Lidové noviny

Češi chudnou. A firmy neplánují přidávat

Reálné mzdy padají už více než dva roky. Drtivá většina podniků se obává, že nevyjde s penězi na výplaty

- IVANA PEČINKOVÁ

Na výplatní pásce je více, v peněžence méně. Ačkoliv zaměstnava­telé loni v průměru přidali svým lidem více než sedm procent, růst cen skoro všeho jim reálně sebral z příjmů bezmála jedenáct procent. Tento mzdový splín trvá už déle než dva roky.

„Tak dlouhá mzdová restrikce nemá v historii Česka obdoby,“všímá si ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Neradostná čísla přineslo podle Českého statistick­ého úřadu i období posledních tří měsíců loňského roku. Konkrétně: průměrná mzda v Česku během čtvrtého kvartálu meziročně stoupla o 6,3 procenta na 46 013 korun.

Po odečtení inflace ovšem lidem zůstalo z výplaty o 1,2 procenta méně. Na chudý čtvrtý kvartál navázal pro řadu domácností drsný přelom roku: životní náklady jim skokově vzrostly, výrazně se zvýšily například platby za elektřinu či spotřebu vody.

Navíc průměrná mzda, o níž se mluví a píše nejčastěji, není zdaleka pro každého. Dvě třetiny Čechů na ni vůbec nedosáhnou. Medián, tedy střední hodnota mezd, byla na konci roku 39 685 korun.

Ekonomové se shodují v tom, že obrat z poklesu mezd do růstu je na dosah ruky, velkou zásluhu na tom má mít inflace, která se v lednu snížila na 2,3 procenta a zvyšování se nečeká. Na druhou stranu není jisté, zda bude pokračovat dosavadní tempo zvyšování mezd, které je výrazně vyšší než v Evropské unii. Drtivá většina firem se obává, jak naznačuje průzkum poradenské společnost­i PwC, že v současné stagnaci (až recesi) nebude na přidávání mít.

Z hlediska statistik špatně dopadl celý loňský rok. „Průměrná mzda dosáhla 43 341 Kč. To je sice meziročně o 7,5 procenta více, reálná hodnota mezd ovšem klesla o 2,9 procenta. Celkem mzdy za poslední dva roky ztratily více než 11 procent kupní síly,“upozorňuje hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek. „Hodnota mezd v relaci k cenám zboží v obchodech byla na konci loňského roku nižší než v roce 2018,“dodává.

39 685 korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia