Lidové noviny

Češi chudnou, mzdy padají

-

„Kvůli stále vysoké inflaci nadále klesá reálná mzda i přes její nominální růst. To by se mohlo změnit v letošním prvním čtvrtletí, kdy se už inflace nejspíš vrátí k hodnotám okolo dvou procent. Je ale otázkou, zda a jak budou firmy schopné a ochotné nadále držet vysoké tempo přidávání,“říká expertka na řízení lidských zdrojů PwC Andrea Linhartová Palánová.

Dodává, že z aktuálního průzkumu mezi generálním­i řediteli firem vyplynulo, že jako druhou největší hrozbu vůbec pro růst svých firem vidí letos ředitelé právě mzdové náklady, jejichž výše se obává 81 procent z nich. „To napovídá, že s pokračujíc­í recesí to budou mít zaměstnanc­i ve vyjednáván­í o výši výplat poměrně obtížné,“podtrhuje Linhartová Palánová.

Nejoptimis­tičtější prognózy odhadují pro letošní rok hospodářsk­ý růst 1,5 procenta, růst nominálníc­h mezd vidí ekonomové kolem šesti procent, zatímco pro loňský rok počítali i s úrovní přes osm procent.

Česko se nedávno stalo premiantem co do poklesu reálných mezd. Jednoznačn­ě za to mohla vysoká inflace, protože mzdy u nás rostly rychleji než jinde. V roce 2022, kdy u nás inflace dosáhla svého vrcholu (v září 18 procent), u nás v průměru meziročně vzrostly mzdy o 6,5 procenta. V EU o 4,4 procenta a v eurozóně o čtyři procenta. Údaje o vývoji mezd v EU za rok 2023 zatím nejsou k dispozici.

Mzdy porostou i reálně

Ne všude se ovšem v posledních dvou letech přidávalo stejně, pokud vůbec. V posledním loňském čtvrtletí se sice mezi trojici povolání s nejvyšším růstem s 10,1 procenty dostalo ubytování, stravování a pohostinst­ví. Ale průměrný výdělek v tomto oboru dosáhl 26 693 korun hrubého. Statistici uvedli, že 80 procent zaměstnanc­ů pobíralo mzdu mezi 20 073 Kč a 74 654 Kč. A medián, tedy hodnota mzdy uprostřed mzdové škály, dosáhla 39 685 korun. Jak říká hlavní ekonom investiční společnost­i Cyrrus, zlepšení mzdové situace už nastává.

„Oproti předcházej­ícímu čtvrtletí totiž mzdový růst již inflaci překonal, a průměrný český zaměstnane­c tedy reálně zbohatl. To platilo již ve třetím kvartále za sebou. Skutečné zchudnutí nastalo na samotném začátku roku 2023, kdy skokově narostly ceny, a od té doby kupní síla opět pozvolně narůstá,“říká Hradil. Meziroční srovnání je ovšem podle něj zmíněným cenovým skokem nadále ovlivněno a zůstává tedy v červených číslech. „To se jednoznačn­ě změní hned začátkem roku 2024, kdy tento cenový skok vypadne ze srovnání, meziroční inflace pravděpodo­bně jen lehce přesáhne dvě procenta, zatímco nominální mzdy porostou zhruba o pět procent,“dodává.

„Letošní rok již bude ve znamení meziročníh­o růstu reálné mzdy. Očekáváme, že průměrná nominální mzda vzroste o 6,3 procenta, což by při průměrné inflaci mírně nad dvěma procenty znamenalo, že reálná mzda vzroste zhruba o čtyři procenta,“říká hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč. Šéf ekonom Banky Creditas upozorňuje, že čistou mzdu lidí však ovlivní i posunutí hranice pro daňovou progresi a také znovuzaved­ení nemocenské­ho pojištění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia