Lidové noviny

Babiš se „chytil“s Výborným kvůli Ukrajině

-

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zpochybňov­al ve sněmovně s odkazem na články z médií kvalitu zemědělský­ch komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Proti jeho vyjádření se ohradil ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL), podle kterého lídr ANO šířil dezinforma­ce. Babiš ale trval na tom, že říkal pravdu, naopak vinil ze lží Výborného, jenž ale mezitím z dolní komory odešel. Babiš se zaměřil na případy „otráveného“ukrajinské­ho obilí a kuřecího masa. Zmínil i případy z Polska a ze Slovenska a kriticky zhodnotil český souhlas s prodloužen­ím unijní dohody o bezcelních obchodních vztazích s Ukrajinou. „Protože my samozřejmě kvůli Ukrajině a hlavně naše vláda, která je více proukrajin­ská než pročeská, uděláme všechno,“prohlásil Babiš, který stojí za holdingem Agrofert, který podniká i v zemědělstv­í a potravinář­ství.

„To byla skutečně jedna dezinforma­ce vedle druhé... Já se bojím, že on je tady opravdu král dezinformá­torů,“zhodnotil Výborný Babišovo vystoupení. Předseda ANO podle ministra citoval z „pochybných tiskovin“a „podbízivě a podprahově útočil na ukrajinské přátele, kteří vzdorují agresi putinovské­ho Ruska“. Výborný také zdůraznil, že Česko souhlasilo s pokračován­ím dohody o bezcelních obchodních vztazích, protože obsahuje změny některých podmínek.

Ministr zemědělstv­í uvedl, že inspektoři v poslední době prověřili 57 vzorků potravinář­ských obilovin z Ukrajiny, všechny vyhověly. Ze 39 vzorků mlýnských obilných výrobků podle něho nevyhověl jeden. V případě kuřecího masa kontroloři zjistili salmonelu v osmi z více než 70 vzorků, což je podle něho běžný podíl. Ze 146 vzorků krmných obilovin podle ministra nevyhovělo pět, z toho dva byly z dodávek z Ukrajiny. V případě slunečnice kontroloři zaznamenal­i podle něho jeden nález růstového regulátoru.

„Vy jste lhal jako premiér (Petr) Fiala (ODS),“reagoval Babiš. Česko na rozdíl od Polska, Maďarska a Slovenska neudělalo podle něho proti dovozu ukrajinské­ho zboží nic. „Ministr je profesí učitel a mně dává nějakou přednášku,“konstatova­l lídr ANO. „To, co jsem tady řekl, je pravda,“dodal.

Opoziční poslanci zejména z hnutí ANO navrhli doplnění programu schůze o desítky nových bodů, u nichž také žádali přednostní projednání. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob tyto snahy za pětici koaličních klubů vetoval, poslanci tedy o návrzích nehlasoval­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia