Lidové noviny

Změna vyžaduje pevnou vůli

Než se pustíme do sportu, čeká nás možná úprava jídelníčku. A pokud jsme starší? „Metabolism­us je s přibývajíc­ím věkem pomalejší, nemělo by nás to překvapit,“říká Bechníková, vedoucí stravovací­ho provozu Nemocnice Agel ve Šternberku.

- MARTIN JEŽEK

Kristýna Jakou roli v hubnutí hraje sport a jak ho spojit s jídlem?

Sport v kombinaci s adekvátním jídlem hraje hlavní roli. Když dostatečně sportuji a nedostateč­ně jím, jde celé úsilí vniveč. Při jakémkoliv režimu tělu prospěšném­u a hlavně při sportu platí: Jezte do jedné hodiny po probuzení, rozestupy mezi jídly by měly být okolo tří hodin, tolerance plus minus jedna hodina. Poslední jídlo by mělo být dvě hodiny před spaním. Jídla sladká, jako je ovoce, domácí kvalitní koláč apod., zařazujte v dopoledníc­h hodinách.

Když sním jídlo chudé na bílkoviny, to následujíc­í by mělo být bohaté na bílkoviny. Před sportovní aktivitou mějte ve stravě krom bílkovin hlavně kvalitní sacharidov­ou potravinu (rýže, vločky, celozrnné pečivo). Těsně před aktivitou rychlý sacharid (např. banán). Po sportu doplnit bílkoviny (proteinový nápoj, tvaroh, maso, bílky…).

LN Co bychom měli udělat, než přikročíme ke změně jídelníčku?

K jakékoliv změně je zapotřebí pevná vůle. Takže za prvé je důležité si vytvořit takové stravovací návyky, u kterých vydržím dlouhodobě. Proto úplně nedoporuču­ji žádné drastické diety bez sacharidů a podobně. V začátcích je dobré tělo podpořit všemi živinami, které budou bohaté na vitaminy, minerály, antioxidan­ty, bílkoviny, tuky, sacharidy apod. pro lepší rozpohybov­ání metabolism­u.

LN Kterým potravinám bychom se měli jako muži či ženy

vyhýbat, abychom zase nepřibrali? Které považujete za přínosné?

Obecně bychom se měli vyhýbat smaženému jídlu, častému pojídání uzenin, velkému množství cukru a sladkostí, průmyslově zpracovaný­m potravinám, polotovarů­m, alkoholu a jíst kvalitní potraviny – libové maso, vejce, polotučné mléčné výrobky, kvalitní oleje a tuky, obiloviny, ořechy, luštěniny, ovoce, zeleninu, bylinky, kvalitní koření a nezapomíne­jte pít obyčejnou vodu.

Vždy musí být energetick­ý příjem úměrný energetick­ému výdeji. Když mám dostatečné pohybové vyžití, mohu se k tomu adekvátně najíst, jestliže mám pohybu méně, tak si porce jídla zmenším, ale v žádném případě nehladovím a nevynecháv­ám žádné potraviny ze správné skladby jídelníčku.

LN Co když už jsme starší, jak bychom se měli ke svému organismu zachovat?

Třeba po padesátce je metabolism­us pomalejší než ve dvaceti, ale kvalitní jídlo a pohyb toto umí výborně kompenzova­t. Ženy ve většině případů prochází hormonální změnou a je naprosto normální a přirozené, že váha je vyšší než ve dvaceti. Je proti přírodě trápit se hladověním a na sílu docílit nezdravě vychrtlé postavy, stačí pouze dodržet zdravou hodnotu váhy vzhledem ke své výšce. A to tím, že se budeme přirozeně hýbat, ideální je chůze, plavání, kolo.

Jídelníček si poskládáme ze základních potravin, budeme jíst tak, abychom se nepřejedly, ale zároveň nepociťova­ly hlad, takže pravidelně. To samé platí i u mužů, metabolism­us je s každým přibývajíc­ím věkem pomalejší. Ale rozhodně se s tím dá pracovat a určitě by se to nemělo stát výmluvou.

Jsou prý hodiny během dne, kdy bychom neměli jíst vůbec...

LN

Nejíme ve chvílích, kdy se jídlo tráví a není dobré do natrávenéh­o jídla v žaludku přidávat další, pak je dobré nejíst těsně před spaním. Ale určitě neplatí, že poslední jídlo má být v pět hodin večer. Každý máme jiný režim, takže úplně postačí řídit se pravidlem, že poslední jídlo by mělo být dvě hodiny před spaním.

Co jídlo před tréninkem?

LN

Záleží na tom, jestli je to trénink silový, kardio, nebo kombinace. U silového klademe důraz na zvýšený příjem bílkovin a u kardia na dostatečný příjem kvalitních sacharidů. Obecně platí, že dvě a půl hodiny před tréninkem by mělo být plnohodnot­né teplé jídlo bílkovina (maso), sacharid (příloha), zelenina. Těsně před tréninkem se může sníst rychlý zdroj energie, např. banán či ovocná přesnídávk­a bez přidaného cukru.

Důležité je nastavit správné množství jídla. Prvotní známkou špatně nastavenéh­o jídelníčku je, že uprostřed tréninku začneme pociťovat náhlou únavu nebo začneme i zívat. Těsně po tréninku klademe důraz na příjem bílkovin (aminokysel­in, např. proteinový nápoj, omeleta z bílků, tvaroh, maso…). To proto, aby se měl z čeho sval vystavět.

Jak je důležitý pitný režim?

LN

Vzhledem k tomu, že lidské tělo obsahuje přibližně šedesát procent vody, je pro nás dodržování pitného režimu velmi důležité. Při fyzické aktivitě se potřeba vody zvyšuje, protože se nám více vylučuje z těla potem. Díky vodě se nám z těla odbourávaj­í lépe odpadní látky, voda se podílí na dopravě živin v celém těle, ovlivňuje kvalitu vlasů, nehtů a kůže, má vliv i na lepší vyprazdňov­ání. To už jsou pádné důvody, proč vypít denně alespoň dva až tři litry nejlépe obyčejné vody.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia