roku. Dnes chodí do sedmé třídy a je zcela spokojená. Ne všechny případy jsou ale takto jednoznačn­é: psychologo­vé potvrzují, že mnohdy jsou pozdější nástupy do školy zbytečné a v podstatě bezdůvodné.

Současná čísla ukazují, že odložení školní docházky se v posledních letech stalo běžnou praxí. Ve školním roce 2022/23 nastoupilo do ZŠ celkem 117 607 dětí, z nichž 29 311 bylo sedmiletýc­h či starších – snadno si tedy spočítáme, že se jednalo prakticky přesně o čtvrtinu prvňáčků. Při pohledu do tabulek vidíme, že podobná situace panuje v českém školství už delší dobu – celkový podí1 „odkladovýc­h“dětí od roku 2010 nikdy neklesl pod 19 procent, v posledních letech se pohyboval kolem 23 procent a minulý školní rok se s 25 procenty stal rekordním.

V minulosti to bývaly výjimky

Odklady školní docházky byly u nás zavedeny v polovině 60. let a na začátku mířily na malou skupinu dětí, u kterých hrozilo, že nebudou první třídu dobře zvládat. Jednalo se především o děti, které byly často nemocné – pobyty v nemocnicíc­h jim znemožňova­ly běžný kontakt s vrstevníky, proto měly větší potíž v zapojení do kolektivu a kromě toho hrozilo, že by mohly promarodit i větší část první třídy. Druhou skupinu představov­aly děti s těžkými logopedick­ými vadami (nikoli jen špatné „r“a „ř“), které bylo třeba během dalšího roku odbourat.

Na přelomu 70. a 80. let bývalo ve třídách běžně třicet pět dětí a odklad mívali jeden či dva žáci, žádnou výjimkou nebyly ani třídy úplně bez odkladů.

Postupně se ale věci začaly měnit. Někteří rodiče se na odklad začali dívat jako na způsob, jak dítěti „prodloužit dětství“, bez ohledu na to, jak bylo vyspělé a zdravé. Objevovaly se rodiny, které dávaly automatick­y odklad všem svým dětem.

Zvyšování počtu o rok starších dětí ve třídě pak vedlo k dalším následkům. Rodiče začali dětem dávat odklady ze strachu z toho, že jejich potomek bude ve třídě nejmladší, fyzicky slabší než jeho spolužáci i pomalejší v učení, a proto bude dostávat horší známky. (Odkladové děti se například často za poslední předškolní rok naučí plynule číst.) To vše vedlo ke stále vyššímu množství „odkladovýc­h“dětí.

Začaly se objevovat i třídy, do kterých nastoupila o rok později až polovina žáků. Rodiče se o odkladech naučili uvažovat jako o běžné možnosti, nejen jako o krajním řešení pro děti skutečně na školu nepřiprave­né. Úlohu tu může sehrát i mateřská škola, která je nakloněná odkladům, nebo psycholog, který doporučuje odložit docházku při jakékoli drobnější odchylce, a to i dětem, u kterých o tom rodiče vůbec neuvažoval­i.

Dodejme, že věc se ještě zkomplikov­ala v souvislost­i se zavedením povinných devátých tříd, které ve spojení s častými odklady studenty výrazně „postaršily“. Žáci tak končí základní školu po šestnáctýc­h narozeniná­ch. Výjimkou nejsou mladí lidé, kteří slaví osmnácté narozeniny ve chvíli, kdy mají za sebou stěží polovinu druhého ročníku na střední škole a jako oficiálně dospělí ještě dalšího dva a půl roku studují.

Jak je to s „odloženým startem“v Evropě?

Ne všechny děti v Evropě mají možnost nastoupit do první třídy později. Například ve Velké Británii odklady vůbec neexistují. Jiné evropské země je ovšem mají, jen jich využívá opravdu malé procento rodičů. Nejmarkant­nější rozdíl vidíme na Slovensku, které s námi sdílí velkou část historie i podobné zázemí, a odkladů jsou tu pouhá dvě procenta.

V Rakousku odklady existují, je ovšem nutné nastoupit do jakéhosi nultého školního ročníku. Tudíž tu neexistuje možnost, aby byly sedmileté děti na velkou část dne vypuštěny do zahrady společně s tříletými, aby si jen tak hrály, jak to bývá v českých školkách.

V Belgii se odklady téměř nevyskytuj­í, na druhou stranu tu existuje běžná možnost „přeskočit ročník“nebo „vrátit se o ročník níž“, která umožňuje dorovnávat rozdíly ve zralosti a schopnoste­ch.

Za zmínku stojí také fakt, že ve velké části evropských zemí se střední škola končí v osmnácti letech, takže odložení znamená devatenáct­ileté, nikoli až dvacetilet­é maturanty.

Odklad reálně potřebují dvě až tři procenta dětí

Množství odkladů je u nás tedy extrémně velké, ale rodiče o jeho snižování často nemají zájem, protože v odloženém nástupu do školy nevidí nic špatného.

Není výjimečné, že se v diskuzích pod internetov­ými články kriticky píšícími o příliš velkém počtu odkladů objevují rodičovské reakce typu „můžu si svému dítěti dát odklad, když chci, nikdo mi do toho nemá co mluvit“, případně diskutujíc­í poukazují na to, že „stát potřebuje peníze“, a proto chce, aby lidé nastoupili co nejdříve do práce. Jako by se zapomínalo na to, že dítě, které využije odklad, by mělo být v nějakém směru opravdu nezralé a na školu nepřiprave­né – důvodem by neměl být jen nějaký detail, a už vůbec ne zmíněné „prodloužen­í dětství“.

„O odložení povinné školní docházky lze uvažovat, pokud je dítě například nesoustřed­ěné, neklidné, přebíhá od jedné činnosti k druhé, je neobratné a nesamostat­né, impulzivní, neumí se podřídit autoritě, objevuje se u něho agresivita, velmi špatně navazuje kontakt s vrstevníky, je přecitlivě­lé až plačtivé nebo naopak pomalé, bázlivé, nápadně unavitelné, nekomuniku­jící až apatické,“vyjmenováv­á důvody Galina Jarolímkov­á, ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro Prahu 1, 2 a 4. Dále připomíná děti výrazně nemocné, ty s kombinovan­ými postižením­i či smyslovými vadami, stejně jako děti s odlišným mateřským jazykem.

A také říká, že dětí, které by skutečně potřeboval­y odklad, jsou odhadem asi dvě až tři procenta. Tento názor sdílí i řada dalších psychologů. Rozdíl dvaceti až pětadvacet­i procent oproti dvěma je tedy opravdu veliký.

Jak je tedy možné, že děti doporučení k odkladu dostanou z pedagogick­o-psychologi­cké poradny tak často?

V testech zralosti se totiž zpravidla najde nějaká věc, ve které nebudou úplně stoprocent­ní. Velká část dětí má diagnózu sociální nezralost, což je pojem, pod který se může schovat všelicos. A najdou se i rodiče, kteří psychologa k odkladu pro dítě prostě „přemluví“, i když byly testy zcela v pořádku. V případě, že nesouhlasí, obrátí se na jiného, který jim doporučení dá.

„Stále je dost velký počet rodičů, kteří i přes veškerou podporu, doporučení a rady trvají na odkladu školní docházky, a pokud jim není odborným pracovníke­m vyhověno, snaží se manipulova­t nebo někdy i vyhrožovat Českou školní inspekcí či právníky. Obcházejí různá školská poradenská zařízení a vůbec jim nedochází, že mohou svým dětem uškodit,“potvrzuje Galina Jarolímkov­á.

Pomohly by například přípravné třídy

Odborníci se většinou shodují, že počet odkladů je zapotřebí snížit. Ale jak na to? Věcí se v současnost­i vážně zabývá Ministerst­vo školství. „Jsme si vědomi vysokého počtu odkladů povinné školní docházky, a připravuje­me proto v této oblasti opatření,“sděluje mluvčí MŠMT Tereza Fojtová. „Jde například o revize Rámcových vzdělávací­ch programů, ale také o to, aby se snížil tlak na výkon a aby se konkurenčn­í prostředí změnilo na prostředí, kde zažije úspěch každý žák,“vypočítává. S tím souvisí i plánovaná změna hodnocení v nejnižších ročnících, a to zvažované zrušení známkování v 1. až 3. ročníku ZŠ. „Ministerst­vo bude dále také modernizov­at metodiku pro školská poradenská zařízení, konkrétně pro posuzování školní zralosti včetně dětí cizinců a dětí ze socioekono­micky znevýhodně­ného prostředí. Zaměřit se chce také na osvětu rodičů.“K tématu vysokého počtu odkladů povinné školní docházky ustanovilo MŠMT i pracovní skupinu, která v současnost­i zvažuje možná řešení.

Ve hře je i úplné zrušení možnosti odkladu. „Pokud by se tak stalo, je potřeba, aby se určitě více zefektivni­la příprava předškoláč­ků a více rozvolnilo učivo v první a druhé třídě,“říká k tomu psycholožk­a Jarolímkov­á a vysvětluje: „Protože to, že si dítě ještě v polovině první třídy neposkládá slabiky k sobě, ještě nic neznamená. Může to ovlivňovat horší sluchová percepce. Ale je potřeba s tím dál pracovat. Kdyby to bylo na mně, nekladla bych v první třídě hned takový důraz na čtení a počítání, ale rozložila bych tyto dovednosti mezi dva první roky.“

Jako dobré řešení zmiňuje i takzvané přípravné třídy určené dětem, které jsou svou zralostí na pomezí, ale ve školce by se už nejspíš nudily. Zatím je jich u nás velmi málo, proto by mohlo být užitečné jejich počet rozšířit, a nahradit tak odklady.

Počet odkladů je potřeba snížit. S tím souvisí i zvažované zrušení známkování v prvním až třetím ročníku základních škol.

 ?? FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ?? Dětí, které do 1. třídy nastupují později, přibývá.
V minulém školním roce bylo sedmiletýc­h a starších prvňáků 29 311. Ne vždy mají pro odklad pádné důvody.
FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC Dětí, které do 1. třídy nastupují později, přibývá. V minulém školním roce bylo sedmiletýc­h a starších prvňáků 29 311. Ne vždy mají pro odklad pádné důvody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia