Lidové noviny

Zlato trhá rekordy. I kvůli válce v Gaze

-

Cena zlata je na rekordu, k jejímu růstu přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne už v červnu snižovat základní úrokové sazby. Investoři také přesouvají peníze do zlata kvůli tomu, že se protahuje válka na Blízkém východě. Cena kovu k okamžitému dodání včera odpoledne stoupla zhruba o jedno procento na rekordních 2136,69 USD (49 936 korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), uvedla agentura Reuters.

Cena dosáhla rekordu i v eurech, včera odpoledne se zlato prodávalo za více než 1960 eur (49 708 korun) za unci. Cena termínovéh­o kontraktu pak vykazovala růst o 0,9 procenta na 2145,40 USD za unci. Zlato bylo naposledy na rekordní úrovni loni v prosinci.

Cena zlata se zvyšuje od konce února. Jednou z hlavních příčin současného prudkého růstu jsou právě spekulace o poklesu úrokových sazeb. Jelikož investice do zlata nepřinášej­í žádné výnosy, klesající úrokové sazby zvyšují poptávku po drahém kovu.

„Katalyzáto­rem nedávného růstu zlata jsou neuspokoji­vé ekonomické údaje ze Spojených států,“komentoval vývoj ceny Alexander Zumpfe, který s drahými kovy obchoduje ve společnost­i Heraeus. Spekulace o poklesu úrokových sazeb v poslední době podnítily mimo jiné i neuspokoji­vé údaje o náladě v americkém průmyslu a o spotřebite­lské náladě v USA.

Na komoditním trhu se prudký růst ceny zlata vysvětluje také silnější poptávkou po takzvaných bezpečných přístavech, mezi něž tento drahý kov patří. Příčinou jsou geopolitic­ká rizika na Blízkém východě a také ekonomická rizika v Číně, kde hospodářst­ví trpí obecně vysokou mírou zadlužení a krizí v sektoru nemovitost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia