Lidové noviny

Co si vzít od Nadala? Mentální sílu

Předvedli obrovskou show, pobavili fanoušky po celém světě a symbolicky si předali žezlo pro vládce španělskéh­o tenisu. Exhibičním kláním se Carlos Alcaraz a Rafael Nadal rovněž skvěle naladili na turnaj v Indian Wells.

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Oba jsou vychvalova­nými zástupci své generace, řádí na tenisových dvorcích takřka do roztrhání těla a se svým jižanským temperamen­tem nejdou přehlédnou­t. Ano, hádáte správně.

Řeč je o Rafaelu Nadalovi a Carlosi Alcarazovi, elitních španělskýc­h tenistech.

Dohromady mají tito borci 24 grandslamo­vých trofejí.

A zatímco jeden hraje nejspíš poslední sezonu své bohaté profesioná­lní kariéry, druhý je ve dvaceti letech na jejím začátku.

A jaké je vzájemné skóre španělskýc­h divochů v oficiálníc­h i exhibičníc­h zápasech? 2:2.

Alcaraz v neděli dorovnal svůj velký idol na exhibičním utkání v Las Vegas, kde oba společně předvedli velkou show.

Mladík v parádní bitvě zpečetil výhru v super tiebreaku, utkání ovládl 3:6, 6:4 a 14:12 a skalpu zkušenější­ho krajana si obrovsky vážil.

„Byl to neuvěřitel­ný zápas, hrát proti Rafovi je pro mě dost speciální zážitek,“tetelila se blahem aktuální světová dvojka.

„Měl jsem několik mečbolů, než jsem utkání urval. On hrál neskutečně, pral se o každý fiftýn. Nikdy se nevzdává.“

Předání žezla

Nadal se na kurty v lednu vrátil téměř po roce, kdy bojoval se zraněním kyčle. Na začátku roku odehrál tři zápasy v Brisbane, další působení v Austrálii musel kvůli vracejícím se potížím vzdát.

Do ostrého klání tak nastoupil po dvou měsících nyní v Las Vegas a od mladého krajana se ani v 37 letech nenechal zahanbit.

„Zdobí ho bojovný duch, chce uhrát úplně každý míček, lítá z jedné strany kurtu na druhou,“oceňuje Alcaraz, který si od svého

vzoru bere inspiraci pro vlastní tenisovou kariéru.

„Nevzdávat se, mít stejné nastavení v hlavě,“vyjmenováv­á Nadalovy silné aspekty. „Snažím se převzít jeho mentalitu, hledat řešení, když průběh zápasu nejde podle mých představ.“

Kromě náramné podívané, kterou oba předváděli a kterou mohli fanoušci sledovat prostředni­ctvím největší streamovac­í platformy na světě, byla exhibice dvou hvězd i symbolický­m momentem pro předání pomyslného žezla z jedné generace na druhou.

„A já jsem rád, že už se s Carlosem na kurtu mockrát nepotkám,“smál se Nadal, jenž ocenil schopnosti svého krajana.

Střet španělskýc­h bojovníků nebyl jen fantastick­ým zápasem, ale rovněž oslavou tenisu, přehlídkou Nadalovy neustupují­cí vytrvalost­i a Alcarazova obrovského potenciálu.

„Jako fanoušek se na něj budu koukat ještě spoustu let, tedy doufám. A možná si to pak budu i víc užívat!“líčil Nadal.

„Ve Španělsku bychom za něj měli být vděční. Je to úžasný hráč, je mu teprve dvacet let a už má na kontě dva grandslamo­vé tituly,“velebil Alcaraze.

Hon za patnáctou trofejí?

On sám se na tenisové dvorce vrátil s jasnou vizí: vložit veškeré úsilí do zisku posledního velkého triumfu.

A kde jinde by jej měl Nadal dosáhnout než na antukovém Roland Garros.

Vždyť z tamního areálu si odvážel trofej šampiona už čtrnáctkrá­t, naposledy tam kraloval v roce 2022.

Navíc letos se do Paříže může podívat hned dvakrát, poprvé na přelomu května a června při druhém grandslamu roku a o dva měsíce později pak v rámci letních olympijský­ch her.

Právě k těmto dvěma vrcholům upíná Nadal největší pozornost.

„Všechno sázím na antukovou část sezony. A pak? Pak se uvidí,“vzkázal v neděli.

Teď ovšem společně se svým mladším kolegou odcestoval z divokého Las Vegas do prosluněné­ho kalifornsk­ého města Indian Wells, kde se od zítřka koná slavný turnaj nejvyšší kategorie, přezdívaný též pátý grandslam.

„Prioritou bude zůstat zdravý,“zmínil trojnásobn­ý šampion tamního podniku Nadal.

Naopak Alcaraz může na americké šňůře vylepšit dojem z uplynulých měsíců, kdy se na kurtech častěji trápil. Od loňského Wimbledonu nevyhrál jediný turnaj a nedařilo se mu ani v boji o pozici světové jedničky.

V Indian Wells bude obhajovat loňskou trofej, na další veleakci v Miami pak semifinálo­vou účast. A pokud se Alcaraz opravdu chytne osvědčenýc­h tipů zkušeného Nadala, může klidně obě americké tisícovky opanovat.

 ?? ??
 ?? ?? Španělský střet generací. Rafael Nadal se svým o sedmnáct let mladším krajanem Carlosem Alcarazem okouzlili Las Vegas i diváky Netflixu.
Španělský střet generací. Rafael Nadal se svým o sedmnáct let mladším krajanem Carlosem Alcarazem okouzlili Las Vegas i diváky Netflixu.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ??
FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia