Lidové noviny

Sparta má Kloppův respekt

Jak Liverpool rozloží síly v náročném programu? A kdo v létě nahradí trenéra Jürgena Kloppa na Anfield Road?

- JIŘÍ ČIHÁK

Když se zeptáte, jestli náhodou fotbalový Liverpool pod vlivem náročného ligového programu i zdravotně zdecimovan­ého kádru nemůže blížící se evropské duely se Spartou odložit na druhou kolej, má James Pearce, zkušený reportér z renomované­ho serveru The Athletic, jasno okamžitě: „Nabízí se to, ale po pravdě si u trenéra Kloppa nic podobného představit neumím.“

O Liverpoolu píše přes deset let. Kloppovu éru sleduje od prvního dne.

„Hned po losu trenérovi evidentně záleželo na tom, aby zaznělo, že dostali silného protivníka. Že si to v Liverpoolu všichni uvědomují a nic nepodcení. Sparta má Kloppův respekt,“míní.

Ale při pohledu na rozlosován­í se těžko zbavuje dojmu, že nedělní zápas s Manchester­em City o titul v Premier League a následné derby s Manchester­em United ve čtvrtfinál­e FA Cupu budou pro Liverpool výš.

LN

Vzhledem k tempu, v jakém jdou tyhle zápasy za sebou, může mít Sparta o něco větší šanci, než kdyby Liverpool o víkendu měl hrát třeba s posledním Sheffielde­m a pak s předposled­ním Burnley. Na druhou stranu obrovská síla Kloppa a jeho týmu zvlášť v aktuální sezoně tkví v tom, že i když zamíchá sestavou, mužstvo dál až obdivuhodn­ě šlape.

LN Aktuálně ho táhnou i neznámí mladíci.

A nejde jen o ně. Třeba měsíc bez brankáře Alissona byl pro každého v Liverpoolu dlouho nepředstav­itelný, přitom náhradník Kelleher je zatím skvělý. Fanoušci se hroutili i ze ztráty Alexander-Arnolda a najednou všechny uchvátil dvacetilet­ý Bradley. Salahovy góly zase Liverpool dokázal nahradit týmově.

Takže nehrozí, že by Evropskou ligu, která pro anglické kluby formátu Liverpoolu přece jen nemá takový zvuk, hodili přes palubu?

LN

Nemyslím si. I když Klopp často brblá kvůli natřískané­mu programu a nedostateč­nému času na odpočinek, stejně pak chce přirozeně zvítězit vždycky a všude. A trofej z Evropské ligy ještě nemá.

LN Zajímavé.

Neříkám, že při skládání sestavy na čtvrtek nebude mít nedělní duel s Manchester­em City v hlavě. Jistě bude hodně přemýšlet, jestli nasadit například útočníka Darwina Núneze, který měl v poslední

době svalové problémy. Jestli nepošetřit někoho ze stoperů a jak pracovat s Mohamedem Salahem. Právě on je aktuálně jediným hráčem, který by se Liverpoolu mohl před čtvrtkem po zranění vrátit. Ale očekávám ho maximálně na lavičce.

LN Tuší v Liverpoolu, jakou sílu Sparta má? A teď nemluvím o Kloppovi a trenérském týmu.

Nejsem si úplně jistý, protože vaši ligu na ostrovech pochopitel­ně sleduje málokdo. Fanouškům Liverpoolu v souvislost­i s českým fotbalem okamžitě naskočí Berger, Šmicer nebo Baroš. A ti, kteří si pamatují vzájemné zápasy z roku 2011, kdy bylo se Spartou všechno otevřené až do posledních minut, mají představu, že to nebude žádný čajíček.

LN A zbytek?

Byl spokojený s tím, že se Liverpool vyhnul třeba Benfice nebo Sportingu. Strašákem byl i Karabach a dlouhé cestování do Ázerbájdžá­nu, což by při náročném

programu byla pro hráče a celý klub další komplikace.

LN Předpoklád­ám, že Liverpool bude dost spoléhat i na domácí prostředí v odvetě.

Logicky. Anfield je při evropských zápasech pod světly skoro až kouzelný. I proto Klopp dost možná nechá dva nebo tři hráče v prvním utkání vydechnout. A i kdyby z Prahy přivezl třeba remízu, bude věřit, že odvetu pak Liverpool zvládne. Naplno dotrénovan­ý by navíc tou dobou měl být Salah a možná i někdo další.

LN Jak je vůbec možné, že celý tým v posledních týdnech až obdivuhodn­ě ustál brutální marodku?

Stejnou otázku si tady v Anglii pokládá víc lidí. Minulý týden v FA Cupu proti Southampto­nu chybělo Kloppovi čtrnáct hráčů, ale někteří mladíci z akademie doopravdy zahráli až zázračně.

LN Jak Liverpool ovlivňuje blížící se Kloppův odchod?

Zatím ne negativně, i když se toho mnozí obávali. Naopak na mě aktuálně tým i lidé okolo něj působí nesmírně jednotně. A výsledky a výkony totéž potvrzují: od chvíle, kdy Klopp řekl, že skončí, Liverpool vyhrál osm z devíti zápasů a neuspěl jen na Arsenalu.

LN Takže klub citlivé oznámení načasoval správně?

Nejde o klub, jako spíš o samotného Kloppa. S majiteli o svém odchodu mluvil už v listopadu. A myslím, že vedení ve skrytu duše doufalo, že si tenhle krok ještě rozmyslí, což se nestalo. Teď už nezbývalo nic jiného než jít s pravdou ven. Nemůžete přece hledat nového trenéra pro Liverpool, aniž byste světu řekli, že Klopp odchází.

Ta informace by přes agenty určitě rychle unikla do médií.

LN

Což Klopp nechtěl dopustit. Trval na tom, že k fanouškům promluví jako první. I proto ta zvolená forma: přirozená, lidská, bez zbytečných efektů.

Jak reagovali hráči?

LN

Nejdřív byli v šoku. Ale když s nimi mluvíte s odstupem času, všichni do jednoho slíbí, že i kvůli trenérovi ze sebe v závěru sezony vymáčknou maximum. Klopp je bezesporu jednou z nejvýrazně­jších postav klubové historie. A Liverpool se s ním v závěrečné sezoně nehodlá loučit jen s trofejí z Ligového poháru. Zvlášť když na začátku března vévodí Premier League a zůstává ve hře i v FA Cupu a v Evropě.

LN Kdo Kloppa v létě nahradí?

Nic není definitivn­í, protože vedení zároveň shání i nového sportovníh­o ředitele. Chce, aby se i on na výběru dalšího trenéra podílel. Ale není tajemstvím, že jednoznačn­ým favoritem je Xabi Alonso. A kdybych si měl tipnout, řeknu, že to tak skutečně dopadne.

LN Vážně?

Splňuje všechny požadavky. Co předvádí s Leverkusen­em, je úžasné. Ke klubu má navíc vřelý vztah, jako hráč tady vyhrál Ligu mistrů, v Liverpoolu se mu narodil syn, mezi fanoušky je oblíbený. Otázka zní, jak s tím vším zamíchá zájem z Bayernu Mnichov.

LN A zamíchá?

Teprve uvidíme. Liverpool při hledání dost spoléhá na data, podle kterých filtruje potenciáln­í kandidáty. Rúben Amorim ze Sportingu je taky vysoko, objevuje se i jméno Juliana Nagelsmann­a. Ale číslo jedna bez debat zůstává Xabi.

A co bude s Kloppem? Opravdu je možné, že už nikdy nebude trénovat?

LN

Nevěřím tomu. Dokonce bych se nedivil, kdyby bez fotbalu nevydržel ani ten rok, jak sliboval. Čekal bych, že mu hned zkraje léta začne dost často zvonit telefon – záleží na něm, jestli bude ochotný naslouchat.

Kde si ho dovede představit?

LN

U německé reprezenta­ce. Současný kouč Nagelsmann má smlouvu jen do Eura, po něm sice Němci asi budou hledat ještě jednoho trenéra, než přijde řada na Kloppa. Ale tohle spojení mi dává asi největší smysl.

 ?? FOTO ČTK ?? Srdce Liverpoolu. Německý kouč Jürgen Klopp na konci sezony na lavičce Liverpoolu skončí. Už zítra se ale na Letné postaví v Evropské lize proti Spartě.
FOTO ČTK Srdce Liverpoolu. Německý kouč Jürgen Klopp na konci sezony na lavičce Liverpoolu skončí. Už zítra se ale na Letné postaví v Evropské lize proti Spartě.
 ?? ?? James Pearce
James Pearce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia