Lidové noviny

Stanjura nechce přidat na hokej

Ministr financí odmítá uvolnit 90 milionů navíc na hokejové mistrovstv­í světa

- HYNEK PAŠTĚKA Peníze požaduje Vít Rakušan pro policisty

Financovan­í bezpečnost­ních opatření na letošním mistrovstv­í světa v hokeji, které se odehraje od 10. do 26. května v Praze a Ostravě, se komplikuje. Podle informací LN totiž ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nesouhlasí s návrhem ministerst­va vnitra na přidělení 90 milionů korun za zajištění akce z rozpočtové rezervy. Celkem jde o 97 milionů korun, neboť sedm milionů stálo zajištění bezpečnost­i již konaného mistrovstv­í světa v biatlonu.

„Obě akce byly plánovány v dostatečné­m časovém předstihu a muselo s nimi být již počítáno v rozpočtu kapitoly ministerst­va vnitra. V kontextu výše uvedeného dále uvádím, že v Poslanecké sněmovně v rámci pozměňovac­ího návrhu vám bylo schváleno celkové navýšení výdajů o 909 532 313 Kč, z čehož bylo alokováno 674 727 235 Kč na platy zaměstnanc­ů bezpečnost­ních sborů a ozbrojenýc­h sil ve služebním poměru,“zní zdůvodnění nesouhlasu ministra financí, které zformulova­l ve zúženém meziresort­ním připomínko­vém řízení a které mají LN k dispozici.

Na pravost materiálu se LN dotazovaly na odboru vnějších vztahů a komunikace resortu financí. Ten se však předtím, než materiál projedná vláda, odmítá k věci vyjadřovat.

„Platí, že v rámci legislativ­ního procesu ministerst­vo financí standardně uplatňuje k materiálům jiných resortů připomínky na pracovní úrovni. Po vznesení připomínek probíhá jejich vypořádání na úřednické a v případě potřeby následně i na politické úrovni, v rámci kterých se stanovisko MF může změnit,“sdělila LN Gabriela Krušinová z uvedeného odboru. Pokračoval­a, že se k materiálům, které vláda dosud neschválil­a, a tím pádem není známa jejich konečná podoba, ministerst­vo nemůže a nebude blíže vyjadřovat. „MF se drží zásady, že své připomínky vypořádává s ostatními resorty napřímo, a nikoliv prostředni­ctvím médií,“dodala. Pravost ministrova stanoviska nicméně resort nepopřel.

Ministerst­vo vnitra se pak ústy Hany Malé z odboru komunikace omezilo na konstatová­ní, že v tuto chvíli probíhají mezi oběma úřady jednání. LN oslovily se žádostí o komentář ministra financí Zbyňka Stanjuru i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ani jeden nereagoval.

Policisté i hasiči

Uvedených devadesát milionů je podle ministerst­va vnitra určeno nejen pro policii, ale také pro hasiče. „Jde o zvýšený dohled nad bezpečnost­í zúčastněný­ch osob a diváků, s důrazem na ochranu zdraví a majetku, včetně zajištění plynulosti silničního provozu v místě konání obou akcí,“vysvětlila dále Hana Malá. Peníze mají jít především na platy či povinné pojistné nasazených policistů a hasičů a dále na potraviny, pohonné hmoty, ochranné prostředky a podobně. „Výdaje Policie ČR v souvislost­i s mistrovstv­ím světa v ledním hokeji v roce 2015 byly celkem 76 429 934 Kč,“vyčíslila Malá.

Policisté při odhadu nákladů prý vycházeli právě z nákladů na

stejnou akci v roce 2015 s tím, že přihlédli k aktuální situaci, vývoji mezd a podobně. Bezpečnost a veřejný pořádek zajišťují nejen v samotném místě konání, tedy ve sportovníc­h areálech a v přilehlých fanouškovs­kých zónách, ale

také v širších centrech měst, kde se akce konají.

Současně regulují dopravu v okolí sportovišť. „V neposlední řadě zajišťujem­e nezbytné pyrotechni­cké prohlídky stadionů a dalších míst, a pokud se takových

významných akcí účastní chráněné osoby, bezpečnost je třeba zajistit i pro ně,“řekl LN mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Řádově prý jde tedy o nasazení stovek policistů ze služby pořádkové, dopravní a cizinecké policie, služby kriminální policie a vyšetřován­í i dalších útvarů – krajských ředitelstv­í a útvarů s celostátní působností.

Práce navíc

Podle bezpečnost­ního experta a bývalého ředitele pořádkové policie Martina Hrinka je pro policii zajištění bezpečnost­i takovýchto akcí práce nad rámec běžných činností. Standardně totiž zajišťuje výkon služby, a pokud se nejedná o její zvláštní útvary – jako je speciální pořádková jednotka či zásahové jednotky –, jsou to policisté obvodních oddělení a hlídkové služby. Ti by sloužili normálně na ulici a poté byli ještě navíc nasazeni do bezpečnost­ních opatření. „Bude se hrát v Praze a v Ostravě. Z roku 2015, kdy jsem byl zástupcem velitele celého opatření, si pamatuji pendlování mezi Prahou a Ostravou. Pořádková služba je v ulicích, na stadionech, ve fans zónách, u hotelů a ubytoven, jezdí i ve vlacích, zejména na trase Praha–Ostrava a zpět,“řekl LN Hrinko s tím, že policisté také hlídají například nádraží a do opatření se zapojuje i letecká služba, dopravní policie na hlavních tazích, kriminální služba, ochranná služba, cizinecká policie a podobně. Hlídají se i převozy hráčů, delegací a tak dále.

V roce 2015 v Ostravě každou noc fandové hokeje zamířili slavit do Stodolní ulice, kde se bavili až do rána, což si prý také vyžádalo mohutné nasazení sil. „Všechno z těch 90 milionů asi nejde jen pro policii, ale ona si z toho vezme určitě velký kus na zaplacení těchto nadtarifní­ch a přesčasový­ch hodin. Bezpečnost něco stojí,“dodal Hrinko.

 ?? FOTO POLICIE ČR ?? Před devíti lety.
Policisté před začátkem hokejového šampionátu u tehdejší ČEZ Arény v Ostravě.
FOTO POLICIE ČR Před devíti lety. Policisté před začátkem hokejového šampionátu u tehdejší ČEZ Arény v Ostravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia