Lidové noviny

Ukrajinci prý potopili další ruskou válečnou loď

-

Ukrajině se v noci na včerejšek podařilo pomocí mořských dronů zničit ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov v Černém moři, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka s tím, že šlo o operaci jedné z jejích speciálníc­h jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečný­ch účtech na platformě Telegram. Rusko zprávu do uzávěrky LN oficiálně nekomentov­alo.

Útok se podle oznámení rozvědky odehrál nedaleko Kerčského průlivu u ukrajinské­ho poloostrov­a Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko. Rozvědka také zveřejnila videozázna­m, který podle ní zkázu plavidla zachycuje.

„Ruská Černomořsk­á flotila je symbolem okupace. Na ukrajinské­m Krymu pro ni není místo,“okomentova­l včera ráno zprávu o zničení dalšího ruského plavidla šéf ukrajinské prezidents­ké kanceláře Andrij Jermak.

Rusko má dohromady čtyři plavidla, jako je Sergej Kotov, uvedla stanice BBC. Jsou koncipován­a pro až 80člennou posádku a jejich hlavní úlohou je hlídkování a bránění jiných velkých lodí. Lodě byly ale vytvořeny pro širokou škálu úkolů a potenciáln­ě na ně lze umístit odpalovací zařízení raket Kalibr. Lodě jsou mimo to vyzbrojeny kanonem, dvěma kulomety a radarovým systémem, vypočítala BBC. Lodě tohoto typu mají délku až 94 metrů. Loď Sergej Kotov dříve Rusko podle mluvčího ukrajinské rozvědky Andrije Jusova použilo k útokům na ukrajinský Hadí ostrov. Ukrajinské síly se o její zničení pokusily několikrát.

Na kontě už má Kyjev asi třetinu Černomořsk­é flotily

Ukrajinská agentura Unian napsala, že někteří ruští prováleční blogeři v reakci na zprávy o zničení lodi vyjadřoval­i obavy nad tím, jak rychle ruská Černomořsk­á flotila v bojích s ukrajinský­mi silami přichází o svá plavidla. Ukrajina za dva roky války s Ruskem potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí, uvedla dříve stanice Rádio

Svobodná Evropa / Rádio Svoboda. To podle stanice představuj­e asi třetinu celé Černomořsk­é flotily, která bez započítání člunů pobřežní hlídky s malým ponorem nebo pomocných plavidel čítá asi 74 lodí.

V ruské Belgorodsk­é oblasti včera ráno kromě toho po útoku dronu vzplály rezervoáry v ropném skladu, uvedla ruská tisková agentura RIA Novosti. I tento útok byl operací ukrajinské vojenské rozvědky, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na svůj zdroj z tajné služby. Gubernátor ruské Kurské oblasti, která stejně jako belgorodsk­ý region hraničí s Ukrajinou, pak informoval o útoku na železniční stanici Gluškovo. Z útoku gubernátor obvinil ukrajinské síly. Úder podle něj nikoho nezranil, ale způsobil požár.

Dalším útokům čelila v noci na včerejšek i Ukrajina. Ukrajinský­m silám se v noci podařilo zničit i 18 z 22 ruských dronů, uvedla agentura Unian s odvoláním na oznámení ukrajinské­ho letectva. Drony byly zničeny nad Oděskou oblastí na jihu Ukrajiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia