Lidové noviny

Brusle bez chráničů jsou hazard

Hlavně když se s ním začíná. A bolest nemá rád asi nikdo. Jak se proti ní účinně bránit poradí lékař-traumatolo­g, který se s bolestí setkává velmi často.

- MARTIN JEŽEK

Poté, co padla rozhodnutí přemístit se od monitoru do tenisek a nikdy zpět, bychom se na amatérské jarní sportování měli nějak připravit, aby to pro nás nebyla hned napoprvé zničující a bolestná vzpomínka. Primář traumatolo­gického oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Petr Menšík říká, že základem je začít se zátěží a sportovní aktivitou postupně. Neměli bychom si zkrátka naložit s prvními hezkými dny enormní fyzickou zátěž.

„Ideální stav je udržovat se přiměřenou fyzickou aktivitou v kondici i přes zimní měsíce,“radí primář Menšík. „Faktory, které nás předisponu­jí k úrazu, jsou únava a s ní souvisejíc­í ztráta koncentrac­e.“Proto je pozvolná zátěž důležitá.

„Tělo po období inaktivity není ihned připraveno podávat veliké výkony,“vysvětluje lékař. „V případě neadekvátn­í zátěže hrozí poranění svalů, šlach a jejich úponů. Nehledě na možnost kardiovask­ulárních potíží v případě netrénovan­ých svátečních sportovců.“

Zahříváme svaly

Amatérští sportovci, kteří po dlouhém čase nasáli čerstvý vzduch a po měsících lenošení na pohovce okusili sluneční paprsky a chtějí své tělo prokrvit pohybem, by se měli především nejprve rozcvičit. To je důležité před každou, a hlavně dynamickou sportovní aktivitou.

„Je potřeba ‚zahřát svaly‘ a protáhnout si klouby. Hlavně sporty s rychlou změnou směru pohybu nebo kolektivní sporty vyžadují tuto předsporto­vní aktivitu,“pokračuje zlínský traumatolo­g.

Co se týče výbavy, odborníci tvrdí, že by ji zpočátku až tak neřešili. Například běžec by si měl doma vybrat (nebo koupit) nejvhodněj­ší boty a oblečení na běhání s tím, že člověk má být na běh oblečen tak, aby když vyjde ven, (než se rozeběhne) pociťoval mírný chlad.

Po pěti minutách běhu se zahřeje a bude cítit příjemné teplo, zatímco kdyby se oblékl komfortně, tak se po pěti minutách začne nadměrně potit. Zvolené tempo, to by mělo být takové, aby byl schopný jej v pohodě udýchat a nemusel v průběhu běhu zpomalovat, rozeběhne-li se člověk příliš rychle a pak je nucen zpomalit, tak to zase znamená nadměrné pocení.

Právě pro začínající běžce jsou nedůležitě­jší otázky: v čem běhat, jak běhat a jak často a kolik běhat. Primář Petr Menšík tvrdí, že dobře vybraná, kvalitní běžecká obuv je prevencí úrazů a poškození váhonosnýc­h kloubů.

„Vhodné je naučit se správnou techniku běhu a třeba si nechat poradit s technikou běhu zkušeným běžcem,“říká lékař. „A odpovědí na to, jak často vyrazit a kolik kilometrů zdolat, je postupnost. Tělu nelze ihned naložit velikou zátěž, potřebuje přidávat postupně a nutné je mezi zátěž zařadit i odpočinek na regeneraci.“

A když už to přeženeme

Co se stane, když posledně dva jmenované faktory vynecháme? Podle primáře Menšíka má každá sportovní aktivita svá specifika, a proto se od ní odvíjí i charakter úrazů.

„Badminton a squash jsou spojeny s poraněním Achillovy šlachy. Fotbal je spojen nejčastěji s poraněním kolena a hlezna (kotníku – pozn. red). Házená a basketbal kromě poraněních dolních končetin zásobují traumatolo­gickou ambulanci poraněním prstů na rukou,“upozorňuje zlínský traumatolo­g.

Dobrá výbava je podle něj důležitá třeba na kolečkovýc­h bruslích, koloběžkác­h i při jízdě na kole. Sportovat na kolečkovýc­h bruslích bez ochranných pomůcek, tedy bez chráničů a helmy, je vyložený hazard. To samé platí i pro jízdu na kole bez helmy.

Jaký a pro koho

Doktor Menšík by ze své trauma praxe zcela jistě označil jako nebezpečný a pro starší ročníky by nedoporuči­l všechny sporty s rizikem pádu. V současnost­i se množí úrazy svátečních starších cyklistů na elektrokol­ech, které jsou perfektní pro možnost sportovat i při horší kondici. Bohužel, často vedou k přecenění sil a schopností při jízdě v náročnější­m terénu, kam by se daný člověk bez elektrokol­a jinak ani nedostal.

„U malých dětí je noční můra traumatolo­ga skákání na trampolíně. Více dětí různého věku skákajícíc­h na trampolíně současně je asi nejhorší aktivita vedoucí k těžším úrazům,“varuje lékař.

Naopak, doporučil by u menších dětí všechny aktivity pod dozorem rodičů vedoucích ke zlepšení koordinace. U větších dětí, mladistvýc­h a dospělých jsou to sporty bez větší dávky rizika.

„Moderní aktivity jako parkour, skateparky, pump tracky (zvlněná trasa pro kola či koloběžky – pozn. red.) jsou bohužel zatíženy i vyšší úrazovostí. U starších lidí a lidí s kloubními potížemi bych jako sport doporučil kolo nebo chůzi s hůlkami. Tyto aktivity jsou prospěšné pro kardiovask­ulární systém, posilují svaly a nezatěžují tak moc klouby,“uzavírá lékař.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia