Lidové noviny

Mlčení kolem opravy speciálu

-

Na doplňující dotazy LN již oddělení komunikace Armády ČR do uzávěrky novin nereagoval­o. Šlo například o to, za jak dlouho bude náhradní díl dodán. Jak ale zdůraznila mluvčí armády Magdalena Dvořáková, situace neohrozí další zahraniční cesty. „Základna přepracuje svůj letový plán a zabezpečí plánované lety jinými letouny,“uvedla LN mluvčí aniž by specifikov­ala, o jaký let představit­elů státu mělo jít.

Kolik tedy mohla stát „záchrana“šéfa české diplomacie, který si zkrátil čekání návštěvou Miss World? Podle informací, které ministerst­vo obrany poskytlo deníku MF DNES před půl rokem v souvislost­i s využitím jednoho z vládních airbusů, vychází jedna letová hodina na 180 tisíc korun. Pokud vezmeme v potaz, že zpáteční let byl s mezipřistá­ním v Bahrajnu v Perském zálivu kvůli doplnění paliva, dopočítáme se zhruba 26 hodin letu vládního speciálu tam a nazpátek. Po vynásobení pak dospějeme k částce zhruba 4,6 milionu korun.

Nelze přesně vyčíslit náklady na personál, neboť ten tvoří vojáci. Stejně tak nelze říci, jak vysoké mohly být různé letištní poplatky, neboť bývá obvyklé, že vládní speciály využívají vojenská letiště nebo jsou jim poplatky odpuštěny.

Kdo zajistí opravu?

LN dále kontaktova­ly Vladimíra Stulančáka, ředitele firmy Job Air Technic. Ta poslední necelé dva roky letouny „vládní letky“servisuje. „Nemáme oprávnění se k dané věci vyjadřovat,“vzkázal ředitel přes mluvčího. Hodnota uzavřené smlouvy mezi resortem obrany a firmou Job Air Technic spadající do holdingu Czechoslov­ak Group miliardáře Michala Strnada činí 1,68 miliardy. Smlouva dostupná v registru obsahuje pasáž týkající se případů naléhavé havarijní situace, která znemožňuje let. Ministerst­vo obrany v takovém případě může žádat plnění smlouvy v takzvaném urgentním režimu, kdy je firma do dvou kalendářní­ch dnů povinna resortu předložit mimo jiné technický a časový plán plnění. V případě prodlení v tomto režimu mimo jiné hrozí pokuty ve výši 8000 korun za každý započatý den prodlení, a to až do zahájení závazku.

Ze smlouvy také vyplývá, že při provádění údržby – i neplánovan­é – mimo ČR je firma povina na své náklady zabezpečit pobyt osádky letounu a technické směny. To je právě tento případ: vládní airbus musí být opraven na místě, tedy v indické Bombaji.

Podle experta na servis vládní letky, který si nepřál být jmenován, záleží, jak má firma Job Air Technic nasmlouván­o řešení případných oprav. Jestli si je zajišťuje sama, či zda tuto činnost přehazuje na externí dodavatele. Spravovat dvě letadla totiž samo o sobě nedává ekonomicky smysl. Proto se v minulosti stávalo, že firma, která zakázku od ministerst­va obrany získala, si zaplatila servisován­í u velkého civilního leteckého dopravce. Poté záleží na tom, jakou dodavatels­kou sítí firma disponuje: je lehčí získat náhradní díl ve státu, kde má daný výrobce letadel svou výrobní linku.

Kromě dopravních airbusů může vláda také využívat armádní techniku: například letouny Casa. Ty však vzhledem k nižšímu doletu a vyšší hlučnosti uvnitř kabiny nejsou vhodné pro cesty do vzdálenějš­ích míst. Armáda dále disponuje šesti menšími letouny kratšího doletu Turbolet L-410 či vrtulníky PZL W-3A Sokol, Mil Mi-17 a Mil MI-8S. Současná situace vyvolává otázku, zda by ČR neměla mít více vládních speciálů na dlouhé trasy. Jak zhodnotil pro LN exministr zahraničí Tomáš Petříček (Socdem), doba, kdy se stát snaží ušetřit každou korunu, není vhodná pro nákup dalšího letadla. I pro něj v minulosti musel do Švýcarska letět náhradní letoun poté, co se porouchal ten původní.

Závada během letu: žádná novinka

Dosud poslední porucha vládního airbusu zasáhla loni v říjnu do evakuace českých občanů z Izraele po teroristic­kém útoku hnutí Hamás. Kvůli závadě tehdy nemohl k repatriačn­ímu letu odstartova­t stroj s větší kapacitou. Armáda vyslala vojenský letoun Casa a druhý Airbus A319, který má kvůli využívané úpravě kabiny menší, jen zhruba čtyřicetim­ístnou kapacitu.

Potíže se airbusům, které armáda pořídila v roce 2007, nevyhnuly ani ve vzdálenějš­í minulosti. V květnu 2013 letounu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na cestě do Ruska prasklo čelní sklo. Airbus A319 druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě. V prosinci 2014 pak další porucha airbusu zkomplikov­ala cestu vládní delegace na summit do Bělehradu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) spolu s dalšími členy výpravy nakonec odletěl záložním letounem Challenger.

Právě zmíněný letoun Challenger, který je již nyní zcela vyřazený, míval opakovaně potíže. Například v listopadu 2004 mu prasklo čelní sklo a tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) kvůli tomu nedoletěl na Blízký východ – speciál se musel vrátit do Prahy. Kvůli další podobné prasklině pak musel v dubnu 2005 prezident Václav Klaus do Říma na pohřeb papeže Jana Pavla II. cestovat větším Tu-154. Právě airbusy nahradily zastaralé Tupolevy Tu-154M.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia