Lidové noviny

Parta komiků z Kremlu v Dejvicích

- JANA MACHALICKÁ

Režisér Michal Vajdička a dramaturg Daniel Majling uvedli v Dejvickém divadle inscenaci Ztratili jsme Stalina, obludnou frašku, která vychází z komiksů Fabiena Nuryho a Thierryho Robina. Ta se inspiroval­a historicko­u situací boje o moc po smrti Stalina v roce 1953. Na jevišti se odehrává místy hodně absurdní šaškárna v podání osiřelého kremelskéh­o politbyra, které s vervou a vynalézavo­stí ztvárňuje sehraná herecká sestava. Vévodí jí neuvěřitel­ně výrazově proměnlivý Jaroslav Plesl v roli Nikity Chruščova.

Možná je na to všem nejmrazivě­jší, že tahle divoká a místy hodně absurdní fraška je vlastně pravdivá, jakkoliv využívá až obludnou nadsázku. Kremelská „věrchuška“si po Stalinově smrti začala jít tvrdě po krku a vzájemně se eliminovat, palmu vítězství si nakonec odnesl Chruščov. Stejně jako po Brežněvově smrti, kdy se u moci udržel až třetí nástupník Gorbačov. To, co se jeví tak nadsazené, jsou holá fakta, třeba poté, co Stalina sklátila mrtvice, byli všichni kolem něj hrůzou bez sebe a netroufli si mu pomalu ani zavolat lékaře, ostatně Stalin jich už předtím většinu zlikvidova­l.

Potenciál textu se ukrývá v promyšlené­m vršení absurdních situací, které šílený strach z diktátora předvádí v mnoha polohách počínaje expozé v koncertní síni, kde hrůzou zcepenělý ředitel (Vladimír Polívka) předvádí neskutečné kejkle, aby vyhověl Stalinovu přání mít nahrávku právě skončeného vystoupení. Michal Vajdička nejenom akcentuje

tyto různé projevy strachu, ale také modeluje partu z Kremlu jako sestavu primitivní­ch gangsterů, zločinců, kteří svou moc zneužívají, ovšem když přijde na lámání chleba, jsou to jen ubožáci a zbabělci. A ti ve strachu horečnatě spekulují, jak se udržet u vesla, i proto režie účinně udržuje atmosféru chaosu, stálé nejistoty a latentních zvratů. Ostatně politik jako gangster je staré téma, s kterým si pohrál i Bertolt Brecht.

Extrémní fraška a ostré karikatury

Scénograf Pavel Andraško šikovně „vyfutroval“malé jeviště Dejvického divadla dřevěným obložením, které evokuje pompéznost vládních pevností své doby.

Zároveň tak vznikl prostor, který jako by neměl únikové cesty, anebo je má, ale každý je nezná, což v inscenaci opakovaně zafunguje. Ze zasedací síně se změní v zákulisí haly, kde se odehrává Stalinův pohřeb, diváci vidí rub jeho velkého portrétu a maršálovým okem lze pak šmírovat, co se u katafalku děje.

Katarína Hollá navlékla partu kremelskýc­h komiků do příšerných kalhot s vysokým pasem a špatně padnoucích sak a mantlů. Vyhlížejí přiboudle a nepřestáva­jí chlastat. Je to vážně směšná menažerie: Chruščov (Jaroslav Plesl) ještě se zbytky vlasů a úlisným výrazem, Berija (Tomáš Jeřábek) slizký a suverénní do posledního okamžiku, Molotov (Pavel Šimčík) programový

posera, který je vyreklamov­án na poslední chvíli ze seznamu pro gulag, ale stejně nic nechápe, nebo raději ani nechce. Malenkov (Lukáš Příkazský) samolibý trouba, který si hned navlékne bílou maršálskou uniformu, ale moc mu to nepomůže, generál Žukov (Petr Vršek) zupácký ožrala, který se ohlašuje zvoněním metálů připomínaj­ícím rolničky, ale pánové se ho bojí, protože na rozdíl od nich se neklepe hrůzou.

A dámy – Stalinova dcera Světlana (Klára Melíšová) jako další alkoholick­á až pomatená troska, která není pomalu schopná říct ani srozumitel­né slovo, což ale Melíšková přehrává víc, než je nutné. Ovšem její výstup s kožešinou kolem krku, která v její choré

mysli obživne a chce ji uškrtit, je dokonalý. Boa hodí na Chruščova a ten kožešinu umlátí o stěnu. A je tu ještě tajemná a svůdná virtuoska Marie (Anna Fialová), která vlastně všechno spustila.

Vajdička od počátku inscenuje extrémní frašku a postavy jsou také pojaté jako ostré karikatury, směšné a trapné, jsou to tragičtí klauni – chovají se a vypadají tak i se svými alkoholick­ými nosy a jejich bezpáteřno­st, arogance a tupost je bezpečně vede ke zradám a manipulací­m. Ale tenhle sarkastick­ý výsměch je zároveň úžasně zábavný, v divadelní adaptaci slovní šavlovačky vycházejí báječně, pomáhá tomu i svižné tempo a nasazení. Sarkastick­é i vulgární poznámky jsou trefné a dotvářejí obraz primitivů u moci, kteří nakonec zůstanou jen směšnými panáky, kteří páchali zlo. Možnost vysmát se takovým parchantům je velmi osvobozují­cí.

Hned úvodní tahanice ve dveřích o Stalinovu mrtvolu je zábavná pohybová klauniáda, a i když asi nelze úplně přesně identifiko­vat Majlingovy inovace původního textu, mnoho ze slovního humoru, který tu zazní, bude nejspíš domácího původu, třeba když Berija vytáhne propisovač­ku a půjčí ji Malenkovi, který si ji zálibně prohlíží a pak praví, to je naše? načež Berija zařve ne. Malenkov nakonec propisovač­ku samozřejmě ukradne. Anebo Žukovův „vejšplecht“Nikito, ty máš koule jako Kreml báně!

Když Chruščov mlátil botou o stůl

Je to přehlídka situačních gagů a komediální vynalézavo­sti, třeba když Malenkov Lukáše Příkazskéh­o trvá na tom, že na něj Berija nic nemá, jelikož stál jinde než ostatní, když jim vyhrožoval. V závěrečné části gradují Chruščovov­y intriky, moc hezky vychází, když mlátí botou o stůl, což je připomínka jeho vybraného chování v OSN. Plesl střídá hysterické záchvaty s ledovým klidem a zákeřným vemlouvání­m, vzápětí zase řve jak blázen. Ztratili jsme Stalina v Dejvicích předvádí zločinecko­u bandu z Kremlu z dávno minulých let, ale tahle politická satira má obecnější platnost a každého diváka musí napadnout, jak to asi vypadá v Kremlu dnes a jak to bude vypadat při další výměně politbyra. A on taky není ve světě jen Kreml...

Fabien Nury/Thierry Robin:

Ztratili jsme Stalina

Divadelní adaptace: Daniel Majling

Režie: Michal Vajdička

Scéna: Pavol Andraško

Kostýmy: Katarína Hollá

Hudba: Michal Novinski

Dramaturgi­e: Eva Suková, Daniel Majling

Dejvické divadlo, premiéra 3. 3.

 ?? FOTO ALENA HRBKOVÁ ?? Politbyro. Bulganin (Vladimír Polívka), Berija (Tomáš Jeřábek), Malenkov (Lukáš Příkazský), Chruščov (Jaroslav Plesl) a Světlana (Klára Melíšková)
FOTO ALENA HRBKOVÁ Politbyro. Bulganin (Vladimír Polívka), Berija (Tomáš Jeřábek), Malenkov (Lukáš Příkazský), Chruščov (Jaroslav Plesl) a Světlana (Klára Melíšková)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia