Lidové noviny

„Vyjednal bych v Moskvě levnější energie“

Prezident má s vládou spolupraco­vat, tvrdí Štefan Harabin.

- ROBERT SCHUSTER

Co byste udělal jako první věc, pokud byste byl zvolen?

Stáhl bych podpis pod Istanbulsk­ou smlouvou. A jako druhé bych jel do Moskvy dojednat s ruskou vládou výhodnější ceny za suroviny.

Jaký by byl váš postoj k vládě premiéra Roberta Fica?

LN

Prezident nemá být vůči vládě v konfrontac­i, ale spolupraco­vat s ní, vyplývá to i z logiky naší ústavy. Pochopitel­ně, pokud by vláda porušovala zákony nebo přijímala špatná rozhodnutí, má se prezident ozvat, dát jí své výhrady najevo. Proto odmítám, že někteří protikandi­dáti už předem ohlašují, že budou protiváhou vlády.

Vedle vás se uchází o národně zaměřené voliče minimálně dva další kandidáti, předseda Slovenské národní strany Andrej Danko a extremista Marian Kotleba. V čem se lišíte?

LN

Danko má velmi podobný program, v mnohém se překrýváme. Jeho kandidatur­u chápu jako výsledek pnutí uvnitř vládní koalice, kterou je jeho strana součástí. Očekávám, že se ještě před prvním kolem vzdá v můj prospěch, aby se netříštily síly. Pokud jde o Kotlebu, platí pro něj totéž co před pěti lety: je to projekt Američanů, a proto pro vlasteneck­y uvažující voliče nepřijatel­ný.

Hodně kritizujet­e Evropskou unii a NATO, vyčítáte jim, že nejednají v souladu se zájmy země. Mělo by z nich Slovensko odejít?

To neříkám. Akorát tvrdím, že jak se aktuálně chovají, je v rozporu s jejich vlastními dokumenty, které jsou špatně vykládány. Třeba tvrzení, že unijní právo je nadřazeno slovenské ústavě, což není pravda. Nebo že nám členství v NATO zakazuje vojensky spolupraco­vat s třetími státy. Američané mají obrannou dohodu s Kosovem, i když Kosovo není v NATO. Proč bychom pak my nemohli mít obrannou dohodu s Ruskem a Srbskem?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia