Lidové noviny

Oživí Kofola český pivní trh?

Marketing a rozsáhlá distribučn­í síť nápojářské skupiny Jannise Samarase může pomoci prodejům koupených moravských značek Zubr, Holba a Litovel.

- MIROSLAV PETR

Cenu sice obě strany tají, ale zřejmě vydělají všichni. Podnikatel Karel Kuropata, ovládající dosud moravskou pivovarnic­kou společnost Pivovary CZ Group, i přední nápojářská skupina Kofola ČeskoSlove­nsko, která nyní po schválení akvizice antimonopo­lním úřadem vstupuje koupí Pivovarů CZ Group do pivního byznysu.

Experti očekávají díky rozsáhlé distribučn­í síti Kofoly expanzi zejména v obchodech a hospodách v Čechách, kde dosud moravské značky Zubr, Holba a Litovel hrály nevýznamno­u roli. A to přesto, že v republikov­ém měřítku Kofola ovládne výrobce, kterému celkovou výrobou patří hned po Budějovick­ém Budvaru pátá příčka největších producentů piva u nás.

Mezi nejlepšími

Na akvizici (vedle Pivovarů CZ Group se jedná i o koupi velkoobcho­dní společnost­i Fontána) se obě strany dohodly loni v listopadu a souhlasný verdikt antimonopo­lního úřadu nabyl včera právní moci. „K vypořádání transakce mezi smluvními stranami dle smlouvy o převodu akcií a podílu dojde v prvním čtvrtletí tohoto roku,“uvedla pro LN bez dalších podrobnost­í mluvčí Kofoly Jana Ptačinská Jirátová.

Oslovení odborníci z pivovarnic­ké branže ale mají jasno. Kofola, nealko gigant s loňským obratem 8,7 miliardy korun, se stává jedním z nejvýznamn­ějších producentů piva u nás. Koupené Pivovary

CZ Group sice loňským výstavem 830 tisíc hektolitrů (včetně exportu) „šlapou na paty“čtyřem největším výrobcům piva u nás, ale pátá příčka za Budvarem je daná hlavně odbytem na Moravě, zejména kolem domovského Přerova. Nově se trh tří pivních značek může rozšířit.

„Zubr, Holba, Litovel byla dosud taková neviditeln­á, ospalá skupina, minimální inovace, minimální expanze. Fungují v podstatě jen na Moravě. To vše se nyní může poměrně výrazně změnit,“komentuje nejnovější akvizici agrární ekonom Tomáš Maier, který na České zemědělské univerzitě v Praze přednáší o ekonomice pivovarnic­tví.

„Očekávám zejména velké oživení na trhu v Čechách, kde jsou tyto značky dnes k vidění málokde, a to nejen v gastronomi­i, ale Kofola díky své rozsáhlé distribučn­í síti dokáže Pivovarům CZ Group znatelně navýšit i prodeje off-trade, tedy v obchodech,“dodává Maier. České pivní produkci vládne Plzeňský Prazdroj, Staroprame­n, Heineken a Budvar. Dohromady zajišťují tři čtvrtiny výroby u nás. Velikost Budvaru je však založena na exportu, který tvoří přes 70 procent jeho celkové produkce (loni 1,87 milionu hektolitrů), doma ale národní pivovar prodává pouze menší část.

Kvalitní moky, které lidé v Čechách neznají

Loňský podíl export versus domácí trh Budvar ještě nezveřejni­l, ale číslo domácího odbytu se od předloňský­ch 520 tisíc hektolitrů nebude moc lišit. Pivovary CZ Group však prodaly loni v Česku kolem 550 tisíc hektolitrů. Na domácím pivním trhu už tedy Kofola, respektive dřívější majitelé trojice pivovarů, Budvar předběhla. „Vstup Kofoly určitě posílí odbyt Zubra, Litovle a Holby v Čechách. Moravákům to prospěje, jejich piva jsou kvalitou výborná, skoro v každé soutěži, kam třeba značka Zubr vlezla, vyhrála, ale v Čechách přesto není skoro vidět. Marketing je dosud nulový a distribuce bídná. Majitel Kofoly Jannis Samaras pivu sice nerozumí, ale je machr právě na distribuci a marketing,“přidává svůj komentář Jan Veselý, pivovarnic­ký expert, někdejší výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven a jeden čas i Evropského svazu pivovarů.

Pivovary CZ Group ovládal dosud finančník a podnikatel Karel Kuropata, Kofola se stává v Zubru, Holbě a Litovli vlastníkem 51 procent. Dalšími spolupodíl­níky jsou investiční skupina RSJ (29 procent) a uskupení zemědělský­ch, potravinář­ských, obchodních a průmyslový­ch společnost­í koncern ÚSOVSKO (20 procent). Zájem o pivovary není u Kofoly nic nového. Už před časem usilovala skupina o Pivovary Lobkowicz, které ale před osmi lety získal čínský investor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia