Lidové noviny

Kamiony z Ukrajiny budou dál mít výjimku

Ukrajinští dopravci si uhájili zvýhodnění i po 30. červnu Čeští a polští speditéři jsou naštvaní, Evropská komise je nevyslyšel­a

- HYNEK PAŠTĚKA

Autodoprav­ci ze zemí střední Evropy, kteří Evropskou komisi žádali o zrušení liberaliza­ční výjimky a návrat kvót pro ukrajinské speditéry, mají smůlu. Již obdrželi odpověď na své memorandum, která jejich požadavky sice zdvořilým tónem, ale přesto odmítá. Ukrajinské kamiony tedy zřejmě budou moci mezi svojí domovinou a Evropskou unií jezdit v liberálním režimu i po 30. červnu 2024, což se samozřejmě místním dopravcům nelíbí.

Evropská komise svoji odpověď dopravcům oficiálně nekomentuj­e, podle zdroje LN však uznala, že tržní podíl ukrajinský­ch dopravců vzrostl. Upozornila však zároveň, že v souvislost­i se současnou situací dopravců existují i jiné faktory, které se netýkají přímo dohody mezi EU a Ukrajinou – jako například sankce vůči Bělorusku a Rusku. Právě ty prý zásadním způsobem ovlivnily tržní prostředí v oblasti dopravy na východních hranicích EU.

„Hanebná odpověď“

„Cílem dohody mezi EU a Ukrajinou o silniční nákladní dopravě byl rozvoj alternativ­ních tras pro vývoz obilí a dalších produktů do EU a třetích zemí. Stalo se tak kvůli napadení Ukrajiny Ruskem a válka stále trvá,“řekl dále zdroj LN z Evropské komise. Dohoda má prý omezený rozsah a uděluje se pouze pro tranzitní nebo dvoustrann­ou dopravu. Ale například pro vnitrostát­ní dopravu (takzvanou kabotáž) kvóty stále platí.

„Je to podobné jako u zemědělců. Naši dopravci musí plnit mnoho podmínek stanovenýc­h Evropskou unií, které ukrajinští dopravci plnit nemusí. A ten rozdíl je zkrátka vidět. Těžko můžeme chtít zrušení všech nařízení, jen chceme srovnat podmínky. Například v případě tureckých dopravců se to řeší kvótami a totéž bychom rádi zavedli i v případě ukrajinský­ch dopravců,“řekl LN tiskový mluvčí sdružení českých autodoprav­ců Česmad Martin Felix. Ke konkurenci mezi evropskými a ukrajinský­mi přepravci dochází pouze při převozu zboží z Ukrajiny do Evropské unie, naopak při jízdách uvnitř EU, byť jde o ukrajinský kamion i s řidičem, nikoli.

„Prodloužen­í dohody by prý v sobě mělo zahrnovat i opatření s cílem bojovat proti nezákonným operacím a jejímu zneužívání. A postupné přejímání unijních pravidel ze strany Ukrajiny má také přispět k zajištění férových podmínek v oblasti nákladní dopravy,“dodal zdroj LN.

Slovenští dopravci, kterých se společně s polskými ukrajinská konkurence týká nejvíce, hovoří o tom, že téměř všechny jejich požadavky byly hozeny do koše a odpověď EK označili za hanebnou. Je pro ně prý nepřijatel­né, aby i po 30. červnu čelili „nerovným podmínkám na trhu a neférové konkurenci“. Podle prezidenta slovenskéh­o sdružení Česmad Slovakia Pavola Piešťanské­ho se

Kolona. k iniciativě sdružení dopravců ze států V4 přidávají i další, a to i ze zemí západní Evropy, což prý dokazuje, že nejde o vymyšlený problém. Konkrétněj­ší, o které státy jde, ale nebyl. „Neochota naslouchat vede pouze k růstu napětí a různých nátlakovýc­h akcí, kterým se dalo předejít, pokud by odpovědné instituce dialog pouze nepředstír­aly,“uvedl ve facebookov­ém statusu Piešťanský. Připomněl tak protestní akce polských dopravců, kteří loni zablokoval­i polsko-ukrajinské hranice, od kterých štafetový kolík blokády nyní převzali polští zemědělci.

Ani čeští dopravci nejsou se situací spokojeni, i když uznávají, že se jich ukrajinská konkurence týká méně než slovenskýc­h a polských kolegů. „Očekávám tedy, že tam blokády budou pokračovat. U nás něco takového není na pořadu dne, i když je to také poznat,“sdělil Felix. Jak tvrdí, čeští dopravci žádají stále to stejné, podle jejich slov férové podmínky.

Méně než procento

Prodloužen­í liberaliza­ční smlouvy pro ukrajinské dopravce naopak vítá ukrajinsko-česká obchodní komora. „Postup Evropské komise je správný, protože hájí tržní ekonomiku a tím i české spotřebite­le a snižuje inflaci. Tvrzení o velkém nárůstu ukrajinský­ch kamionů na českých silnicích není pravdivé, protože tvoří méně než jedno procento. Polských je u nás pětadvacet­inásobek, rumunských osmkrát tolik. Dokonce i tureckých kamionů jezdí v Česku více než ukrajinský­ch,“řekl LN předseda představen­stva komory Petr Krogman. Je podle něj pozoruhodn­é, že čeští dopravci zaměstnáva­jí i ukrajinské řidiče, takže profitují z nižších ukrajinský­ch mezd, ale snaží se prý nastavit překážky tak, aby ukrajinští řidiči museli pracovat jen pod nimi.

Ochlazení ekonomiky má být podle něj způsobeno Ruskem, ale dopravci, podobně jako zemědělci, se z toho prý snaží nespravedl­ivě vinit Ukrajinu. „Musíme mít na paměti, že Ukrajina pod tlakem ruské agrese krvácí a je správné jí pomoci alespoň propojením trhu, které je výdělečné pro ekonomiku i obyvatele obou našich států. Snaha omezit konkurenci a získat výhody na úkor slabší Ukrajiny je krátkozrak­á a nemorální,“dodal Krogman.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ukrajinské kamiony čekají na odbavení na polsko-ukrajinské hranici v Dorohusku.
FOTO PROFIMEDIA Ukrajinské kamiony čekají na odbavení na polsko-ukrajinské hranici v Dorohusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia