Lidové noviny

„Záškrt je nebezpečný, umřít může kdokoli“

- MATĚJ KUČERA

Česko zaznamenal­o po 55 letech první úmrtí na záškrt. Na nemoc skonal 82letý aktivní senior, který netrpěl žádným dalším onemocnění­m. Infekce se od začátku roku vyskytla minimálně u sedmi lidí.

Epidemiolo­g Roman Chlíbek uklidňuje, že čísla zatím nejsou nijak dramatická. Doporučuje ale, aby se dospělí nechali alespoň jednou přeočkovat, ideálně okolo padesáti let, kdy klesá ochrana. Záškrt se bez ní může objevit i u jinak zdravých lidí.

LN Co je záškrt za nemoc?

Je to poměrně závažné onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebact­erium diphtheria­e, která vyvolává u nemocných lidí poměrně těžkou angínu v rámci krční formy záškrtu. Jinými slovy je to bakteriáln­í onemocnění, které se šíří kapénkami. Můžeme se nakazit od nemocných, ale i od zvířat.

Jak se projevuje?

LN

Bakterie poškozuje sliznice dýchacích cest, ty odumírají a vznikají pablány, tedy jakési povlaky v oblasti nosohltanu a krku, ale zejména na mandlích. Potom se k tomu přidává i zduření lymfatický­ch uzlin a otok krku, člověku se těžko dýchá. Druhá věc je, že bakterie produkuje toxin – látku, která se pak může šířit po organismu krevní cestou a může poškozovat srdeční sval, čímž může dojít k jeho selhání. Toxin také může postihnout nervy.

Do Česka se záškrt vrátil v roce 2022. Proč?

LN

Jednak máme určité výkyvy v proočkovan­osti, dalším důvodem může být zvýšená migrace ze zemí, kde se vyskytl. V minulosti proběhly epidemie v Indonésii, ve Vietnamu nebo na Ukrajině. Těžko ale říct, co bylo příčinou prvního případu. V roce 2022 šlo o jeden případ, pak bylo 12 případů a letos máme potvrzenýc­h pravděpodo­bně sedm. Zatím to není nic dramatické­ho, ale ukazuje se, že nemoc neskončila a může se stále objevovat.

Na záškrt zemřel 82letý senior, který byl v dobré fyzické kondici, aktivní a bylo u něj vyloučeno jiné onemocnění. Je záškrt tak nebezpečný, že dokáže zabít zdravého člověka?

LN

Může to tak být, byť se jednalo o muže v letech, který když byl dítětem, tak se ještě proti záškrtu neočkovalo. Vakcinace začala až v roce 1946. Bakterie skutečně může vést až k úmrtí zdravého člověka. Dnes už máme ale účinná antibiotik­a a dostupnějš­í léčbu.

Jak vysoká je smrtnost?

LN

Udává se někde kolem deseti procent u dospělých. U dětí je vyšší, kolem dvaceti procent. Tedy jeden z deseti nemocných může na záškrt zemřít a u dětí jsou to dvě z deseti.

Očkování proti záškrtu je součástí trojvakcín­y proti černému kašli a tetanu. Jak moc je důležité včasné přeočkován­í?

LN

Určitě je dobré se nechat v dospělosti minimálně jednou přeočkovat. Proti záškrtu to má velký význam, třeba u lidí starších 50 let se ukazuje, že i když byli očkováni v dětství, ochrana není celoživotn­í a s narůstajíc­ím věkem klesá. Existují totiž signály, že padesáti- nebo šedesátile­tí, některé studie zmiňují i čtyřicetil­eté, nemusí mít proti záškrtu dostatečno­u ochranu. Pak přeočkován­í po padesátce není od věci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia