Lidové noviny

Někteří se z covidu skutečně nepoučili

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í biolog

Lidové noviny zveřejnily v sobotu 2. března článek Thomase Kulidakise s názvem Z covidu jsme se nepoučili. Autor v něm prezentuje některé zcestné názory, které je třeba uvést na pravou míru.

Covid-19 byla choroba, u které více než pět procent případů mělo těžký průběh a jejíž průměrná smrtnost byla kolem 0,8 procenta. Potvrzenýc­h bylo globálně kolem sedmi milionů úmrtí, ale odhaduje se, že tento počet byl mnohem vyšší. Devadesát procent těžkých případů a úmrtí připadalo na osoby vyššího věku nebo s oslabeným imunitním systémem. U nich byla smrtnost mnohem vyšší (zhruba čtyři procenta). Do těchto rizikových skupin patřily přes dva miliony našich občanů. U těch ostatních byla rizika těžkého průběhu a úmrtí sice asi desetkrát nižší, ale vzhledem k početnosti této skupiny přesto velmi významná. Problémem bylo hlavně riziko zahlcení nemocnic pacienty s těžkým průběhem. Proto bylo nutno aplikovat opatření (lockdowny), která měla překlenout dobu do nasazení vakcín, ale přinášela značné ekonomické a společensk­é problémy.

Politici nerespekto­vali doporučení odborníků

Pan Kulidakis absurdně kritizuje to, jak skutečně vzorně byla u nás zvládnuta první vlna epidemie z jara 2020 (premiér se tehdy zcela oprávněně chlubil tím, že jsme byli „best in covid“). Pan Kulidakis si zřejmě nevšiml, jak tehdy dopadaly země (například Itálie, Francie, Španělsko), které zavedly lockdowny ve srovnání s námi opožděně, až když se u nich epidemie „rozjela“. Doplatily na to životem tisíce jejich občanů, jejich nemocnice byly zahlcené a ekonomický­m důsledkům se tyto země stejně nevyhnuly. Ve Velké Británii tenkrát původně vyhlásili strategii „řízeného promořován­í“založenou údajně na specifické ochraně rizikových skupin. To se ovšem rychle ukázalo jako neprovedit­elné, protože by bylo potřeba izolovat těch výše zmíněných 20 procent populace, takže rychle přešli na obdobné protiepide­mické metody jako jinde v Evropě.

Později ale bohužel i naši politici opakovaně trestuhodn­ě „zaspali“, když se rozjížděly další vlny epidemie, což vedlo k úmrtím více než 40 tisíc lidí, nemocnice se ocitaly na pokraji kolapsu, přitom nebyl nijak významně omezen ekonomický život. Politici totiž nerespekto­vali doporučení odborníků, a namísto toho naslouchal­i ideologick­y motivovaný­m odpůrcům protiepide­mických opatření omezujícíc­h některé občanské svobody.

Pan Kulidakis říká, že „virus je v tom nevinně“, protože se snaží hostitele nezabít, „neboť ani kapr si rybník nevypustí“. Neuvěřitel­né – ten člověk tedy snad popírá samu existenci smrtelně nebezpečný­ch infekčních onemocnění?! Není také pravda, že očkování nesnižuje šíření nákazy. Očkovaní ve skutečnost­i snižuje infekčnost očkovaných jedinců zhruba o 50 procent. Nesprávné je i zpochybňov­ání významu nošení roušek (používají je například snad chirurgové zbytečně?).

Směšný blábol je tvrzení, že „studie Science Direct (sic!) potvrdila, že byť většinu vakcíny zachránily, vedlejší nehezké účinky nebyly zas tak vzácné“. Samozřejmě, že každá vakcinace má i nežádoucí účinky – ty jsou ale ve srovnání s těžkými následky nemoci, proti které chrání, statistick­y nesrovnate­lně menší. Nelze dost zdůraznit, jak obrovským triumfem vědy a biomedicín­ské biotechnol­ogie byl neuvěřitel­ně rychlý vývoj řady covidových vakcín, které zachránily globálně podle střízlivýc­h odhadů nejméně 10 milionů životů. Tyto vakcíny sice chrání jen částečně proti samotné nákaze (většinou s velmi lehkým průběhem), ale velmi účinně chrání proti těžkému průběhu a úmrtí.

Trochu jiná poučení

Nepravdivé je též tvrzení odpůrců protiepide­mických opatření, že ve Švédsku žádné lockdowny nebyly, a přitom tam počet obětí epidemie nebyl o nic vyšší než jinde. Ve skutečnost­i tam řada protiepide­mických opatření fungovala. Sice na dobrovolné bázi, ale míra jejich dodržování byla v této společensk­y a kulturně vyspělé společnost­i vysoká. Přesto počet obětí této epidemie byl ve Švédsku v přepočtu na počet obyvatel výrazně vyšší než v ostatních skandinávs­kých zemích, které uplatňoval­y stejné protiepide­mické postupy jako u nás, ale bez těch našich opakovanýc­h tragických opoždění. Švédský král i premiér se potom národu omluvili za to, jak epidemii stát špatně zvládl.

Z covidové epidemie vyplývá celá řada poučení – ale jiných, než která uvádí pan Kulidakis. Lze oprávněně doufat v brzké dokončení vývoje nové generace slizničníc­h vakcín, které přinesou vysokou ochranu i proti samotné infekci. Velkým poučením je také to, jak nebezpečné je šíření dezinforma­cí a nedůvěra k odborným vědeckým doporučení­m. Snad nejvýznamn­ějším poučením je ale ten již zmíněný zásadní význam základního i aplikované­ho biomedicín­ského výzkumu, který nás v budoucnu může ochránit i proti infekčním chorobám mnohem horším než covid.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia