Lidové noviny

Restart s ohledem na své zdraví

- MICHAELA BAŽANTOVÁ Autorka je vedoucí lékárnice Lékárny u Hedviky v Kamenickém Šenově

Jak se blíží jaro a s ním delší a teplejší dny, mnozí z nás uvažují o své kondičce a přemýšlí, jak zpevnit své tělo nebo shodit přebytečná kila. Často kvůli tomu navštíví lékárnu, aby si pořídili tablety nebo přírodní produkty, po kterých zhubnou nebo naberou svaly. Přestože žádné zázračné pilulky neexistují, lékárník může pomoci třeba radou nebo konzultací.

Tím nejlepším, co pro svou kondici můžete udělat, je pravidelný pohyb. Můžete třeba běhat, chodit do fitka, plavat nebo prostě začít obyčejnou chůzí. Vše samozřejmě s ohledem na váš zdravotní stav, protože přepálený začátek nebo příliš velká zátěž mohou vést nejen k tomu, že se sportování­m brzy skoncujete, ale také k ohrožení zdraví.

OČIMA LÉKÁRNICE

Třeba proto, že jste se před během neprotáhli, špatně se oblékli nebo přecenili své síly. Je možné, že vás z počátku budou bolet svaly nebo klouby, budete mít puchýře z nových běžeckých bot nebo vás bude bolet v krku, protože jste se při sportu nadýchali studeného vzduchu.

S řešením a léčbou těchto potíží vám poradí individuál­ně každý lékárník: na bolavé svaly masážní krém, na puchýře hydrogelov­é náplasti, na škrábání v krku pastilky… Pozor ale na přiměřenou zátěž. Opatrní by měli být kardiaci, diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem, artrózou či obezitou, pro ně je ideálním počátečním cvičením svižnější chůze, třeba s pomocí hůlek, nebo jízda na kole.

Restart v jakémkoli ročním období má přes možné počáteční nesnáze smysl. Sport má pozitivní vliv na naše zdraví – nejen na hmotnost nebo tvar těla, ale také třeba na cévní systém a psychiku. Výsledkem pravidelné­ho sportování a poklesu hmotnosti bývá i snížení krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

A to přece stojí za to. Tím nejdůležit­ějším faktorem na cestě k úspěchu jste však vy sami – vaše pevná vůle a trpělivost. Sport přitom nemusíte dělat na vrcholové úrovni, ale měl by být pravidelno­u součástí vašeho života, mít své místo v každodenní­m rozvrhu, i kdyby jen na dvacet minut. A nezapomeňt­e: ten nejtěžší krok je ten první, ostatní už budou lehčí!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia