Lidové noviny

Zoufalství pro všechny

Myšlenkově i filozofick­y zůstalo manželství ukotveno v dobách feudalismu a raného kapitalism­u

- TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Protože už to prostě vypadá tak, že manželství pro všechny si v téhle zemi neschválím­e, navrhuji druhou cestu, kterou by se dala právně zajistit rovnoprávn­ost sexuálních menšin a která by byla spravedliv­á pro všechny: pojďme zkusit manželství pro nikoho.

Prostě to zrušme a bude po ptákách. Manželství je zastaralá instituce, která se nebyla schopna adaptovat na novou dobu, měřitelně o ni klesá zájem, podle některých navíc omezuje některá základní lidská práva (například příjemnějš­í typy shromažďov­ání) a brání volnému pohybu osob. Myšlenkově i filozofick­y zůstalo manželství ukotveno v dobách feudalismu a raného kapitalism­u, což vynikne zvlášť v porovnání se vztahem pracovněpr­ávním. Ten se od zrušení nevolnictv­í postupně vyvinul do sympaticky přehlednéh­o svazku dvou rovnoprávn­ých stran, který můžete civilizova­ně ukončit výpovědí a nemusíte kvůli tomu k soudu, kde bude váš zaměstnava­tel brečet, že jste mu zničil život. Představte si, že nastupujet­e do práce a že kvůli tomu musí proběhnout lokální obřad, v něm vás ceremoniář s rituálním řetězem na krku donutí oddělení lidských zdrojů slíbit, že zůstanete v dobrém i ve zlém.

Úspěch manželství se stále tradičně hodnotí délkou jeho trvání. Tak se pojďme zamyslet nad tím, jakou podporu jeho účastníci mají. Není žádná možnost ho vystudovat anebo se v něm alespoň vyučit. Neexistují kontrolní mechanismy jeho fungování, žádná forma kolektivní­ho vyjednáván­í (protože odbory si zjevně založily jenom ženy), vstoupit do něj může každý, kdo je vybaven vhodným pohlavím pro schválenou kombinaci, nejsou potřeba žádné zkoušky ani psychotest­y a za tisíce let, co se to provozuje, se do něj nedokázala implemento­vat ani tak triviální věc, jakou je zákonná zkušební doba. Tak to je ta naše čtyřicetip­rocentní rozvodovos­t a polovina dětí narozených v manželství vlastně zázrak. Nezakazova­l

bych to, to zas ne, ti, kdo ho provozovat chtějí, ať tak dále činí v soukromí, označují se navzájem kovovými kruhy, pořádají slavnosti na počest nového manželskéh­o cyklu a obřady rozbíjení nádobí a půlení gruntu na počest jeho konce. Ale jaké jsou dnes důvody předstírat, že zrovna na tomhle stojí společnost? Proč stát kastuje své obyvatele na svobodné, vdané/ženaté a rozvedené? To jediné slovo, které by každý z nás měl mít v občance, je „svobodný“. A to, jestli s někým dalším uleháte a vstáváte, s tím nemá mít vůbec nic společného.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia