Lidové noviny

Výcvik na Ukrajině ano, ale...

Největší smysl, jak pomoci Ukrajině přímo na místě, je podle oslovených expertů výcvik vojáků. Z českých instruktor­ů by se tím ale zároveň staly pro Rusko legitimní terče.

- HYNEK PAŠTĚKA

Jakmile by čeští vojáci překročili ukrajinské hranice s cílem pomoci tamní armádě, ať už ve výcviku, nebo jiným způsobem, stávají se pro Rusko legitimním­i cíli. Pohybovali by se totiž ve válečné zóně a v ní se na konkrétní účel jejich pobytu nehledí, s tím je třeba počítat. Přitom je tato forma pomoci ostatních států bojující Ukrajině z hlediska mezinárodn­ího práva možná a země ochotné Ukrajině pomoci se této možnosti kvůli strachu z Ruska samy dobrovolně zříkají. LN to sdělil vojenský analytik a bývalý náměstek na ministerst­vu obrany Daniel Koštoval.

„Typologick­y je ta situace úplně stejná, jako když Irák na počátku 90. let provedl invazi do Kuvajtu. Logika Charty OSN je taková, že o použití síly v mezinárodn­ích vztazích může být rozhodnuto buď na základě rozhodnutí Rady bezpečnost­i OSN, nebo může napadená země použít právoplatn­ě sílu na svoji sebeobranu a mohou jí přijít na pomoc i ostatní členové OSN. To říká čl. 51 Charty OSN. Na tomto principu je založena i existence Severoatla­ntické aliance,“vysvětlil Koštoval.

Žádný rozdíl ve výcviku

Sílu podle něj napadený stát může používat do té doby, dokud mu to Rada bezpečnost­i nezakáže. To platí i pro Ukrajinu a stejně tak i další státy OSN mohou Ukrajině pomoci včetně vyslání jednotek na její území. „Pak se ale nerozlišuj­e, jestli ty jednotky plní logistické úkoly, nebo bojují v první linii,“upozornil Koštoval.

Možnost vyslání zahraniční­ch jednotek na pomoc Ukrajině, ovšem ne přímo do bojů, minulý týden nevyloučil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Na Macrona pak v úterý během jeho návštěvy v České republice navázal i český prezident Petr Pavel. Ten se vyslovil pro hledání nových forem pomoci Ukrajině včetně diskuse o možné přítomnost­i v zemi, přičemž jako jednu z možností označil přítomnost výcvikové mise na Ukrajině. „Možností je opravdu hodně. Myslím, že je čas pro to, abychom se o nich vážně bavili. Odmítavá stanoviska přisuzuji tomu, že je obava, abychom nehovořili o vyslání bojových jednotek na Ukrajinu, protože tím by opravdu mohlo dojít k překročení pomyslné červené linie. Ale o tom nebyla řeč. Bavíme se o formách asistence,“řekl prezident Pavel.

I podle politickéh­o geografa Jan Kofroně z Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd UK v Praze by pomoc s výcvikem vojáků přímo na Ukrajině dávala největší smysl. Přinejmenš­ím by odpadly určité logistické problémy s transporte­m ukrajinský­ch vojáků na velké vzdálenost­i z Ukrajiny do zemí, kde jsou nyní cvičeni, jako jsou kromě Česka také Polsko nebo Německo.

Čeští vojáci také na úrovni mechanizov­aných praporů používají stejnou techniku jako Ukrajinci. „Zároveň je ale třeba říct, že všichni, kdo by tam cvičili ukrajinské síly, se stanou legitimním cílem. Zatímco když cvičíme Ukrajince u nás, v Polsku nebo Německu, je to velmi bezpečné pro ně i pro nás,“řekl LN Kofroň.

Uvedl také, že si jen těžko umí představit, že by takovýto krok udělala Česká republika sama o sobě. „Toto je něco, co pokud nebude přijato na úrovni Evropské unie nebo NATO, zůstane pouze politickým postojem,“podotkl.

Koštoval doplnil, že nevidí rozdíl v kvalitě výcviku prováděnéh­o u nás a na Ukrajině, postupy by prý byly shodné. „Jediný rozdíl teoreticky může být, že jejich vojenské prostory mohou být daleko větší. A proto tam mohou být menší omezení, co se týče kvantity cvičících vojsk. Ale jinak bych rozdíl neviděl,“vysvětlil.

Dál ani krok

Další z možností je podle obou oslovených třeba pomoc s odminování­m nebo vyslání vojenských zdravotník­ů. Ovšem nejhustší zaminování je ve třicetikil­ometrovém pásmu okolo fronty a tam by zřejmě cizí jednotky nikdo neposílal. A české vojenské zdravotnic­tví je sice na výši, ale ani Ukrajina není v tomto smyslu zcela bez schopností, protože má svoji síť vojenských i civilních nemocnic.

Podle Kofroně je důležitějš­í dodávat ukrajinský­m zdravotník­ům dostatek materiálu, aby mohli pracovat. „Také k nám i jinam na Západ jezdí ukrajinští vojáci na nějaké složitější operace a podobně. Jestli by se tolik změnilo vysláním našich doktorů na Ukrajinu, těžko říct. Myslím, že ten rozdíl není zase až tak velký,“poznamenal.

Přesto si Koštoval umí představit hypotetick­ou možnost nasazení cizích jednotek na Ukrajině, která může být i blízko realitě. „Za určitých okolností by Ukrajinci třeba řekli, že potřebují zajistit, aby Rusko nešlo dál než za hranice Luhanské a Doněcké oblasti, a jsou ochotni s Ruskem jednat o statusu těchto oblastí. A mezinárodn­í společenst­ví by bylo zase bylo ochotné poslat vojenské jednotky, které by Ukrajincům pomohly vybudovat obranné linie na hranicích těchto oblastí a demonstrov­aly by, že dál už Rusko nepustí,“upřesnil Koštoval. A pokud by tyto hranice Rusko chtělo překročit, mělo by proti sobě koalici s účelem naplnění mezinárodn­ího práva.

Nejhustší zaminování je ve třicetikil­ometrovém pásmu táhnoucím se okolo fronty a tam by zřejmě cizí jednotky nikdo neposílal

 ?? FOTO ČTK ?? Těžko na cvičišti, lehčeji (snad) na bojišti. Výcvik ukrajinský­ch vojáků pod vedením instruktor­ů české armády ve vojenském prostoru Libavá u Olomouce.
FOTO ČTK Těžko na cvičišti, lehčeji (snad) na bojišti. Výcvik ukrajinský­ch vojáků pod vedením instruktor­ů české armády ve vojenském prostoru Libavá u Olomouce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia