Lidové noviny

Potlach bundeswehr­u

Odposlech německých generálů zveřejnila Moskva. Proč je Německo v hledáčku Rusů?

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Diskuse vyvolaná francouzsk­ým prezidente­m Macronem o tom, jestli mohou být na Ukrajině jednotky z členských zemí NATO, a Ruskem zveřejněný odposlech debaty německých generálů vedly autory denního newsletter­u na Eurointell­igence.com k úvaze na téma, v čem to připomíná rozpory v evropské zahraniční politice ohledně války v Iráku.

Tehdy se Francie a Německo oddělily od Spojeného království, které se zúčastnilo americké invaze do Iráku. Nyní se otevírá nová dělící linie. Vypadá to, že ohledně Ukrajiny je na jedné straně Británie a Francie a na druhé Německo.

Leckomu to připadá jako dočasný nesoulad, jakých bylo a bude hodně, jenže v tomhle případě to vypadá, že posílat střely s dlouhým doletem na Ukrajinu je červená linie, kterou jsou Francouzi a Britové ochotni překročit, ale Němci nikoliv.

Vypadá to, že Němci v čele s Olafem Scholzem věří, že Francouzi a Britové pomáhají Ukrajincům se zaměřování­m cílů raket SCALP a Storm Shadow, které obě země na Ukrajinu dodávají.

Britové něco takového oficiálně popírají a tvrdí, že cíle zaměřují Ukrajinci sami. Nicméně Schulz je přesvědčen o tom, že navádění německých raket Taurus na cíl bude nemožné bez toho, aby se německé jednotky zúčastnily přímo.

Únik telefonátů z německého ministerst­va obrany a luftwaffe nepomůže. Samozřejmě lze čekat negativní dopad na veřejné mínění v Německu, ale hlavní problém je vyhlídka zhoršených vztahů mezi Německem a jeho dvěma velkými evropskými spojenci. První problém je reputace německé kontrašpio­náže. Druhá potíž je vážnější.

Slabší článek NATO?

Jedna část uniklého hovoru se týká toho, jak předat část operační zodpovědno­sti Britům, kdyby Němci taurusy na Ukrajinu přece jen poslali. Nevíme, jestli to Němci předem s Brity konzultova­li, nebo ne. I kdyby ano, Britové určitě nechtěli, aby se to profláklo.

Všechno bude obtížnější, pokud by se Amerika opravdu rozhodla, že se bude na

Ukrajině méně angažovat. Pokud by Evropa musela Ukrajinu podporovat sama, hlavní tíha by byla jako vždy na Německu. Ruku v ruce s tím, jak se Američané dohadují ohledně pomoci Ukrajině, zapouští v evropské debatě kořeny určitý fatalismus. Není jasné, jak moc bude Evropa pomáhat Ukrajině se ubránit, a už vůbec není jasné, jak zařídit, aby se Ukrajina dostala k okupovaným teritoriím.

Co to znamená dlouhodobě? Pokud Francie a Británie budou mít podobný názor na Ukrajinu – ale ten se bude výrazně lišit od Německa –, je to velký problém. Komplikuje to několik faktorů. Před dvaceti lety se rozpadla evropská pozice, protože Británie se postavila na americkou stranu. Pokud USA přestanou s pomocí Ukrajině, zaujmou jinou pozici než tyto tři evropské státy. Druhý problém je, že Francie a Británie mají úplně jinak nastaven vztah své země k NATO. A za třetí myšlenka, že tyto země mohou převzít kolektivní odpovědnos­t Evropy za obranu – bez hlavního evropského financiéra (Německa) –, je obtížně představit­elná.

Vladimir Putin identifiku­je Německo jako slabší článek Aliance, protože cítí, že se Němci bojí a jejich slabá digitální vyspělost z nich dělá snadný cíl ruského kybernetic­kého zločinu. V Německu se nyní volá po vyšetření úniku diskuse čtyř generálů, kteří probírali technické detaily nasazení křížových střel Taurus na Ukrajině.

Pokud Francie a Británie budou mít podobný názor na Ukrajinu – ale ten se bude výrazně lišit od Německa – je to velký problém

Kancléř pod tlakem

Možná je ale zajímavějš­í otázka, proč tuto informaci zveřejnilo Rusko. Rusy německý kancléř Olaf Scholz naštval tím, že otočil ohledně dodávek bojových tanků Leopard 2 na Ukrajinu. Nyní možná chtějí zajistit, že ohledně raket Taurus už neotočí.

Únik odposlechu přišel skrz Margaritu Simonjanov­ou, editorku ruské televize a častou účastnici různých talk show. Oznámila to předem na svém účtu na síti Telegram s tím, že má nějakou extra zprávu od soudruhů v uniformě. Ale ani v Rusku žurnalisté neprozrazu­jí zdroje, pokud si to zdroje vysloveně nepřejí.

Generálové na nahrávce říkají, že nelze poslat rakety Taurus s tím, že se s nimi dodá pouze manuál. Musíte poslat personál, který je vytrénován. Obsluha raket ale nejsou „pozemní vojska“, o kterých mluvil Macron. Politicky kauza funguje dvěma směry. Potvrzuje se, že rakety Taurus potřebují pozemní personál bundeswehr­u. Na druhé straně to pomáhá opozici, tedy CDU, která poukazuje na to, že kancléř Scholz neříká celou pravdu.

Vliv úniku je zatím ten, že kancléř Scholz bude pod větším tlakem, aby otočku ohledně střel Taurus tentokrát nepředvedl. Scholz už nyní ví, že skepticism­us ohledně války bude jedno z hlavních témat německých voleb v roce 2025. Šéf opoziční CDU Friedrich Merz zatím žádá více pomoci Ukrajině než Scholz. Ale „pozemní jednotky“podle Eurointell­igence.com asi taky nikam posílat nebude.

Soustředěn­í se na Německo je z ruského pohledu logické. Vzhledem k potížím Bidenovy administra­tivy schválit pomoc Ukrajině je Německo největším podporovat­elem Ukrajiny a poskytovat­elem pomoci. Bez Německa by západní aliance strašlivě oslabila.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia