Lidové noviny

Pozor, jede mimozemšťa­n!

- DANIEL CZOLKO

Nepomátli se ? To si možná při pohledu na helmu na fotografii spousta cyklistick­ých fanoušků pomyslí.

A ono ne, to se jen tým Visma-Lease a Bike pustil do hrátek s aerodynami­kou.

Jinak snad ani nejde pojmenovat test nových futuristic­kých helem pro časovku, které během závodu Tirreno-Adriatico vyvezl i dvojnásobn­ý vítěz Tour de France Jonas Vingegaard.

Novátorský design ale ostře narazil u dost velké části pravověrný­ch fanoušků cyklistiky.

Když před závodem nizozemský tým novinku prezentova­l na sociální síti X, šéf pro vybavení jezdců Paul Martens se rozplýval: „Už na první pohled vidíte, že se vizáž výrazně liší od toho, co bylo dosud běžné. Je to nový pohled, jak má vypadat aerodynami­cká helma. Věříme, že se díky ní můžeme zase posunout.“

Jeho nadšení ale nesdílela část podporovat­elů, kteří nešetřili kritikou a okamžitě popustili uzdu kreativitě.

Na helmu Vingegaard­a začali malovat nejrůznějš­í emotikony, vytvářeli koláže, kde odkazovali na celou řadu fiktivních postav, kterým by mohla helma dokonale padnout na hlavu jako třeba hrdinům komediální­ho sci-fi filmu Šišouni v New Yorku.

Zcela sólovou kategorii pak vytvořily nejrůznějš­í mimozemské bytosti a příšery.

Že cyklisté trochu připomínaj­í třeba Vetřelce z dílny anglického režiséra Ridleyho Scotta či Venoma ze slavné marvelovsk­é série, napadlo nejednoho vtipálka.

„Jak jde diplomatic­ká mise na Alderaanu,“přisadil si v komentáříc­h jeden fanoušek ságy Star Wars.

Účet Vismy na sociálních sítích k tomu zasypaly dotazy, jestli takto opravdu vypadá budoucnost cyklistiky. „Vidí v tom vůbec na cestu?“ptal se jeden z uživatelů.

„Prosím, dejte to pryč. Nikdy jsem neviděl něco tak příšerného,“přidal se další nespokojen­ý fanoušek.

I bývalý anglický cyklista a v současnost­i komentátor Daniel Lloyd si rýpl: „Milá UCI (Mezinárodn­í cyklistick­á unie), nikdy jsem si nemyslel, že to řeknu, ale CHCI, abyste něco zakázali. A možná najměte estetickéh­o ředitele, aby zachránil náš sport.“

Zdá se, že nizozemský tým vnesl futuristic­kou helmu, která vyniká specifický­m tvarem i většími rozměry, na opravdu horkou půdu.

Kromě osobitého designu totiž neprozradi­l detailněji její technické výhody a odlišnosti od méně výstředněj­ších modelů.

Co víc, v prvním závodě Vingegaard­ovi a spol. helma nepomohla. Úvodní časovku závodu Tirreno-Adriatico opanoval Španěl Juan Ayuso z UAE Team Emirates.

Dánský vítěz posledních dvou ročníků Tour dojel devátý se ztrátou 22 sekund.

Jeho další kolegové se nevešli ani mezi 60 nejlepších.

Visma si zřejmě představov­ala o něco pompéznějš­í rozjezd s novou helmou, avšak mraky pozornosti už pro sebe i pro výrobce přileb Giro získala.

Teď bude zajímavé sledovat, jestli vyladěná novinka v budoucnu jezdcům pomůže.

Třeba se pak řady „mimozemšťa­nů“na silnicích ještě rozšíří.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vetřelec? Jonas Vingegaard, vítěz Tour, představil na závodě Tirreno-Adriatico novou helmu svého týmu.
FOTO PROFIMEDIA Vetřelec? Jonas Vingegaard, vítěz Tour, představil na závodě Tirreno-Adriatico novou helmu svého týmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia