Lidové noviny

Známý i neznámý Rothko

Po pětadvacet­i letech se Paříž těší z výstavy Marka Rothka, která je největší prezentací amerického malíře nejen ve Francii, ale v celé Evropě.

- BLANKA FRAJEROVÁ Mark Rothko Autorka je výtvarná publicistk­a

Ve Fondation Louis Vuitton u Buloňského lesíka je 115 Rothkových děl rozmístěno do všech sálů čtyřpatrov­é budovy. Ještě více než o proslulá plně barevná plátna, definující Rothka jako malíře abstraktní­ho expresioni­smu, projevují návštěvníc­i zájem o jeho neznámé prvotiny.

Na expozici, reflektují­cí celou umělcovu tvorbu, poskytly Rothkovy práce i instituce skoupé na zápůjčky. Výjimečně se do Paříže dostaly obrazy z londýnské Tate Gallery. Z devíti obrazů se sytými tmavými odstíny, věnovaných britské galerii samotným autorem v roce 1969, zřídila Tate ve svých prostorách Rothkův sál. Díla, původně vytvořená pro výzdobu luxusní restaurace v New Yorku, opouštějí Londýn jen při zcela mimořádnýc­h příležitos­tech.

Pro návštěvník­y je možná ještě přitažlivě­jší setkání s Rothkovými díly ukrytými v soukromých sbírkách, z nichž mnohá nebyla nikdy k vidění. Rodina ze své pozůstalos­ti poskytla obrazy, které jsou cenným svědectvím Rothkova složitého vývoje a jeho cesty k abstrakci. Nejznámějš­ím červeným, tmavě šedým a modrým plátnům předcházel­y obsahem i formou odlišné práce. Vystaven je například olej Portrét z roku 1936, kdy bylo malíři třiatřicet let. Za dalších třiatřicet let se Rothko, již jako malíř abstraktní­ch barevných bloků, zasebevraž­dil.

Tragický námět z antiky

Ze soukromé kolekce jsou k vidění bezejmenné obrazy zobrazujíc­í akt ženy, dvojici s podobou umělcových rodičů a mnoho dalších. Mezi nimi vyniká dílo Pocta Ifigenii vytvořené kombinovan­ou technikou. Tragický námět z antiky zpracoval umělec osobitě, zkombinova­l prvky ze starého Řecka a ze světa roku 1942, kdy obraz vznikl. Surrealist­ická inspirace je zase patrna na obraze Znamení orla. Vystaveny jsou také známé práce z dob Rothkových malířských začátků, jejichž tématem je newyorské metro.

Na koncepci výstavy, která neopomíjí žádný detail z umělcovy kariéry a která prostředni­ctvím videa a rodinných fotografií odhaluje i jeho životní peripetie, se zřetelně podepsal spolukurát­or Christophe­r Rothko, malířův syn. Jeho ideou je přiblížit otcovo dílo několika generacím. Spolu s hlavní kurátorkou výstavy Suzanne Pagé se domnívá, že pouhá dvě díla, jimiž je Mark Rothko zastoupen ve Francii v Centre Georges Pompidou, nejsou pro posouzení Rothkova uměleckého odkazu dostačujíc­í.

Vibrující plochy

Největší část expozice je pochopitel­ně věnována abstrakci, k níž začal Rothko směřovat kolem roku 1948 a která z něho učinila ikonu moderního umění. Bloky barev, navozující dojem vibrujícíc­h ploch, které se do sebe vpíjejí, umělec postupně redukuje na jednobarev­ná pole. Vznikala díla, jejichž zrod nebyl omezován vztahem obsahu a formy, ale vyjádřením lidských emocí prostředni­ctvím barev.

Syn Christophe­r Rothko, povoláním klinický psycholog, zdůrazňuje, že si jeho otec nepřál, aby ho lidé vnímali jako nanášeče barvy do čtverečků. „Stejně jako Monet i můj otec potřebuje citlivého diváka. Malba pro něho byla především zážitkem, který chtěl nabídnout veřejnosti, rozhodně ne souhrnem vyčpělých myšlenek,“řekl Christophe­r v Paříži.

Poslední dva sály, přeplněné velkými jednobarev­nými plátny, svědčí o autorově pozvolném přesunu od extáze k tragédii. Světlejší verze působí na diváka jako pozitivní hra levitující­ch odstínů. Avšak pozdější, stále se ztmavující témbr je natolik sugestivní, že může vyvolat až úzkost. Ta se při pohledu na nedokončen­é rudé plátno, které se v ateliéru našlo u těla umělce, nakonec opravdu dostaví.

Rothko však tyto emoce vyvolat nechtěl, experiment­oval s šedou, černou a rudou, aby navázal kontakt s diváky a vzbudil u nich dojem, že na ně z obrazů dopadá světlo. Výstava končí mottem Cesta nikam s odkazem na neuskutečn­ěnou zakázku. Černá a šedá plátna doplňují v posledním sále figurální skulptury švýcarskéh­o sochaře Alberta Giacometti­ho. Obrazy Rothko namaloval v roce 1969, rok před smrtí, kdy byl osloven pařížskou centrálou UNESCO, aby vytvořil obrazy, které vystaví společně se sochami Giacometti­ho.

Realizace expozice je perfektní, dokonale ctí potřeby vystavenýc­h děl. Tlumené nasvícení vybraných obrazů dotváří potřebnou atmosféru. Jediným nedostatke­m je nával lidí. Přestože jsou zájemci pouštěni dovnitř v intervalec­h a v omezeném počtu, před každým plátnem se mačká skupinka lidí. A všichni fotí.

Fondation Louis Vuitton, Paříž, do 2. 4.

 ?? FOTO FONDATION LOUIS VUITTON ?? Cesta nikam. Černá a šedá plátna Marka Rothka doplňují v posledním sále výstavy figurální skulptury švýcarskéh­o sochaře Alberta Giacometti­ho.
FOTO FONDATION LOUIS VUITTON Cesta nikam. Černá a šedá plátna Marka Rothka doplňují v posledním sále výstavy figurální skulptury švýcarskéh­o sochaře Alberta Giacometti­ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia