Lidové noviny

Rozkol se Slováky. Kvůli Ukrajině

Česko přerušilo společná jednání vlád. „Ohrožujete naše vztahy v zájmu podpory války,“zní z Bratislavy

-

Česko-slovenské vztahy se ocitly v možná nejnapjatě­jší situaci od vzniku obou samostatný­ch států. Premiér Petr Fiala včera oznámil, že mezivládní konzultace, které spolu země dosud vedly, se v příštích týdnech či měsících neuskutečn­í – český kabinet to nepovažuje za vhodné.

„Máme se Slovenskem řadu společných témat. Jsou zde ale také výrazné rozdíly v názorech na klíčová zahraničně­politická témata,“ odůvodnil Fiala rozhodnutí, které znamená přerušení společných jednání vlád. Další mělo být na jaře, hostit ho měli Češi.

Jako konkrétní důvod zaznělo setkání slovenskéh­o ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem minulý týden na fóru v Turecku.

Reakce slovenskéh­o premiéra Roberta Fica přišla vzápětí. „Česká vláda se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že „Česká vláda se rozhodla ohrozit vzájemné vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně hovoří o míru.“ má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda hovoří o míru,“řekl. Dodal, že český kabinet je na Slovensku dál vítán a že Bratislava nebude vzájemné politické vztahy zatěžovat rozdílnými pohledy na svět.

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová, jejíž mandát vyprší v polovině června, chce o upevnění vztahů mezi Českem a Slovenskem nadále usilovat. „Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje,“uvedla.

Slovensko a Česko se po nástupu Ficovy vlády loni v říjnu liší v zahraniční politice hlavně v názoru na válku na Ukrajině, která se déle než dva roky brání ruské agresi. Slovenský kabinet zastavil vojenskou pomoc Kyjevu, Fico kritizuje Západ za jeho postoj ke konfliktu a Evropskou unii za to, že nepředstav­ila mírový plán.

 ?? ?? Robert Fico slovenský premiér
Robert Fico slovenský premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia