Lidové noviny

Nemocnice šetří. Peníze nestačí

- VERONIKA RODRIGUEZ

Nemocnice chystají škrty. Některé i poměrně masivní. Nebudou si moct dovolit tolik zdravotnic­kého materiálu, kolik ho nakupovaly doposud. Další omezí investice. Některé dokonce přiznávají, že osekají část provozu, týkat se to bude hlavně ambulancí.

Důvod je jednoduchý: tři miliardy, které dostaly od Všeobecné zdravotní pojišťovny na zvýšení mezd lékařů po loňském protestu, nestačí. Další stamiliony musejí najít na vlastních účtech.

Třeba největší motolské nemocnici chybí podle jejího šéfa Miloslava Ludvíka asi 200 milionů korun. „Už se poohlížíme, co by se dalo ošidit,“přiznává. S největší pravděpodo­bností se podle něj bude škrtit na provozních výdajích, tedy na opravách a službách. „Letos spoustu věcí neopravíme, nenatřeme a nenakoupím­e,“řekl.

Stejnou částku musí uspořit i fakultní nemocnice v Hradci Králové či Ostravě. Brněnské úrazovce schází „jen“asi 16 milionů, i to je ale problém. „Odsouváme stavební úpravy a investice,“říká ekonomická náměstkyně Petra Vašková. Mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská dokonce připouští, že u nich omezují provoz ambulancí. „A to není vše, větší šok nás čeká příští rok, kdy bude třeba tyto peníze znásobit. Už teď jsem nervózní z dohodovací­ho řízení o úhradové vyhlášce na rok 2025, které začíná teď v dubnu,“řekl LN šéf Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek sice namítá, že nemocnice od začátku o sdílení mzdových nákladů věděly a měly se na ně připravit, podle nich to ale nešlo.

„Peníze od VZP pokryly jen 33 procent celkového růstu personální­ch nákladů, zbytek zůstal na nás. Úhrady meziročně vzrostly jen o šest až osm procent, zatímco inflace byla více než desetiproc­entní,“vysvětluje Andrea Šromová z brněnské úrazovky. V části nemocnic se navíc mzdy lékařů zvyšovaly daleko víc, než stanovila dohoda mezi lékařskými odbory, VZP a ministerst­vem zdravotnic­tví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia