Lidové noviny

Rozkol se Slováky. Kvůli Ukrajině

-

Podle informací LN šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) minulý týden zvažoval, že by se již nemuselo uskutečnit ani setkání ministrů zahraničí Visegrádsk­é skupiny (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) 21. března v Praze. „Myslím, že přátelé k sobě mají být upřímní a mají si umět sdělit i nepříjemné věci. Pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, zkušenost velí, že většinou zůstanete na jedné straně,“uvedl včera po jednání vlády Lipavský. Informace o schůzce s Lavrovem ho prý zastihla na cestě po Japonsku, Austrálii a Indii.

Kdo nese vinu?

Předseda nejsilnějš­ího slovenskéh­o opozičního hnutí Progresivn­í Slovensko Michal Šimečka označil krok české vlády za asi nejhorší moment od vzniku samostatné České republiky a Slovenska. „Kvůli krokům, které Fico spolu s ministrem Blanárem udělali, se česká vláda rozhodla zrušit společná jednání s naší vládou. Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů,“napsal Šimečka. Podle exministra zahraničí a prezidents­kého kandidáta Ivana Korčoka plnou odpovědnos­t nese slovenská strana.

Podle Pavlíny Janebové z české Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO) je přerušení mezivládní­ch konzultací poměrně razantní signál zhoršení bilateráln­ích vztahů mezi Českem a Slovenskem. „V kontextu nedávného jednání premiérů zemí Visegrádsk­é skupiny v Praze je to poměrně překvapivý krok. Nicméně setkání Juraje Blanára se Sergejem Lavrovem se uskutečnil­o až po jednání V4,“řekla Janebová. Další eskalaci a zhoršení vzájemné spolupráce ale nečeká. „Slovákům na bilateráln­ích vztazích s Českem poměrně dost záleží,“dodala.

Česká vláda společné jednání kabinetů udržuje mimo jiné s Polskem, Ukrajinou či Izraelem. Paradoxně na nedávné schůzi V4 se premiéři shodli, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodn­ího práva a Ukrajina potřebuje pomoc. Lišili se ale ve formě pomoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia