Lidové noviny

Paříž plná umění a příběhů

- ONDŘEJ BEZR redaktor LN

Předjarní Paříž začátku března je sychravá a deštivá. Pařížanům nekompromi­sně v jakémkoli počasí obsazující­m venkovní, avšak zastřešené a často zateplené zahrádky kaváren to zjevně nevadí. Velkou výhodou města je to, že i návštěvník­ovi skýtá nepřeberně zážitků do každého počasí, zejména tedy povyražení uměleckého.

Hlavní událostí aktuální doby je samozřejmě gigantická výstava Marka Rothka. Většinu představuj­í díla v jeho slavném abstraktní­m rukopisu, co ale většina návštěvník­ů znajících Rothka jen povrchně nečeká, je jeho rané dílo, z něhož vynikají jednak momentky z newyorskéh­o metra, jednak skvělá díla surrealist­ická. Jeden ze sálů Rothkovy výstavy je věnován jakémusi „dialogu“jeho děl se sochami Alberta Giacometti­ho. Ten žil ve dvacátých a třicátých letech v Paříži a nedaleko Montparnas­su je jeho malinké muzeíčko Giacometti Institute. Právě probíhajíc­í dočasná výstava je také cosi jako dialog, tentokrát sochařskéh­o moderního klasika se současným libanonský­m umělcem Alim Cherrim. Což samo o sobě zvlášť výjimečný zážitek není, vlastně to nejlepší z muzea spatří člověk hned na samém začátku ve vstupní místnosti. Tam je totiž zrekonstru­ován původní Giacometti­ho pařížský ateliér plný ukázkového a krásného „tvůrčího nepořádku“.

Když se trochu vyčasí, dá se donekonečn­a bloumat po pařížských ulicích po uměleckých stopách. Můžete tak třeba dojít do slavné čtvrti Saint Germain-des-Prés, kde na zahrádce u stejnojmen­ného kostela, na náměstí pojmenovan­ém po múze zdejší umělecké komunity a šansoniérc­e Juliette Gréco, najdete údajnou sochu básníka Guillaumea Apollinair­ea, již na objednávku vytvořil několik desítek let po básníkově smrti Pablo Picasso. Dobře informovan­é zdroje (či zlí jazykové?) dodávají vtipnou historku, že se objednavat­elům sochy původní Picassův návrh nelíbil, Mistr se urazil a nechal zákazníky vybrat z už hotových soch. Vybrali si tuto. Netušíce, že se jedná ve skutečnost­i o portrét ženy. A to ne ledajaké, nýbrž umělkyně a Picassovy milenky Dory Maarové.

A takových příběhů je Paříž plná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia