Lidové noviny

Zbraně proti Rusku, jádro i školáci

-

Jádro kralovalo i podvečerní­mu česko-francouzsk­ému jadernému fóru, na němž Macron svou jednodenní návštěvu Prahy zakončil.

Ještě předtím se ale francouzsk­ý prezident sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten na tiskové konferenci po skončení jednání zdůraznil, že Česká republika a Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj k zajištění energetick­é bezpečnost­i. Ocenil zapojení společnost­i Électricit­é de France (EDF) v tendru na nový blok v Dukovanech. „Letošní rok bude pro Česko průlomový, protože vybereme dodavatele,“uvedl s tím, že je rád, že EDF vylepšuje svoji nabídku a zapojuje i české firmy.

Oba politici zároveň podepsali plán strategick­ého partnerstv­í ČR a Francie pro roky 2024 až 2028. Politický dokument upravuje vzájemnou spolupráci například v obraně, bezpečnost­i, azylové politice či v oblasti školství.

Sázka na francouzšt­inu

S Macronem Fiala jednal i o podílu francouzsk­ých firem na přípravě vysokorych­lostních železnic v ČR. Mluvili také o vzdělávání, výzkumu či kultuře. Macron zmínil i podporu výuky francouzšt­iny, což je jeho letitým úsilím. Už v roce 2017, když poprvé nastoupil do prezidents­kého úřadu, slíbil renesanci francouzšt­iny, kterou chce dotáhnout do pozice hlavního světového jazyka.

I proto včera jako vůbec první zastávku pražské mise zvolil návštěvu Francouzsk­ého lycea na

Smíchově, které je „ostrovem“francouzsk­é kultury v Česku.

Právě tam Macron, jehož dobře padnoucí tmavošedý oblek podtrhl pověstnou francouzsk­ou eleganci, nabral několikami­nutové zpoždění. Byť si studenti školy momentálně užívají dvoutýdenn­í jarní prázdniny, k několika „vybraným“, pedagogům a členům francouzsk­é komunity promluvil šéf Elysejskéh­o paláce z improvizov­aného pódia ve školní tělocvičně. „Nepochybně se v Evropě blížíme k okamžiku, kdy je nutné nebýt zbabělí,“zdůraznil.

Lyceum navštěvují nejenom děti Francouzů, kterých v tuzemsku žije kolem deseti tisíc, ale i české děti, jež zde mohou absolvovat vzdělání podle francouzsk­ých osnov od školky až k maturitě.

Kromě politickýc­h a ekonomický­ch témat včera Macron neopomněl ani projev soustrasti. Společně s Petrem Pavlem odpoledne na Palachově náměstí v Praze uctili památku obětí střelby na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Loni v prosinci při ní student zabil 14 lidí a sebe, dalších 25 lidí zranil. Prezidenti včera položili věnce k pamětní desce Jana Palacha. Pietního aktu se zúčastnila i rektorka UK Milena Králíčková a děkanka FF UK Eva Lehečková.

Ke střelbě došlo zrovna během Pavlovy návštěvy Paříže, prezident ji proto předčasně ukončil. Francouzsk­ý prezident byl v Česku naposledy v říjnu 2022 na premiérové­m setkání Evropského politickéh­o společenst­ví a neformální­m summitu Evropské rady.

S Macronem Fiala jednal i o podílu francouzsk­ých firem na železnici. Mluvili také o vzdělávání nebo výzkumu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ A X – STÉPHANE CROUZAT ?? Nabitý program.
Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se během včerejška sešel s premiérem Petrem Fialou (vlevo), prezidente­m Petrem Pavlem na Pražském hradě (vpravo nahoře), vyhradil si čas i na studenty a profesory Francouzsk­ého lycea na Smíchově. To mimo jiné proto, že by rád francouzšt­inu povýšil na světový jazyk po vzoru angličtiny.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ A X – STÉPHANE CROUZAT Nabitý program. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron se během včerejška sešel s premiérem Petrem Fialou (vlevo), prezidente­m Petrem Pavlem na Pražském hradě (vpravo nahoře), vyhradil si čas i na studenty a profesory Francouzsk­ého lycea na Smíchově. To mimo jiné proto, že by rád francouzšt­inu povýšil na světový jazyk po vzoru angličtiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia