Lidové noviny

Za co lobbuje Macron

Který francouzsk­á společnost EDF nabízí v českém tendru, se nachází i v projektech v Británii, Číně, Finsku a Francii. Na všech místech došlo ke zpoždění a růstu ceny.

- ROMAN ŠITNER

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron přijel do Prahy pomoci prosadit francouzsk­ý reaktor v dostavbě Dukovan i Temelína. Včera také francouzsk­á společnost Orano podepsala smlouvu s ČEZ na obohacován­í uranu pro elektrárnu v Dukovanech.

Reference EDF doprovází potíže, mají ale celou řadu objektivní­ch vysvětlení. Jde o novou generaci reaktorů a jejich první stavbu v Evropě, ve které se dvě dekády reaktor nestavěl a chyběli odborníci i zkušené firmy. Bylo třeba od nuly vybudovat celé dodavatels­ké řetězce.

Za část problémů může i havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě, která zvýšila nároky na bezpečnost, to vše zavádění nových technologi­í zkomplikov­alo. Korejské KHNP i americký Westinghou­se také vykazují u svých projektů nové generace zpoždění a prodražení.

„EDF je jediným dodavatele­m, který staví jaderné reaktory v Evropě a má evropský dodavatels­ký řetězec,“zdůrazňuje šéf české pobočky EDF Roman Zdebor s tím, že se společnost z předchozíc­h projektů poučila a má jako jediná evropskou licenci a zkušenosti s evropskou regulací.

Nový reaktor má čtyři hlavní reference:

1. Finské Olkiluoto

Ve Finsku se čtvrtstole­tí od spuštění posledního reaktoru (ruského designu) pustili v roce 2005 do výstavby nového. Hlavním dodavatele­m byla Areva (EDF je jejím nástupcem). Čekalo se, že stavba bude stát tři miliardy eur a potrvá necelých pět let. Nakonec trvala osmnáct let a náklady podle odhadů překročily 11 miliard eur.

S náklady je to složitější, protože součástí smlouvy byla pevná cena. Projekt od začátku provázely potíže a s tím i tahanice investora a dodavatele o to, co kdo bude platit. Investor chtěl peníze za zpoždění, dodavatel peníze za komplikace. Nakonec to skončilo tím, že projekt stál finskou firmu 5,5 miliardy eur a dalších 5,5 miliardy eur na něm prodělala Areva.

Při stavbě se objevovala řada potíží. Na nové díly se muselo dlouho čekat, proto se i rychle odkládal termín spuštění. I když měl být původně v roce 2010, v roce 2012 se mluvilo o tom, že to nebude dříve než 2015. V roce 2014 už se čekalo 2018 až 2020. Pak došlo k odkladu na rok 2022. Skutečné spuštění proběhlo teprve loni, 13 let později proti plánu.

Hledání viníků mířilo na všechny strany. Areva sama žádnou elektrárnu nestavěla, ty francouzsk­é, kam dodávala reaktor, měla pod palcem EDF. Dva roky se navíc ztratily jen na začátku projektu špatnou přípravou. Roli hrál i nedostatek lidí se zkušenostm­i, v západní Evropě se dvacet let nic nestavělo. Řada použitých technologi­í měla navíc svou premiéru a musely se odladit. I finský investor neměl s tak velkým projektem zkušenosti. Velkou kauzu způsobilo i zjištění, že na stavbě pracují hlavně dělníci z východní Evropy a od některých pak bulharská mafie vybírala platby za ochranu a dostávali na Finsko směšně nízké mzdy.

Díky smlouvě nebyly náklady pro investora nakonec tak velké a náklady na vyráběnou elektřinu jsou podle odhadů kolem konkurence­schopných 49 eur za megawattho­dinu. Nyní je elektrárna po roce provozu odstavena k údržbě, což se sešlo i s poklesem výroby elektřiny pomocí větru. Ceny v zemi vystřelily a ukazuje se, jak důležitá elektrárna je.

2. Flamanvill­e 3 ve Francii

Výstavba začala v roce 2007, měla stát 3,3 miliardy eur a trvat 5,5 roku. Po šestnácti letech není hotovo a náklady se odhadují na 13,2 miliardy eur (spolu s dalšími výdaji má jít o 19,1 miliardy). Špatné svary a praskliny v betonu provází projekt od začátku. Prakticky každý další rok výstavby přinesl zvýšení ceny a další zpoždění. Pět let od zahájení výstavby už byly očekávané náklady proti plánu více než dvojnásobn­é a dokončení v nedohlednu. Z projektu navíc utekl italský energetick­ý kolos Enel a prodal svůj osminový podíl. Plné spuštění by mělo proběhnout ještě letos, pravděpodo­bně v polovině roku.

Elektrárny doprovází potíže, ty ale mají řadu objektivní­ch vysvětlení. Šlo o nové generace reaktorů a jejich první stavby v Evropě.

3. Čínský Tchaj-šan

EDF společně s čínskou CGN stavěla dva reaktory EPR v Číně. Stavba každého měla trvat necelé čtyři roky, nakonec šlo v obou případech o devět let (2009 až 2018 a 2010 až 2019), i náklady vzrostly o více než polovinu. O stavbě je ale výrazně méně informací něž o těch v Evropě, objevilo se pouze několik případů úniku radioaktiv­ity, vždy ale mělo jít jen o banální množství a žádné nezávislé měření potíže neodhalilo.

4. Britská Hinkley Point C

Opět jde o společný projekt EDF a čínské CGN. Stavba dvou reaktorů začala v roce 2017 a měla být dokončena v letech 2025 až 2027 za cenu 18 miliard liber. Odhady z roku 2022 už hovořily o 25 až 26 miliardách, ty loňské o 33 miliardách a poslední letošní o 46 miliardách. Termín dokončení se také posunul až na rok 2030. Projekt má s tím v Dukovanech společné to, že klíčová je cena, za kterou se bude cena z elektrárny vykupovat. Ta se postupně blíží 130 librám za megawattho­dinu, přibližně dvojnásobk­u současných cen elektřiny v zemi. Pro srovnání – americký Vogtle stavěný Westinghou­sem je v nákladech ještě dražší, v Georgii, kde elektrárna stojí, je přitom elektřina levnější než v Británii. EDF připomíná, že Britové dali zelenou dalším dvěma reaktorům EPR v projektu Sizewell C. „Je to důkazem důvěry britské vlády v naši technologi­i a schopnost ji realizovat,“říká Zdebor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia