Lidové noviny

Britové v Indii lobbují za obchod

Zástupci britské vlády vyrazili do Indie vyjednat dohodu o volném obchodu. Jde prý o poslední šanci před blížícími se volbami v obou zemích.

- LUBOŠ JIRSA

Po brexitu v roce 2020 se britští premiéři Boris Johnson i Liz Trussová snažili uzavřít dohodu o volném obchodu s Indií. Oba pokusy dopadly neúspěchem. Nyní chce bodovat předseda vlády Rishi Sunak, jehož manželka Akshaty Murthyová patří mezi indické miliardáře.

Dle exkluzivní­ch zdrojů britského listu The Guardian tým vyjednavač­ů pod vedením nejmenovan­ého vysokého státního úředníka vyrazil do Indie tento týden. Samotné debaty přitom trvají již několik týdnů, času na „plácnutí si“ale kvůli nadcházejí­cím volbám v obou zemích už není mnoho.

Indické celostátní volby se uskuteční letos na pomezí dubna a května. Od roku 2014 tam vládne Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího a očekává se, že zvítězí i letos. Se závěrečnou fází volební kampaně ale velmi pravděpodo­bně mezinárodn­í záležitost­i ustoupí do pozadí.

Ještě komplikova­nější je to na britské straně. Premiér Rishi

Sunak může volby vyhlásit do 17. prosince 2024 a poslední možný termín voleb je 28. ledna 2025. Ve Spojeném království se dle odhadů naopak očekává změna – konzervati­vce v čele se Sunakem mají šanci nahradit opoziční labouristé s lídrem Keirem Starmerem.

Právě zástupci labouristů vyrazili do Indie minulý týden také a dle listu The Guardian je možné, že se Indové rozhodnou s uzavřením dohody počkat až po britských volbách a budou věřit v lepší nabídku. Tomu by Sunak a jeho okolí chtěli předejít a zajistit dohodu co nejdříve, má to však háček.

Migrační problém

Indie by totiž dle zdrojů britského deníku chtěla zajistit více víz pro indické pracovníky a dohodu o vrácení plateb sociálního zabezpečen­í, jež Indové odvádějí při práci ve Spojeném království. Vízová politika je ale pro Sunaka ošemetným tématem, jelikož konzervati­vci už v minulosti vyjadřoval­i nespokojen­ost s rekordní imigrací. Mnoho ústupků tak čekat nelze.

„Vždy jsme měli jasno, že podepíšeme pouze dohodu, která bude spravedliv­á, vyvážená a nakonec v nejlepším zájmu britského lidu a ekonomiky. Spojené království a Indie pokračují v práci na ambiciózní obchodní dohodě, jež bude fungovat pro obě země,“uvedli ve svém prohlášení zástupci britského ministerst­va obchodu.

Nové Dillí je přitom dnes „opěvované“z mnoha stran a rovněž se cítí být v pevné pozici. „Indie se vidí jako vycházejíc­í světová supervelmo­c. V roce 2023 se stala nejlidnatě­jší zemí světa, vyslala sondu na Měsíc, a pokud si uchová dynamické tempo růstu HDP, na konci této dekády se dle nedávných projekcí stane třetí největší ekonomikou světa,“řekl před časem LN indolog Martin Hříbek z Univerzity Karlovy.

Díky své strategick­é poloze na břehu Indického oceánu Indové udržují vřelé vztahy jak se Západem, tak s Moskvou. Rusko je klíčovým dodavatele­m ropy a platí to i u vojenské techniky a zbraní.

USA si zase Indy předcházej­í hlavně proto, že je považují za klíčové spojence pro úspěch indicko-pacifické strategie, jež má bránit další expanzi Číny. Spolu s Indy chtějí bojovat třeba i proti klimatický­m změnám a spolupraco­vat na poli umělé inteligenc­e či ve výzkumu vesmíru. Prezident USA Joe Biden přivítal indického premiéra Módího v Bílém domě s velkou pompou loni v červnu.

Zajímavost­í na celé věci je, že manželka britského premiéra Rishiho Sunaka je Indka Akshaty Murthyová. Jde o dceru N. R. Narayany Murthyho, spoluzakla­datele a bývalého předsedu indického technologi­ckého giganta Infosys. Její jmění časopis Forbes předloni odhadl na 715 milionů dolarů (zhruba 15 miliard korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia