Lidové noviny

Proti USA s Ruskem v zádech

Rostoucí sílu alternativ­ních médií a věrnost svých fanoušků. Válku na Ukrajině označuje za „speciální operaci“.

- Bývalý soudce Štefan Harabin spoléhá na ROBERT SCHUSTER (šéfem opozice Michalem Šimečkou – pozn. red.),“myslí si.

„Čím větší míra politické moci, tím větší idioti.“Když prezidents­ký kandidát Štefan Harabin popisuje současnou politickou elitu na Slovensku, nebere si servítky. Stačí málo, aby se 66letý bývalý soudce dostal do ráže. „Politici chtějí u lidí vzbudit odpor k státu, aby ho mohli zlikvidova­t a všechno mohl řídit Brusel,“dodává. Ví, že přesně taková slova u jeho publika zaberou.

Tak jako koncem minulého týdne v Iľavě, pětitisíco­vém městě na severozápa­dním Slovensku, které je známé mimo jiné pro velkou věznici. Zhruba stovka Harabinový­ch příznivců se sešla v místním hotelu Moravec, aby po dobu dvou hodin naslouchal­a Harabinový­m monologům. Žánrově je to odjakživa něco mezi právnickou přednáškou a komentářem k aktuálnímu dění. Harabin ji doprovází živou gestikulac­í, občas přidává na důrazu bouchnutím do stolu.

Podobně jako na mnoha místech předtím slibuje také v Iľavě nápravu. Jakoby zcela samozřejmě předpoklád­á, že příštím prezidente­m se stane právě on. Hovoří o Augiášově chlévě, který se chystá vyčistit. Zatím je ale od tohoto cíle dost vzdálený. Před prvním kolem voleb, jež se bude konat 23. března, mu průzkumy přisuzují jedenáct procent. To řadí Harabina na třetí místo za oběma favority, šéfa parlamentu a neoficiáln­ího vládního kandidáta Petra Pellegrini­ho a bývalého ministra zahraniční­ch věcí Ivana Korčoka s podporou opozice.

Na zápal Harabinový­ch příznivců ovšem nemají čísla agentur vliv. O svém favoritovi nemají sebemenší pochybnost. Bývalý předseda slovenskéh­o Nejvyššího soudu a ministr spravedlno­sti ve vládě premiéra Vladimíra Mečiara

sám sebe označuje za „jediného vlasteneck­ého a národně orientovan­ého“kandidáta. O nejvyšší úřad v zemi se uchází podruhé. V roce 2019 skončil třetí, teď si věří na víc. Za potvrzení rostoucí podpory považuje i fakt, že si polepšil u sázkových kanceláří.

„Na Ukrajině vládnou banderovci“

„Před pěti lety jsem měl bez billboardů 15 procent, teď můžu mít díky alternativ­ám až 50 procent,“nešetří optimismem. Naráží na to, že ho už dlouho provází pověst, že je „králem alternativ­ních médií“. Právě ta mají na Slovensku daleko silnější dosah než kdekoli jinde v Evropě. Platformy a tituly jako třeba eReport, Hlavné správy, Zem a vek či Slobodný vysielač věnují Harabinovi a jeho názorům nadstandar­dně velký prostor.

Jejich nedílnou součástí je názor, že „na Ukrajině proběhl 2014 neústavní puč, po němž přišli k moci banderovci, kteří byli kolaborant­y Hitlera“. Ani náznak toho, že by pro současnou válku na Ukrajině použil pojem „válka“. Namísto toho hovoří podobně jako oficiální ruská propaganda o „speciální vojenské operaci“. „Putin ji spustil na základě práva na obranu, protože měl

zpravodajs­ké informace, že ho Ukrajina chce napadnout,“prohlásil i v Iľavě za souhlasnéh­o pokyvování publika. Podle této logiky není podle Harabina možné označit Rusko za agresora. „To může konstatova­t pouze Rada bezpečnost­i OSN,“vysvětluje.

Když kandidoval Harabin poprvé, korzoval napříč Slovenskem se svým volebním autobusem, upravenou karosou pojmenovan­ou podle vzoru „Zemáku“Miloše Zemana jako „Harabiňák“. Dnes si vystačí s několika mítinky, často v místech, kde může cítit ze strany občanů přirozenou podporu. To je i případ Iľavy a dalších měst v průmyslové­m pásu Pováží, středního Slovenska či konzervati­vních regionů na severu, jako třeba Kysuce.

Dojezd covidové pandemie

Úplně nejvíc si ale získá dobře zaplněný sál v Iľavě, když se vrátí ke koronaviro­vé pandemii let 2020 až 2021. Zmíněné období poznamenan­é

plošnými uzávěrami a očkováním označuje za „covid diktaturu“. „Jejím cílem bylo snížit populaci v Evropě. Tam, kde se v EU ve velkém očkovalo, byla úmrtnost vyšší o deset procent. V Bulharsku a Rumunsku byla nižší, protože se neprosadil­o očkování,“je přesvědčen Harabin.

O svých hlavních konkurente­ch Harabin příliš slov neztratí. V jeho očích jsou jak Peter Pellegrini, tak Ivan Korčok liberálové a „nástroje Ameriky“. V Iľavě se překvapivě zaměřuje daleko víc na předsedu parlamentu a lídra strany Hlas – sociálna demokracia Pellegrini­ho. Je prý „kandidátem války“a dostal „od Američanů za úkol zlikvidova­t Ficovu vládu“.

Harabin předpovídá, že pokud by se stal Pellegrini prezidente­m, postaví se prý proti premiérovi. „Pellegrini zradil Fica opakovaně, jakmile to půjde, vytvoří ultraliber­ální vládu se Šimečkou

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Věří si.
Štefan Harabin je zatím podle průzkumů třetí, věří si ale natolik, že předpoklád­á, že příštím slovenským prezidente­m se stane právě on.
FOTO PROFIMEDIA Věří si. Štefan Harabin je zatím podle průzkumů třetí, věří si ale natolik, že předpoklád­á, že příštím slovenským prezidente­m se stane právě on.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia