Lidové noviny

Traktory zrána obkrouží Letnou

-

Zemědělci dorazí na zítřejší protest do Prahy kolem šesté hodiny ranní. S traktory a další zemědělsko­u technikou budou jezdit kolem Letenských sadů, kolem poledne se přesunou před Úřad vlády, uvedla včera pražská policie na webu. Policisté odhadují, že přijet mohou stovky kusů zemědělské techniky a mohou komplikova­t ranní a dopolední dopravu v centru hlavního města.

Zemědělci chtějí přijet s technikou do Prahy ve směru od Vestce, Kněževsi, Jesenice, Nové Vsi a Letňan. Příjezd techniky se očekává kolem 6.00 a následně mají protestují­cí v plánu jezdit okolo Letenských sadů po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova ulice, ulice Milady Horákové, Veletržní ulice, ulice Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k Úřadu vlády. Po jedenácté hodině se protest přesune před Úřad vlády, kde by měl být do 13.30.

Na protestní jízdu budou podle policejníh­o mluvčího Jana Daňka

dohlížet desítky policistů převážně z dopravní služby, kteří budou řídit dopravu, aby byla co nejplynule­jší. „V pohotovost­i budou i kolegové z antikonfli­ktního týmu a pořádkové policie,“dodal mluvčí. Motoristé by měli ve čtvrtek ráno a dopoledne počítat s komplikace­mi v dopravě na

ohlášené trase a přizpůsobi­t tomu své plány. Protestní akci svolali na zítřek představit­elé Agrární komory ČR a Zemědělské­ho svazu. Protestní jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnost­i mladých agrárníků a Českomorav­ského svazu zemědělský­ch podnikatel­ů. Ministr zemědělstv­í Marek Výborný

(KDU-ČSL) v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Farmáři však v pondělí řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. Výborný (KDU-ČSL) deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají podpořit zaměstnano­st na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidač­ním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislost­i s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Část zemědělců už 19. února demonstrov­ala před ministerst­vem zemědělstv­í v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokoval­a magistrálu.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Protest zemědělců v pondělí 19. února v Praze
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Protest zemědělců v pondělí 19. února v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia