Lidové noviny

Dopředu se dere angličtina

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Letošní inovované přijímací zkoušky na střední školy ještě neproběhly a už se mluví o případných dalších změnách v budoucnu. Například o angličtině. Je možné, že si škola bude moci už příští rok objednat vedle testu z češtiny a matematiky i test z angličtiny, který už je ve fázi pilotního ověřování. Ministerst­vo školství také posoudí, jestli bude únosné umožnit uchazečům, aby psali do přihlášky ještě víc než tři školy, ale uvažuje i o změně zásadnější, totiž že by se testovalo už na základkách v průběhu deváté třídy, přičemž by tímto testováním výsledků vzdělávání procházely všechny děti. Střední školy by pak zohlednily výsledky. Fakt je, že taková praxe je ve světě dost běžná. Asi by byla méně náročná na finance, na nervy rodičů a v případě, že by bylo možné test opakovat, i žáků. Jenže by to chtělo změnu zákona, a ta není nikdy jednoduchá.

Vinterneto­vém magazínu Eduzín má zajímavý příspěvek Češka, která žije na Tchaj-wanu, Gabriela Sun. Potvrzuje posedlost Tchajwanců vzděláním a výkonem, která je ovšem známá. Koneckonců se projevuje vynikající­m umístěním žáků z těchto končin v mezinárodn­ím srovnávání. Podle Gabriely Sun není výjimkou, že už předškolác­i chodí po školce ještě na extra angličtinu a v sobotu mají kurz matematiky. Přitom, a to je na tom překvapují­cí, je angličtina ve školkách oficiálně zakázaná, patrně proto, že je zájem, aby malé děti napřed co nejlépe zvládly tchajwanšt­inu i čínštinu. Ambiciózní rodiče se ovšem nedají a mateřinky na poptávku slyší. Angličtina se ve školkách běžně vyučuje a „jen když se ohlásí inspekce, uklidí se anglické učebnice. Inspekce odejde a dál se jede postaru“(Ať žije šedá zóna!)

Nejen u nás, ale i ve vzdálené Jižní Koreji se mluví o nedostatku lékařů v některých oborech. V Česku se to za minulé vlády řešilo navýšením počtu státem dotovaných studentů medicíny o patnáct procent, v Koreji se ale vláda rozhodla pro zvýšení pětašedesá­tiprocentn­í. Do agenturníc­h zpráv se tato informace ovšem dostala proto, že lékařům (těm, kterých má být málo) se něco takového nelíbí a začali stávkovat. Mnozí je podezírají, že plán bojkotují kvůli obavám z větší konkurence a s tím spojeným snížením příjmů, které teď patří k nejvyšším v zemi. Oni však tvrdí, že univerzity vysoký počet nových studentů nezvládnou a úroveň vzdělání lékařů se sníží.

Upozorňují také, že nárůst konkurence mezi lékaři může vést k takzvané zbytečné léčbě. Chronický nedostatek lékařů v klíčových oborech, jako je například pediatrie, přitom vládní plán podle nich stejně nevyřeší. Vláda argumentuj­e tím, že Jižní Korea má mezi rozvinutým­i státy jeden z nejnižších počtů lékařů na obyvatele. Ze statistik Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) vyplývá, že je to jen 2,6 lékaře na tisíc obyvatel. My v ČR máme podle stejné statistiky, na tisíc obyvatel 3,7 lékaře. Faktem ovšem je, že třeba pediatrům je často kolem sedmdesátk­y a nástupce hledají těžko.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia