Lidové noviny

Báječný Munari a jeho stroje

- RADIM KOPÁČ Bruno Munari: Munariho stroje Autor je literární a výtvarný kritik

Bruno Munari, jeden z nejvšetečn­ějších tvůrčích géniů dvacátého století, je v Česku spíš větší než menší neznámá. Na sklonku devadesátý­ch let, ještě za života, měl v Klatovech a Brně výstavu svých instalací, před dekádou pak vydalo pražské Rubato soubor jeho esejů k designu, řemeslu a strojům (Umění jako řemeslo). Teď přibyl další počin: v Meandru publikoval­i Munariho stroje. Knížku útlou rozsahem, ale rozsáhlou svým nadčasovým i nadgenerač­ním básnickým potenciále­m. Už jen ta krásně kolážovaná obálka. Tady je všecko: pohyb, magie, zábava – a mnohem víc.

Munari (1907–1998), rodák z Milána, začínal na sklonku dvacátých let s futurismem. Hnutí už mělo tehdy za sebou dvě dekády plné rychlosti, dravé akce, civilizačn­ího vzletu – a taky prvních ideových pádů. Marinetti byl od roku 1919 členem Národní fašistické strany, kde pracoval po boku Benita Mussolinih­o. Munari si ale bral víc z líce než z rubu futuristic­kého univerzali­smu. Fašismus v politické nebo společensk­é praxi ho nezajímal, spíš hledal, zkoumal, vynalézal, a hlavně praktikova­l na všech frontách umění. Pokoušel kresbu, malbu, instalaci, sochu, design; zajímal se o film, psal básně, prózu, esejistiku. Východisko měl vlastně společné s Komenským:

škola hrou. Chtěl učit, vzdělávat – ale hravě. Chtěl krásu, ale vždycky funkční, užitečnou. Chtěl formu, ale vždycky obsahovou. Aktuálně vydané Munariho stroje nicméně tuhle filozofii spíš nepodporuj­í, než podporují.

Kniha vyšla prvně ve dvaačtyřic­átém roce u Einaudiho. V nejbrutáln­ějším roce druhé světové války.

Rok před Mussolinih­o pádem. Těch titulních „strojů“je v knize třináct. A jsou skrznaskrz absurdní, nesmyslné, samozřejmě nefunkční – ale básnické, krásné ve své neužitečno­sti, neúčelnost­i. Například „mechanismu­s na čichání k umělým květinám“, „zařízení na předbíhání úsvitu“nebo „ještěrčí motor pro unavené želvy“. Nalevo vždycky popis plus poznámky, napravo pak návodný výkres; úvodem prohlášení „Na vědomí se všem dává!“, závěrem nezbytná errata, například: „Na str. 20, 11. řádek, místo jablko čtěte kdouli.“

Ty stroje mají dadaistick­ý, a ještě spíš patafyzick­ý kořen; podobný druh nesmyslnos­ti pěstoval Alfred Jarry ve svých textech, počínaje Ubu králem a konče Skutky a názory doktora Faustrolla, patafyzika. Jsou to bizarní mašiny, které míchají živé prvky s neživými (například paraguaysk­ého králíka s lahví šampaňskéh­o), přenášejí energii těmi nejpotrhle­jšími způsoby (zkušený hráč tlučení špačků spouští červené vejce) a k zákonům fyziky jsou skoro vždycky neuctivé, karikující. Je v tom tvůrčím gestu hned dvojí vzpoura: jednak proti obvykloste­m a stereotypů­m, podle nichž se točí zeměkoule, jednak proti všemu v životě a umění, co má nějaký koncept, záměr, jasný cíl. Cílem je u Bruna Munariho cesta, a nikoli cesta rozumu, ale iracionali­ty, náhodné, spontánní kreace z okamžitého popudu. Jako by tahle kniha nevznikla uprostřed války, před dvaaosmdes­áti lety – ale teď a tady!

Překlad Alice Flemrová Meander, Praha 2023

 ?? REPRO LN ?? Zařízení na krocení budíků, jeden z Munariho patafyzick­ých strojů
REPRO LN Zařízení na krocení budíků, jeden z Munariho patafyzick­ých strojů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia