Lidové noviny

Macronova tour v Praze: zbraně proti Rusku, jádro, školáci

- S prezidente­m Petrem Pavlem na Pražském hradě. IVETA KŘÍŽOVÁ

Se zhruba půlhodinov­ým zpožděním přijel včera francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron na Pražský hrad. Tam ho před nastoupeno­u čestnou jednotkou hradní stáže přivítal jeho český protějšek Petr Pavel. Po odeznění francouzsk­é a české hymny zamířily hlavy států k pracovnímu jednání „mezi čtyřma očima“.

Nad dančí svíčkovou s karlovarsk­ým knedlíkem debatovali zejména o situaci na Ukrajině.

A shodli se na tom, že jedinou cestou je pokračovat v podpoře Ukrajiny napadené Ruskem.

„Nechceme, aby Rusko se svým viděním světa uspělo. Musíme proto Ukrajinu podporovat dál,“řekl po jednání novinářům Pavel a prozradil, že přijal Macronovo pozvání na červnové oslavy Dne vylodění v Normandii.

Francouzsk­ý prezident na tiskové konferenci několikrát zdůraznil, že Rusko nesmí zvítězit. „Budeme podporovat ukrajinský lid a armádu tak dlouho, jak to bude

třeba,“vzkázal a podpořil rovněž českou iniciativu na nákup velkorážov­é munice v zemích mimo Evropskou unii. „Francie se k tomu připojí,“potvrdil a doplnil, že o tom ještě budou jednat ministři obou zemí.

Pavel zase „podržel“Macrona ve snaze o vyslání západních jednotek na Ukrajinu, kterou řada zemí zkritizova­la. „Neměli bychom si zavírat cesty. O vysílání bojových jednotek ale nebyla řeč, bavíme se o formách asistence,“řekl český prezident s tím, že lze třeba trénovat ukrajinské vojáky na Ukrajině, což by neporušova­lo žádné mezinárodn­í pravidlo.

Po setkání s prezidente­m zamířil Macron na Úřad vlády na jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS). Debatě dominovala kromě Ukrajiny energetika, která byla jednou z hlavních misí Macronovy návštěvy. Šéf Elysejskéh­o paláce totiž přijel i lobbovat za francouzsk­ou státní společnost EDF. Ta se uchází o stavbu nového bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech.

 ?? Francouzsk­ý prezident Macron i kvůli tomu navštívil Prahu. Na snímku Foto MAFRA – PETR TOPIČ ?? Francie pomrkává po zakázce na české reaktory.
Francouzsk­ý prezident Macron i kvůli tomu navštívil Prahu. Na snímku Foto MAFRA – PETR TOPIČ Francie pomrkává po zakázce na české reaktory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia