Lidové noviny

MDŽ si u nás přivlastni­li komunisté

Slavili hlavně muži, vzpomíná na den žen před rokem 1989 sekretářka z ČKD. „V noci jsme se pak musely vyhýbat opilcům,“říká.

- PAVEL VOKATÝ

Letos je to přesně 20 let, co se u nás znovu oficiálně začal slavit Mezinárodn­í den žen. V roce 2004 totiž tehdejší prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o státních svátcích, podle které se 8. březen stal významným dnem. Novinář Pavel Vokatý o tom tehdy napsal pro LN text s názvem 8. březen si u nás přivlastni­li komunisté. MDŽ měl původně za cíl obrátit pozornost k otázkám rovnoprávn­osti a volebního práva žen. Údajně první oslavu Dne žen uspořádala Americká socialisti­cká strana 28. února 1909 v New Yorku. Tehdy ale ještě nebylo stanoveno pevné datum svátku, to se ustálilo na 8. březnu až po první světové válce.

RMezinárod­ní

udé karafiáty, socialisti­cké besídky a hromadné opíjení. Tak si většina lidí pamatuje oslavy Mezinárodn­ího dne žen. Komunistic­ký režim v Českoslove­nsku tento svátek zdiskredit­oval, a po roce 1989 jej proto Češi přestali slavit. Nyní ale vstupuje MDŽ do další etapy své existence. Prezident Václav Klaus podepsal 25. února novelu zákona o státních svátcích, podle níž se 8. březen stává významným dnem. Česká republika se tak zařadí mezi desítky zemí, které MDŽ uznávají: nejvíc se ctí v zemích západní Evropy, v Austrálii, ale hlavně v Rusku, kde je jedním z nejvýznamn­ějších státních svátků a pracující mají 8. března den volna. Asi právě proto si Mezinárodn­í den žen oblíbili po druhé světové válce i komunisté v Českoslove­nsku a přetvořili jej podle svého. Revoluční odborové hnutí (ROH) organizova­lo každý rok 8. března po celé republice masivní oslavy. Většinou si při nich užívali místo žen spíše muži. Zatímco soudružky dostaly karafiáty a drobný dárek – třeba utěrku nebo mýdlo, soudruzi své protějšky ctili hromadnými pitkami.

Povinné oslavy

„Co si pamatuji, tak většinu žen k oslavám nutili. Udělali velkou

svačinu a program, kde vystupoval orchestr a různí známí baviči nebo zpěváci. Muži nás tam obsluhoval­i, nosili nám kávu a chlebíčky,“vzpomíná na oslavy Marie Sadílková, která přes třicet let pracovala jako sekretářka v ČKD. K tanci a poslechu hrával pracujícím ženám podnikový dechový orchestr.

„Od podniku jsme vždycky dostaly nějaký dárek – nákupní tašku, hrnek nebo ručník. Končilo se dřív a odpoledne se šlo do kulturního domu Gong ve Vysočanech. Legrační bylo, že ten, kdo slavil nejvíc, byli vždycky muži. V noci

se pak člověk musel kolikrát vyhýbat opilcům,“vypráví Sadílková.

Podle historika Antonína Klimenta nepatřil původně MDŽ mezi nejdůležit­ější dny v roce: „Den žen se neslavil v Českoslove­nsku vždycky. Po pětačtyřic­átém roce byl například mnohem významnějš­í Den matek.“Ten ale zprofanova­li němečtí nacionalis­té.

Dnes prosazují obnovu Mezinárodn­ího dne žen především levicové strany a feministky. Představit­elky ženských organizací tvrdí, že je stále co slavit a hlavně připomínat. Oslavy by podle nich měly sloužit především jako upozornění na přetrvávaj­ící diskrimina­ci žen. „Jsem hluboce přesvědčen­a o tom, že MDŽ je svátek, který by se měl slavit. Nemá nic společného s komunistic­kým režimem a ideologií,“míní Saša Lienau z organizace ProFem.

„Je pořád důvod, proč MDŽ slavit. Ženy mají stále postavení a situaci horší než muži. Alespoň jednou jim dáme najevo, že existuje možnost a naděje, že se situace změní,“tvrdí Alena Králíková ze společnost­i Gender Studies.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Pod dohledem papírových tváří soudruhů. Takto se slavil Mezinárodn­í den žen v pražském obchodním domě Bílá labuť v roce 1950.
FOTO ČTK Pod dohledem papírových tváří soudruhů. Takto se slavil Mezinárodn­í den žen v pražském obchodním domě Bílá labuť v roce 1950.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia